Eskişehir Lokantacılar Odası Başkanı ve Türkiye Lokantacılar Odası Dntm.Krl.üyesi Bahar Bilen, üye ziyaretlerinde bulunarak sorunlar için çözüm arıyor. Ziyaretlerde konuşan Bilen, "

Hes kodu uygulaması ile kapalı olan veya kısıtlı çalışan işletmelerimiz artık açılsın.

Malum olduğu üzere tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde gündemde olan covid süreci ticari hayatı olumsuz yönde etkilemektedir. Esnaf grubu ise konudan en çok muzdarip olan kesimlerden biridir.  Sektörümüzde binlerce işyeri ve bu sektörde yüz binlerce çalışanın  artık dayanacak gücünün kalmamıştır. Sağlık bakanlığımızın hes kodu uygulaması ile her yerde olduğu gibi yiyecek- içeçek sektöründeki kapalı olan esnaflarımızın işyerlerinde’ de uygulanıp işyerlerimiz artık açılmalıdır.’ şeklinde konuştu.

Anayasanın 173’üncü maddesinde Devletin  esnaf ve sanatkarı korumakla yükümlü olduğuna vurgu yapan Bilen,  “Lütfen artık sesimizi duyun ,bizlere yaşama fırsatı verin.”diyerek virüs’ün kaynağının esnaf olmadığına işaret etti.

Kısıtlı açık olma ve oturma yasağı uygulaması ile yüzlerce lokanta ,restoran ve kafeteryanın kapalı kalmak zorunda olmasının şehir ekonomisine ciddi bir yara açtığını söyleyen Bilen, binlerce  sektör çalışanının evlerine ekmek götüremedikleri realitesini duyurdu. Bilen vakit kaybedilmeden sektör işletmelerinin açılmasını ve  acilen masaların pandemi kurallarına uygun hizmet vermesini istedi.

Bilen açıklamalarının ikinci bölümünde rekabet kurulu yasalar nezdinde yabancı sermayeli on-line Yemek sipariş sitelerinin fahiş komisyon oranlarının tehlikesi üzerinde dururken  ‘Artık dur demelidir’ dedi.

Bilen açıklamalarına ‘ Al götür,ara getir,tıkla gelsin vs. yerli ve yabancı sermayeli bilmem' ne.com online sipariş siteleri yüksek komisyon oranları, kullanım bedeli,joker ürün vs. adı altında emeğimizi sömüren, işletmelerimizin Büyük ortağı haline gelen milyonluk reklam bütçeleri ile,sektörü tekelinde tutan hatta sektörümüzdeki  bazı Dernekler ve mesleki Federasyon yetkililerimize'de para yardımı altında göstermelik cüzi rakamlara ismini kullandırarak,emek ve alın teri döken Esnafımızın elini kolunu bağlamış adeta esnafımızın sırtına binmeye çanak tutanları bu oluşumları  kabul etmiyoruz. Bu yabancı online sipariş siteleri bizlere destek olmak istiyorlarsa ;bu zorlu süreçte esnafımızdan aldıkları  yüksek komisyon oranlarına en az yarı yarıya düşürmeliler veya acilen Ticaret Bakanlığımız,Rekabet kurulu yasalar nezdinde bu işe  dur demeli ! Bunca esnaf,milyonlarca çalışan zor durumda. Bilmem ne.com'lara emeğimizi çalmalarına  artık izin vermemeliyiz ,ivedilikle bunların önüne geçilmelidir....’ şeklinde devam etti.

Bu süreçte çok sayıda esnafın kepenk indirmek ve iflas etmek durumdan kaldığını belirten Bilen, Bilim kurulu üyelerine ,Ticaret Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığımıza yetkililerine  seslendi; Bilen  “Sadece Esnaf üzerinden Pandemi süreci yürütülmemeli !”“Mücadele edeceksek tüm kurumlarla topyekün mücadele edelim,elbirliği ile üstesinden gelelim.”Covid-19 nedeniyle alınan kısıtlamalar ve yasaklama kararlarının en ağır faturasını Pandemin başlangıç tarihinden bu yana yaklaşık bir yıldır hizmet sektöründeki yiyecek ve içecek faaliyeti gösteren Esnaf arkadaşlarımız en ağır şekilde ödüyorlar ve ödemek zorunda bırakılıyorlar.İşveren pozisyonundaki esnafımız  işsiz hale getirildi” Zor geçen bu süreç çok vahim sonuçlar doğurmaya başlamıştır. Birçok esnaf arkadaşımız kepenk kapattı,iflas etti.Kepenk kapatmakla bitmediği gibi,biriken binlerce lira borç kamburu ile kara kara düşünmektedir, sosyal statüleri ve aile yapıları tehlikeye girmeye başlamıştır. Milyonlarca çalışanımız virüsten değil ama açlıkla imtihan eder hale geldi,Entübe olmuş, nefes alamaz haldedir.’ Şeklinde açıklamalarına devam etti.

Can çekişen esnaf için  ivedi bir şekilde  harekete geçme zorunluluğunun olduğuna vurgu yapan Bilen, yaklaşık bir yıldır esnafın kapalı olduğunu, kısıtlı çalışan işyerlerinin ise; Kira, SGK,Vergi,Stopaj ,Elektrik,Doğalgaz Faturaları, Halkbankası üzerinden verilen Esnaf kredi taksitlerini ne şekilde ödeyeceğini bilmediğini, bir an önce durumla ilgili acil bir düzenlenme yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Devletimiz tarafından 3 ay süreyle verilecek olan 750 TL kira yardımı ve 1000 lira hibe desteğinin esnafın yaklaşık bir yıldır yaşadığı sıkıntılar göz önüne alındığında çok yetersiz olduğunu söyleyen Bilen,  bu uygulama yönünde ayrıştırma yapılmadan  tüm esnafın yararlanmasının şart olduğunu kaydetti. Bilen, yapmış olduğu açıklamanın son bölümünde ise

‘Faturasını iki ay ödeyemediği için kış ortasında Elektrik ve Doğalgazının kesilmesi, işyeri kapalı olan veya kısıtlı çalışan evine ekmek götürmenin derdinde olan Esnafımız Mücbir sebepten kapanan veya kısıtlanan işletmelerimize ivedilikle radikal destekler sağlanmalıdır.

Kapalı veya kısıtlı kaldığımız sürece Devletimizin tüm alacaklarından MUAF tutulmalıyız, kullanmış olduğumuz 25.000 TL destek kredileri hibe edilmeli veya en azından faizsiz hale getirilerek pandemi sonrası ödemeye başlanmalı,en az asgari düzeyde nakdi destek sağlanmalı,yüksek kiralarımızı yasa yolu ile mülk sahibi ile kiracı arasında itilaflar oluşmaması için uzlaştırıcı kurul oluşturulmalıdır.

Doğalgaz ve Elektrik sayaçlarımız KARTLI sisteme geçilmeli, ay sonu yüklü faturaları ödemekte güçlük çekiyoruz,herkes bütçesi kadar kullansın,binlerce lira güvence bedeli yükünden de kurtulmuş oluruz.

Elbirliği ile bu illetin üstesinden gelmemiz dileği ile bu zorlu süreçte bizlere desteğini esirgemeyen başta Eskişehir halkına, yerel yönetimlerimize, sivil toplum örgütlerine ve yardımlarını bizden esirgemeyen Esnaf arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyor, sağlıklı günler diliyorum’ şeklinde konuşarak çözüm önerilerini sundu.

Editör: TE Bilişim