Tepebaşı Belediyesi tarafından kent halkının hizmetine sunulan %100 elektrikli otobüsler, sağladığı mali tasarrufun yanı sıra çevre dostu olmaları ile Tepebaşı’na katkı sağlamaya devam ediyor.

Tepebaşı Belediyesi, Remourban – Akıllı Kentsel Dönüşümün Hızlandırılması Projesi kapsamında Avrupa Komisyonu’ndan kazandığı hibe ile edindiği 4 adet % 100 elektrikli otobüs ile Tepebaşı halkına kamusal ulaşım ve servis hizmeti vermeyi sürdürüyor. Tepebaşı Belediyesi Türkiye’de elektrikli otobüs kullanmaya başlayan ilk belediyelerden biri olarak, temiz enerji kullanımı ile diğer belediyelere de örnek oluyor. Elektrikli otobüs konusunda eğitimli 4 sürücü tarafından kullanılan araçlar, Tepebaşı Belediyesi’nin vatandaşlara sağladığı ücretsiz ulaşım hizmetlerinde kullanılırken, elektrikli araçların her biri haftalık ortalama 400 km mesafe kat ediyor. Tam dolu aküleriyle 300 km yol gidebilen otobüsler, Tepebaşı Belediyesi bünyesinde bulunan 2 adet şarj istasyonunda şarj ediliyor. Elektrikli otobüslerin aküleri boş olduğunda ise 24 kW gücündeki şarj cihazları ile 6 saat gibi bir sürede tamamen doldurulabiliyor.

HEM TASARRUFLU HEM ÇEVRE DOSTU

Dizel bir otobüsün 100 km mesafede tükettiği yakıt miktarı 33,16 litre iken; Tepebaşı Belediyesi’nin elektrikli otobüsleri ise 65 kwh enerji ile 100 km yol alabiliyor. Güncel enerji fiyatları ile (1 litre dizel yakıt = vergiler dahil 6,30 TL – 1 kwh elektrik = vergiler dahil 0,60 TL) dizel bir otobüs 100 km’de 208,9 TL’lik yakıt harcarken, Tepebaşı Belediyesi’nin elektrikli otobüsleri ise aynı mesafede 39 TL’lik elektrik kullanmış oluyor.

Tepebaşı Belediyesi böylelikle 100 km’lik mesafede, dizel bir otobüse göre 169,9 TL yakıt tasarrufu yapmış oluyor. 2016 yılının Nisan ayından bu yana aktif olarak kullanılan elektrikli otobüsler, 30 aylık süreçte toplam 140,000 km mesafe kat ederken; bu mesafede sadece yakıt masraflarından 232 bin 860 TL tasarruf sağlanmış oldu. Bir otobüsün aylık kira bedelinin 3 bin 800 TL olduğu da göz önünde bulundurulunca, otobüs kira bedelleri ile birlikte 693 bin 860 TL kar elde edildi.

Tepebaşı Belediyesi’nin ilk yerli %100 elektrikli otobüs üreticisi Bozankaya’dan temin ettiği araçlar, sağladığı bu tasarrufun yanı sıra “Sıfır emisyon, sıfır kirlilik, sıfır gürültü” sloganı ile hizmet vererek, çevre ve gürültü kirliliği konusunda da örnek teşkil ediyor.

Editör: TE Bilişim