Eskişehir Fuar Kongre Merkezi’nde gerçekleşen açılışa BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Tarım ve Orman İl Müdürü Erkan Alkan,  Expolink Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Erdoğan, Pancar Ekicileri Kooperatifi ve Eskişehirspor Kulübü Başkanı Halil Ünal, belediye ve oda başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.  20 - 23 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek fuarda traktör, iş makinesi, toprak işleme makineleri, modern otomasyonlu seralar, sera tipi ısıtma sistemleri, bahçe ve sera tipi makine ve ekipmanlar, sulama sistemleri gibi pek çok teknolojik ürün katılımcıların beğenisine sunulacak.

Açılışta konuşan Expolink Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Erdoğan, “Eskişehir’de Pazar yeri dışında kapalı bir alan yoktu. Tepebaşı Belediyemiz aracılığıyla Uluönder Mahallesinde daha sonra Çamlıca Mahallesindeki kapalı pazar yerleri tahsis edilmesi suretiyle böyle bir organizasyonu 2011 yılından bu yana gerçekleştirdik” dedi.

FUARA DESTEK VERMEYEN ZİRAAT ODALARI VAR

Fuara destek vermeyen ziraat odalarının olduğunu aktaran Erdoğan, “Bugün ziraat odalarının bir kısmı çeşitli gerekçelerle destek vermediler. Odunpazarı ve Tepebaşı Ziraat Odasının logo krizinden kaynaklanan bir tepkisi sayesinde diğer ziraat odaları da bu fuara katılmadıklarını beyan ettiler. Odunpazarı Ziraat Odası bir kere destek vermişti. Katılacağını söylemişti. Fuar döneminde Kosta Rika’ya gidip geziye katılmıştı. O yüzden diğer çiftçilerin ve buraya katılan firmaların katılımından dolayı ayrıca teşekkür ediyorum” diye konuştu.

FİRMALARA FUARA KATILMAYIN DENİLDİ

Erdoğan Eskişehir’de son fuarlarının olduğu aktararak, “8 yıldır çok büyük gayret gösterdik. Eskişehir’e bir fuar alanı gerekiyor dedik. Bugün içinde bulunmuş olduğumuz bu fuar alanını hayata geçirenlere teşekkür ederiz. Expolink Fuarcılık burada yaptığımız son fuar. Buranın işletmesi TÜYAP’a verildi. Önümüzdeki yıl bu fuarı TÜYAP yapacak. Biz talep ettiğimizde bu fuarı bize yaptırmayacaklar ama biz fuarın yapılmasını Expolink Fuarcılık için istemedik Eskişehir için istedik. Gönlüm arzu ederdi ki iki alan dolsun. Açık alanlar dolsun. Bütün engellemelere rağmen, fuara katılacak firmaların katılmaması yönündeki telkinlere rağmen gerçekleştirdik” diye konuştu.

ESKİŞEHİR TARIM ŞEHRİDİR

Tarım ve Orman İl Müdürü Erkan Alkan Eskişehir’in bir tarım kenti olduğunu ifade erek, “Eskişehir denildiği zaman öğrenci şehri bir algı oluşturulmakta ama gerçeğine baktığınız zaman 573 bin hektar tarım arazisi, 360 bin hektar mera alanı, 410 bin hektar orman alanı, 151 bin adet büyükbaş hayvan, 850 bin adet küçükbaş hayvan, 5 milyon kanatlı hayvan, 19 bin arı ve bin 873 adet yarış atı mevcut. Eskişehir esasında tam bir tarım şehridir” dedi.

ÜLKE REFAHI TARIM VE HAYVANCILIKTAN GEÇİYOR

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, ülke refahının tarım ve hayvancılıktan geçtiğini aktararak, “Ben de bir köylü çocuğum. Halen tarımla iştigal eden birisiyim. Ülkemizin kalkınmasının, gelişmesinin, refahının ve rızkının bollaşmasının da tarım ve havyacılıktan geçtiğine inanıyorum. Öncelikle tarım ve hayvancılık alanında üretim yapan bu sektöre emek veren vatandaşlarımı hürmetle selamlıyorum. Çünkü onlar memleketimize hizmet ediyorlar” dedi.

ÜRETİCİDEN VERGİ ALINMAMALI

Üreticinin desteklenmesi adına gübre ve mazottaki verginin kaldırılması gerektiğini söyleye Destici, “Tarım ve havyancılık alanında üreticilerimizin problemleri var. Maalesef mazot ve gübre başta olmak üzere girdi maliyetlerinin çok yüksekliğiyle karşı karşıyayız. Benim burada teklifim şudur; üretici kardeşlerimize aldıkları malzemeyi, akaryakıtı, gübreyi, ilacı devlet olarak vergisiz verelim. Mazot 6 lira bunun 4 lirası vergi. Bunu seyahate çıkan da ödüyor, çiftçi de ödüyor. Ben şahsen bunu doğru bulmuyorum” diye konuştu. Konuşmaların ardında kurdele kesilerek fuar alanı gezildi.

Editör: TE Bilişim