TMMOB Eskişehir Makina Mühendisleri Odası, Tepebaşı ve Odunpazarı İlçelerinde  bina yöneticilerine yönelik “Enerji Verimliliği ve Tasarrufu” konulu bir seminer düzenledi.

Seminerin açılışın konuşmasını yapan Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Atila Tomsuk , “Apartmanlarınızda, evlerinizde  kullanacağınız enerjinin verimliliği ve tasarrufu, hem kendi maddi gücünüz, hem ülkemiz için çok önemli. Enerji komisyonumuzun hazırladığı bir etkinlik var. Biz yıllardır bütün okullarda ilkokul ve ortaokullarda 6 yıldır yapıyoruz. Genç arkadaşlarımıza eğitim veriyoruz. Sizlerin de bu bilgilerinizi tazelemek için brifing verecekler. Brifing  sonrası aklınıza takılacak soruları yöneltebilirsiniz. İsterseniz daha sonra odamıza gelip bilgi alabilirsiniz” dedi.

Evlerinizde enerji  tasarrufu nasıl yaparsınız,  apartmanlarında neler yapılması lazım gibi konuları bir sunumla anlatan Makina Yüksek Mühendisi ve Eskişehir Makina Mühendisleri Odası Enerji ve Çevre Komisyonunda görevli olan Aysun Alper, enerji tasarrufunun gereksiz enerji harcayan cihazların kapatılarak kullanılması olduğunu vurguladı.

 Alper, "Enerjide tasarruf, parada tasarruf, gelecekte güvencedir. Enerji verimliliği; binalarda yaşam standartı ve hizmet kalitesinin endüstriyel işletmelerde ise üretim kalitesi ve miktarının düşümüne yol açmadan enerji tüketiminin azaltılmasıdır" dedi.

Enerjinin  iş yapabilme yeteneği olduğunu kaydeden Makina Yüksek Mühendisi Aysun Alper şunları söyledi: “Unutmamamız gereken ise hiçbir enerjinin kaybolmadığıdır. Olsa olsa başka bir enerji türüne dönüşür.   

Enerji verimliliği ile enerji tasarrufu kavramları arasındaki fark nedir?

İki lambadan birini söndürmek tasarruf, aynı aydınlatmayı sağlayan, daha az enerji tüketen teknolojik lambaların kullanılması verimliliktir.

 Kullanacağımız ev aletlerini satın alırken sadece fiyat olarak değil, enerji tasarrufu açısından da karşılaştıralım.

Cihazın 10–15 yıllık kullanım ömrü boyunca sağlayacağı enerji tasarrufu ödediğiniz parayı bize geri kazandırır.

Cihaz alırken “A” ve “A ++” işaretli olanlarının en verimli olanlar olduğunu hatırlayalım.

‘’A’’ sınıfı olan bir buzdolabı, ‘’D’’ sınıfı olan bir buzdolabına oranla %45 daha az enerji harcar.

Kullanmadığımız zamanlarda DVD oynatıcı, radyo, televizyon gibi elektrikli cihazlarımızı düğmesinden kapatalım veya fişini çekerek kapatalım.

Uzaktan kumandadan kapatılan cihazın harcadığı elektrik cihaz çalışırken ki harcadığı elektrik ile hemen hemen aynıdır.

Cihazların fazla ısınmasından yangın riskini de önlemiş oluruz.

 

Buzdolabınızı fırın radyatör gibi ısı üreten gereçlerden uzağa yerleştirin,  direkt güneşe maruz kalmasın.

Buzdolabınızda aşırı buzlanma gözlemlediğinizde buzların çözülmesini sağlayın. Aşırı buzlanma enerji tüketimini artırır.

 Bulaşık ve çamaşır makinasını kapasiteyi aşmayacak şekilde tam dolulukta çalıştıralım böylelikle daha az enerji harcamış oluruz.

Tabaklarınızın bulaşık makinasına konulmadan önce peçete yardımı ile sıyrılmasının daha az elektrik, su ve deterjan kullanımına neden olacağını unutmayınız!

 Giyeceklerinizin düzgün bir şekilde asılması ütü ile daha az vakit geçirmenize, dolayısı ile daha az enerji tüketmenize neden olacaktır

Fırınınızda yiyecek pişirirken fırın kapağını gereğinden fazla açmayınız

 Isınmak için, elektrikli ısıtıcıları ve klimaları mümkün olduğunca az kullanalım.

Isıtıcı ve klimalar çalışırken bulunduğumuz mekanın kapılarını kapalı tutalım.

Her zamanki gibi bu cihazlarda da ‘’A’’ sınıfı olanları tercih edelim.

Banyo yaparken, diş fırçalarken su tüketiminde bilinçli davranırsak hem sudan hem de suyu ısıtmak için harcayacağınız yakıttan tasarruf ederiz.

Duş almak için sıcak su gelene kadar boşa akan soğuk suyu kovada toplayarak temizlik işlerinde kullanabiliriz. “

Editör: TE Bilişim