Haber: Gökhan Koçal 

Patates ve soğana ardı ardına gelen zamlar vatandaşların hem elini hem de cebini yakıyor. Eskişehir’de patatesin raflardaki fiyatı 5 liraya kadar çıkarken, soğanın fiyatı da 6 lirayı buldu.

Özellikle dar gelirlinin vazgeçilmezi arasında yer alan patatesin kilo fiyatı son günlerde tırmanışa geçti. Market ve pazarlarda 1.5 – 2 TL arasından satılan patatesin kilosu 5 liraya çıktı. 1.5 liradan satılan kuru soğan hasat mevsimine rağmen Eskişehir’de 6 liradan alıcı buluyor.

AŞIRI YAĞIŞ ETKİLEDİ

Pazarcı Yetkin Maviler fazla yağıştan dolayı soğan ve patates fiyatlarının arttığını aktararak, “Aşırı yağmurdan dolayı üretici tarlaya giremiyor. Soğanın kilosu 2,5 lira idi şimdi 4 lira. 10 sene önce soğanın fiyatı artmıştı. Fiyatlarda artış olunca alımlarda azalma oldu, millet alamıyor. Yörenin soğanı ve patatesi çıkana kadar fiyat böyle olacak” dedi.

10 LİRAYI BULUR

Bir diğer pazarcı Ali Erdal patates ve soğan fiyatlarında artışın devam edeceğini söyleyerek,  “Geçen sene millet zarar etmişti çok ekimden dolayı bu sene ürün yok. Sebebi az ekim. Bir de dolunun olmasından dolayı fiyatlar arttı. Yakın zamanda fiyatların düşmesini beklemiyoruz. Şuan soğan Adana yöresinin geliyor. Bursa-Karacabey’de soğanın tarladan çıkış fiyatı 5 lira olacağı söyleniyor. Bunun üzerine en az 2 lira konulacak halden çıkışı 7 lira olacak. Bunun pazara geliş fiyatı 10 lira olur” şeklinde konuştu.  

SEBEBİ ÜRETİCİNİN ELİNDE KALMASI

Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan soğan ve patatesteki fiyat artışının sebebini açıklayarak,  “Soğan ve patatesteki fiyat artışının tek sebebi geçen yıl üreticinin elinde kalması.  Bizim tarım politikamızda Gıda ve Tarım Bakanlığının yapmış olduğu havza sistemi bir türlü çalıştırılamıyor. Tüketimimiz kadar üretim yapmadığımız takdirdi ne israfın önüne geçebiliriz ne de üretici sağlıklı şekilde para kazanabilir. Bunun bir maliyeti var. Bir dönüm tarları çapalarken nasıl 6 litre mazotu harcıyorsak, 1 liraya da satsak 100 liraya da satsak bu mazotu harcayacağız. Bir üreticiye zirai girdisi 60 lira 100 bin lira arasında. Bunun karşılığını alabilmesi için malın para yapması gerekiyor. Mal çok olduğu vakit üretici satamıyor. Şuan soğan 4-5 lira. Bu üreticiye asla yansımıyor. Üretici ile tüketici arasındaki makas farkını ülke olarak bir türlü düzeltemiyoruz.  Bu fiyat artışı mal bollaşana kadar devam edecek. Ne zaman üretici Hızır gibi yetişir malını tarladan çıkartırsa fiyatta düşüş olur” diye konuştu.

HAVZA SİSTEMİ ÇALIŞTIRILMALI

Buluşan havza sisteminin önemine dikkat çekerek, “Üreticinin para kazanması ve halkın pahalıya ürün yememesi için havza sistemini çalıştırıp, pancarda olduğu gibi kota sistemi getirmeliyiz. Depomuzda mevcut malımız olacak. Tüketimimiz olacak. Ama biz ne yapıyoruz akşama kadar üretip sabaha kadar tüketiyoruz. Tüketemediğimizi çöpe atıyoruz” dedi.  Başkan Buluşan ayrıca, “Önce kuraklık ve sonrasındaki aşırı yağışlardan dolayı üreticinin gelir düzeyi çok düşük. Tepebaşı bölgesinde doludan zarar gören  üreticilerimiz için borç ertelemesi talebinde bulunduk.  Bunun biran evvel çıkarılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim