ESESOB Başkanı Ekrem Birsen destek öneri paketi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Pandemi sürecinden etkilenen esnaf ve sanatkarlara yönelik destek önerilerini  Eskişehir Milletvekilleri  ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu arayıcılığıyla yetkililere ilettiklerini ve  esnaf,  sanatkarlar  için taleplerin acilen uygulamaya alınmasını hükümetten beklediklerini kaydetti.  

Birsen acilen uygulamaya konulmasını talep ettikleri destek önerileri şöyle sıraladı;

"Covid 19 salgınının ülkemizdeki esnaf ve sanatkarlara olan ekonomik etkilerinin azaltılması için hükümetimiz tarafından çeşitli önlem ve destek paketleri uygulamaya konulmuştur. Ancak Pandemi sürecinde İç İşleri Bakanlığınca alınan kararlar gereği, kolluk kuvvetleri tarafından tutanak tutularak faaliyetleri durdurulan veya önemli derecede kısıtlanan çay ocakları, kıraathaneler, kahvehaneler, kafeler, internet kafeler, okul kantinleri, kırtasiyeler, okul ve işçi servisleri gibi esnaf ve sanatkarlarımıza yönelik ilave aşağıda belirttiğimiz desteklerin hayata geçirilmesi gereklidir.

Pandemiden en yoğun şekilde etkilenen sektörlerde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlarımız yüksek oranda yalnız çalıştıkları veya az sayıda çalışanı oldu için kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin desteğinden yeterince yararlanamamışlardır. Bu tür esnaf ve sanatkarlara yönelik nakdi yardım desteği uygulanmalıdır.

En yoğun şekilde etkilenen sektörlerde işyeri kira stopajlarının en az 2 yıl süreyle kaldırılması gereklidir. Bu suretle işyeri kira yükleri hafifletilmeli, işyeri kapanışları önlenmelidir.

Süreçten etkilenen esnaf ve sanatkarlara yönelik 6 aylık bir erteleme gerçekleştirilen 4, 5, 6 ay vergi ve SGK prim borçları, vadeleri geldiğinde cari dönem vergi ve SGK primleri ile birlikte ödenmek zorunda kalınacaktır. Bu dönemde yaşanacak sıkıntının giderilmesi için vergi ve SGK borçları için yeniden yapılandırma yapılması, birikmiş borçların en az 24 ay taksitlendirilmesi ve gecikme zamlarının silinmesi gereklidir.

Faaliyetleri kısıtlanan sektörlerdeki esnaf ve sanatkarlarımıza toparlanma süreçlerinin uzun bir dönemi kapsayacağı gerçeğiyle, KOSGEB destekli hibe veya faizsiz kredi imkanı sağlanmalıdır.

Kredi kefalet kooperatifleri verilen kredilerde yoğun başvuru nedeniyle birikmeler oluşmuştur. Sırada bekleyen başvuruların eritilmesi için Halkbankası Plasman miktarlarının yükseltilmesi gereklidir. Ayrıca ödeme günü gelen kredi taksitlerinin sıfır faizle ertelenmesi gereklidir.

Özel ve kamu bankalarındaki krediler düşük faizle yeniden yapılandırma imkanı getirilmelidir.

Süreçten etkilenen esnaf ve sanatkarlarımızın elektrik, su ve doğalgaz faturalarında KDV ve ÖTV indirimi yapılmalıdır.

Süreçten etkilenen servis aracı, toplu ulaşım ve taksicilere yönelik akaryakıt ÖTV indirimi yapılmalıdır.

Esnaf ve sanatkarlarımız pandemi sürecine en iyi şekilde ayak uydurmaya çalışmakta, kendilerini güncelleyerek, salgınla mücadele kurallarına uygun hizmet vermeye devam etmektedirler. Ancak yukarıda belirtilen sektörlerdeki esnaf sanatkarlarımızın mağduriyet yaşamaları nedeniyle, bu esnaf ve sanatkarlarımızın işsizler ordusuna katılmaması için bu süreçte mutlaka direk olarak desteklenmesi gereklidir. Hükümetimizi bu konuda daha fazla duyarlı olmaya çağırıyoruz"dedi.

Editör: TE Bilişim