Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, ekonomik sıkıntılarla boğuşan çiftçinin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Kırsal Kalkınma Projeleri kapsamında ipekböcekçiliğini tekrar canlandırmak amacıyla 70 bin dut fidanı dağıtan, ardından 600 çiftçiye verdiği 250 bin domates fidanıyla 5 milyon lira kazanç elde etmelerini sağlayan Büyükşehir Belediyesi Mihalgazi’de 540 çiftçiye 2.5 milyondan fazla marul fidesi dağıttı.

Fidan dağıtım töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen, tarım ve hayvancılık konusunda büyük ve önemli projeleri olduğunu vurgulayarak, “Mihalıççık’da Meyve Sebze Kurutma Tesisleri, Eskişehir’de Kuru Meyve Sebze Marketi, Mihalıççık’da 60 Dekarlık Dut ve Kiraz Bahçesi, İnönü’de 20 Dekarlık Ekşi Karadut ve İpek Böceği Kurutma Tesisleri ve Bahçe, Bozan’da Manda Yetiştiriciliği Projesi,  Seyitgazi’de Küçükbaş Hayvan ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi ile Sivrihisar, Mahmudiye,  Günyüzü’nde hayvan yetiştiriciliği ve süt üretimi yapan zor durumdaki köylüleri rahatlatacak projeleri hayata geçireceğiz” diyerek, bir dizi müjde verdi.

       Uyguladığı Kırsal Kalkınma Projeleri ile tarım ve hayvancılıkla uğraşan Eskişehirlileri destekleyen Büyükşehir Belediyesi, Mihalgazi’de gerçekleştirilen törenle 540 çiftçiye 2.5 milyondan fazla marul fidesi dağıttı.

        Törene katılan ve ilk marul fidelerini çiftçilere veren Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen konuşmasında Mihalgazililerin kendisinden kış aylarında yetiştirmek için marul fidesi istediğini hatırlatarak, “Ben de size söz vermiştim. Size verdiğim bir sözü daha yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyorum. Bugün yaklaşık 540 çiftçimize 2.5 milyondan fazla Maritima cinsi, kıvırcık marul fidesi dağıtacağız. Domates fidelerinde olduğu gibi marul fidelerine de iyi bakacağınıza, yine hatırı sayılır gelirler elde edeceğinize inancım tam” dedi.

Tarım ve Hayvancılıkta Büyük ve Önemli Projeler

Başkan Büyükerşen, Büyükşehir Belediyesi olarak tarım ve hayvancılık konusunda büyük ve önemli projeleri olduğunu belirterek, Kırsal Kalkınma Projelerini açıkladı.  Mihallıççık’a, vatandaşların ürünlerini temiz ve modern koşullarda kurutabilecekleri bir tesis kazandıracaklarını ifade eden Büyükerşen, “ İnşaat çalışmaları başladı bile. Tesis birkaç ay içinde hizmete açılacak. Ayrıca kuruttuğunuz ürünleri, kent merkezinde belediyemizin açacağı bir markette satabilmeniz için de çalışmalara başladık.

Ayrıca Mihallıççık’ta vatandaşlarımıza ek gelir sağlamak için 60 dekarlık alanda dut ve kiraz bahçesi yapıyoruz ve ilçeye dev bir mesire alanı kazandırıyoruz. İnönü ilçemizde özellikle kadınlarımızın ekonomik hayata katılması, ev ekonomisine katkıda bulunması amacıyla 20 dekarlık alanda ekonomik değeri yüksek olan ekşi karadut ve ipek böceği kurutma tesislerinin olduğu dev bir bahçe yapıyoruz. Çalışmaları bu yıl içinde bitireceğiz.

Sizlere “çiftçimizin para kazanması için bu şehrin kaybolan değerlerini bir bir ortaya çıkaracağız” demiştim. İşte onlardan bir tanesi de Manda Yetiştiriciliği Projesi. Eğer Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabul edilirse Alpu ilçemizde Manda Yetiştiriciliği projesini hemen hayata geçireceğiz. Projemize, Bozan kooperatifi ile iş birliği yaparak 50 baş manda ile başlayacağız. Hedefimiz manda sayısını arttırmak, manda süt ve süt ürünlerini, tıpkı halk ekmek modelinde olduğu gibi, ucuz ve kaliteli olarak vatandaşımıza sunmak.

Son zamlardan sonra artan yem fiyatlarından dolayı Sivrihisar, Mahmudiye,  Günyüzü bölgelerinde büyükbaş hayvan yetiştirip süt satarak geçimini sağlamaya çalışan vatandaşlarımızın zor durumda olduğunu biliyorum. Belediyemiz imkanları dahilinde bu bölgelerde yaşayan vatandaşlarımız için de onları rahatlatacak, çok önemli projeleri, hayata geçireceğiz. 

Seyitgazi bölgesinde hepinizin bildiği gibi küçükbaş hayvan ve aromatik bitki yetiştiriciliği projelerine de başladık” dedi.

      Konuşmasının son bölümünde kooperatifçiliğin önemine değinen Başkan Büyükerşen, Cumhuriyet’in kurulmasından sonra, Atatürk’ün “Kooperatif yapmak, zeka ve maharetleri, maddi ve manevi güçleri birleştirmektir” sözünden yola çıkarak Eskişehir’de faaliyet gösteren birlik ve kooperatiflerle iş birliği yapmayı görev bildiklerini söyledi.

     Başkan Büyükerşen daha sonra Mihalgazi muhtarlarıyla yaptığı sohbette sorunlarını dinledi.

Editör: TE Bilişim