Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan Esnaf ve Sanatkârlar Bilgilendirme Toplantısı içinEskişehir’e geldi.

Genel Müdür Erkan’ı Eskişehir’deKOSGEB İl Müdürü Tarık Yılmaz, Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, Eskişehir Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Suat Erkarşıladı.

Necmettin Erkan daha sonra Eskişehir Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği yönetiminin,esnaf ve sanatkâr oda başkanlarının, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanlarınınbulunduğu toplantıda konuştu.

Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü konuşmasına “Türkiye güçlü bir ülkedir ve öyle olmaya mecburdur. Bu bize tarihin yüklediği bir sorumluluktur. Bu sorumluluk bilinciyle, ahilik ruhuyla çalışacağız. Vatanını en çok seven, işini en iyi yapandır” sözleriyle başladı.

Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü’nün esnaflar için yaptığı çalışmalara değinen Erkan, kredi faiz oranlarının yüzde 5’lere indirildiğini, kredi limitlerinin 30 bin liradan, kişi başı 200 bin liraya çıkarıldığını söyledi. Kredi geri ödemelerinde vadelerin uzatıldığını da anlatan Erkan, yeni düzenlemeleringeçtiğimiz ay Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından ilan edildiğini hatırlattı.

Erkan esnaf ve sanatkârları sadece finansman olarak desteklemekle yetinmediklerini ifade ederek,  bakanlığın esnaf ile ilgili projeleri hakkında da bilgi verdi:

Esnaf ve SanatkârlarSektör Analizleri çalışmalarının sonuçlandırıldığını 8 sektörde bir yol haritası belirlendiğini belirtti.

Erkan, Esnaf ve Sanatkârlar Bilgi Sistemi ESBİS ile ilgili yeniliklere de değindi. Buna göre 2020 yılından itibaren ESBİS Sistemi Mobil hale gelecek. Esnaf Odaları da pekçok işlemi mobil sistem üzerinden yapacak. Esnafın işlemlerinin de önemli bir kısmını cep telefonu üzerinden gerçekleştirmesini sağlayan ESBİS’in Coğrafi Bilgi Sistemi ile entegre edilmesiyle tüketici yakınındaki esnafı görebilecek. Esnafın daha fazla müşteriye ulaşması sağlanacak.

Erkan ayrıca esnafın zincir marketler karşısında rekabette zorlandığını, bunun için Tedarik ve Dağıtım Kooperatifleri üzerinde çalıştıkları bilgisini verdi.

“Zincir marketler kendi markalarını üretip maliyetleri düşürüyor.Esnaftan daha ucuz ürün satabiliyor. Bakanlık olarakmarketlere bu noktada sınırlama getirdik.

Tedarik Kooperatifi ile esnafımızın maliyetini de azaltmak amacındayız” dedi.

Erkan ayrıca, esnaf ve sanatkârların e-ticaret sistemine dâhil olmaları için de PTT ile imzalanan protokol çerçevesinde esnaf eğitimi çalışmalarının devam ettiği bilgisini verdi.

Ayrıca KOSGEB İl Müdürü Tarık Yılmaz da girişimcilik ve finansman destekleri hakkında oda başkanlarını bilgilendirdi.

Vali Çakacak ve milletvekili Karacan’a da Eskişehir’de ziyaret

Genel Müdür Necmettin Erkan Eskişehir’de gerçekleştirdiği bir dizi programın ardından Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan’ı da makamlarında ziyaret ederek esnafın talep ve sorunlarını paylaştı.

Necmettin Erkan, konuşmasının ardından esnaf vesanatkârların gündeme getirdiği sorunları dinledi. Toplantıda tüm sektörlerde yaşanan sorunlar ve bunlarla ilgili çözüm önerileri konuşuldu.

Editör: TE Bilişim