Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi ile Türk Tesisat Mühendisleri Derneği Eskişehir Temsilciliği’nin eğitim seminerleri sürüyor.

DAIKIN’da Satış Danışmanlık ve Ürün Yönetimi, teknik ve iş geliştirme Departmanlarının Müdürü olan Makina Mühendisi  Turgay Yay, “Enerji verimliliği kavramları, sezonsal verimlilik” konusunu anlattı. Makina Mühendisleri Odası seminer salonunda yapılan eğitimde konuşan Makine Mühendisi Yay, Ecodesign gerekliliklerinde; tüm markaların dış ünitelerine bağlanabilecek uygun iç ünite listesini web sitesinde belirtmek zorunda olduğunu vurguladı.

Verimlilik değerlendirilmesinde dikkat edilmesi gerekenleri ifade eden Makina Mühendisi Turgay Yay şunları söyledi:

“Geçmişte; HVAC ekipmanları tam yük altında tek bir çalışma sıcaklığında tesbit edilen enerji verimliliği(EER) temelinde derecelendirilmiştir. Ancak HVAC cihazları nadiren tam yük altında çalışır. Bu sebeple sezonsal verimliliğe bakılmalıdır.

Sezonsal Verimlilik

    Nominal verimlilikleri karşılaştırdığımızda, ki bu bazen hala kullanılıyor, soğutmada sabit 35°C ısıtmada 7°C dış hava sıcaklığında sistemin verimliliğini değerlendirdiğinden cihazın çalışma aralığı tüm yıla yayıldığında bu değerler bize yol gösteremeyecektir. Bu yüzden yeni hesaplama yöntemi, cihazın kullanımında performansın çok daha gerçekçi bir tahminini bize sağlar. ‘Kullanımda’ enerji tüketimine ek olarak, sezonsal verimlilik ‘bekleme’ modu, ‘kapalı’ mod, ‘karter ısıtıcı’ ve ‘standby’ mod tüketimi gibi diğer faktörleri de göz önünde bulundurur. Bu aynı zamanda cihazın performansının daha gerçekçi bir şekilde gösterilmesine de katkıda bulunur.

Şeffaf İletişim

Üreticilerin, cihazlarının çalışma verimliliği değerlerini, verimlilik testinin yapıldığı iç ünite bilgileri ile birlikte, web sitesi aracılığıyla yayınlamaları gerekmektedir. Bu, kullanıcıların farklı sistemlerin verimliliğini daha kolay ve şeffaf bir şekilde karşılaştırmasını sağlayacaktır.

Verimlilik Değerlendirilmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Eurovent & LOT21 verimliliği, ölçüm sırasında kullanılan iç ünitelere oldukça bağlıdır. Daha büyük iç ünite boyutları (daha büyük ısı eşanjörü yüzeyi) ve daha yüksek hava debisi, daha yüksek verimlilik değerleri sağlar.

Daikin, Eurovent & LOT21 verimlilik ölçümlerinde, gerçek hayat uygulamalarında sıklıkla kullandığı standart iç üniteleri(FXMQ, FXSQ, FXFQ) kullanır. Test ölçümleri için belirlenen belli sapma sınırları vardır. Örneğin hava debisi üreticilerin beyan ettiği değerlerden %10’a kadar sapabilir. Daikin cihazları her zaman beyan ettiği değerleri toleransa gerek kalmadan sağlar.”

Editör: TE Bilişim