Eskişehir-Slovenya arasındaki sanayi ve ticaret işbirliği olanakları Eskişehir Sanayi Odası’nda değerlendirildi. ESO’nun öncülüğünde Eskişehir’e gelen Slovenya Büyükelçisi Igor Jukic ve beraberindeki ticaret heyeti Eskişehirli sanayicilerle buluştu. Toplantıda konuşan ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Her hafta yabancı bir heyeti Eskişehir’de ağırlayacağız. Amacımız Eskişehir sanayisini daha da güçlendirmek ve ihracatla beraber büyümesini sağlamak. Geçen hafta Sudan'ı, bu hafta Slovenya'yı ağırlıyoruz. Önümüzdeki haftanın planlarını da yapmaktayız” diye konuştu.

İş yapacak çok alan var

ESO’da gerçekleşen görüşmede konuşan Slovenya Büyükelçisi Igor Jukic ise, Eskişehir güçlü bir sanayi şehri olduğunu ve birçok işbirliği imkânı olduğunu belirterek, “Yaptığınız tanıtım sunuşunda görüyorum ki Eskişehir’de üretilen birçok ürün Slovenya’da da üretilmekte. Benzer üretim alanları benzer ihtiyaçları da gündeme getirir. Bu noktada birlikte iş yapabileceğimiz, çalışabileceğimiz birçok alan var” dedi. 

Slovenya’da enerji, kimya ve otomotiv sektörlerinde ciddi potansiyel olduğuna değinen Büyükelçi Jukic, Slovenya’daki Ticaret ve Sanayi Odası ile ESO’nun işbirliği yapabileceğini ve bu konuda destek vermeye hazır olduklarının altını çizdi. 

Yeni kapılar aralanacak

Büyükelçiden sonra söz alan ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, Türkiye ve Slovenya arasında gelişmiş dostane ilişkileri ekonomik alana taşıyıp yeni kapılar açmak istediklerini, özellikle Eskişehirli sanayicileri bu ülkeyle ihracat yapmaları konusunda destekleyeceklerini belirtti. 

Slovenya ile Türkiye arasında yaklaşık Euro cinsinden 855 milyon karşılıklı olan ticaret hacmi olduğu bilgisini veren Kesikbaş, bunu milyar Euro cinsine çıkartmak ve Eskişehir’deki firmaları da öncü hale getirmek için çalışacaklarını ifade etti. 

Slovenya’da bulunan Sanayi ve Ticaret Odası ile irtibata da geçeceklerini açıklayan Kesikbaş, “Sayın Büyükelçi de bunu söyledi. Büyükelçilik aracılığı ile muhtemelen Ağustos ayı sonuna kadar Eskişehir’deki firmalarımız ile Slovenya’nın ihtiyaçlarını tespit edip Eylül-Ekim ayı içinde de ortak görüşmeler yapacağız. İhracatımızı artıracak şekilde sanayicilerimizi bir araya getirmek istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalara da şimdiden başlayıp umuyorum ki önemli bir yol alacağız” dedi. 

Yapılan değerlendirme konuşmalarından sonra toplantıya katılan ESO üyesi firmalar Büyükelçi ve beraberindeki ticaret heyeti ile görüşmeler gerçekleştirdi.

Editör: TE Bilişim