“Bu krizde böyle yaşanmaz diyen” ÖDP Eskişehir il Başkanı Hüseyin Öztürk, “Türkiye ekonomik krizden geçiyor. Kriz en çok emeğiyle geçinenleri vuruyor. Krizin sorumlusu iktidar bir avuç sömürücünün, şirketlerin-patronların yanında saf tutuyor!  Kendi lükslerinden hiçbir şey eksik etmeyip, maaşlarına zam üstüne zam yaparken emekçilere kemer sıkma dayatılıyor” dedi.

Asgari ücretin 2 bin 800 TL olması gerektiğini belirten Öztürk, “Asgari ücret insanca yaşanabilecek bir ücret olmalıdır. Asgari ücret artışları hesaplanırken TÜFE endeksi değil, gıda fiyatlarının daha fazla ağırlığı bulunan yoksulların tüketim sepeti temel alınmalıdır. İşçilerin emekleri ile sağlanan refahtan işçilere pay verilmelidir. Asgari ücretten vergi alınmamalıdır.  Yıl sonuna özgü ÖTV-KDV indirimleriyle yıl sonu enflasyonu düşük çıkarılarak çalışanların ve emeklilerinin maaş artışlarını manipüle etmekten vazgeçilmelidir” diye konuştu.

Son olarak taleplerini sıralayan Öztürk şunları belirtti:

“Asgari ücretin tespit edilmesindeki yöntem değişsin ve işçinin ailesini dikkate alan tespit yöntemi kabul edilsin. Asgari ücret, işçinin ve ailenin insanca yaşayabileceği bir ücret olsun. Asgari ücret net ücret olarak hesaplansın ve AGİ, asgari ücretin dışında bırakılsın. Ayrıca asgari ücret vergiden muaf tutulsun. Tespit komisyonundaki anti-demokratik yapı değiştirilsin ve diğer işçi konfederasyonları da komisyona dahil edilsin. Asgari ücret belirlenirken, uluslararası ilkelere, ulusal mevzuata ve TÜİK verilerine uyulsun. Enflasyon hesaplaması, ilk yüzde 20’lik gelir içinde olan ve sepeti ağırlıklı olarak gıdadan oluşan işçilere ve emekçilere uygun olacak şekilde gıda enflasyonu ağırlıklı veri kabul edilerek yapılsın. Bunun için DİSK’in önerdiği 2800 TL net asgari ücret talebi kabul edilmelidir."

Editör: TE Bilişim