Eskişehir’de Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Programı kapsamında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce hazırlanan ve 2017-2018-2019 yıllarını kapsayan Akıllı Azotlu Gübreleme Yayım Projesi’nin 2018 yılı çalışmalarıyla ilgili tarla günü etkinliği düzenlendi. Mahmudiye’de düzenlenen etkinliğe İlçe Kaymakamı Fatma Turhan Keser, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Alkan ve çok sayıda çiftçi katıldı. Burada bir konuşma yapan Müdür Alkan, Akıllı Azotlu Gübreleme Yayım Projesi’nin, 2017 yılında hazırlanan 3 yıllık proje olduğunu, projenin Alpu, Seyitgazi, Çifteler, Günyüzü, Sivrihisar, Mahmudiye, Tepebaşı, Odunpazarı ilçelerinde Ziraat Odaları proje iştirakçisi olmak üzere her yıl farklı 24 çiftçinin buğday ekilecek arazilerinde uygulanacağını ve projede Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nce işbirliği içinde çalışılacağını projenin de 2019 yılında tamamlanacağını belirtti. Müdür Alkan ayrıca, Akıllı Azotlu Gübreleme Yayım Projesi ile buğdayda optik sensör ölçümleri yapılarak optimum gübreleme dozajı belirlendiğini ve üretim yılı içinde daha az gübre kullanılarak maksimum kaliteye ulaşıldığını ve ayrıca proje sayesinde fazla gübrelemenin önüne geçilerek nitrat kirliliğinin azaltıldığını ve çevre kirliliğinin önüne geçildiğini aktardı.

Son olarak Alkan, proje ile çiftçilerin geleneksel gübreleme metotlarına göre gelişen yeni gübreleme teknikleriyle, daha az gübreyi doğru zamanda kullanarak daha fazla verim aldıklarını ve kaliteli üretim yaptıklarını söylerken 2017 yılında da proje kapsamında uygulama yapılan 24 çiftçide bin 550 dekar alanda ortalama yüzde 20 protein artışı sağlanarak, dekardan 29,80 lira daha fazla kazanç elde edildiğini ifade etti.

Daha sonra Proje Koordinatörü Mühendis Nazım İdikurt tarafından proje ile ilgili teknik detaylar demonstrasyon tarlasında uygulamalı olarak anlatıldı.

Editör: TE Bilişim