Haber: Gökhan Koçal

Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Haziran ayı meclis toplantısında Eskişehir Fuar Kongre Merkezi ve Hizmet Binası tefrişi için kredi kullanılması görüşüldü. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan ETO Başkan Metin Güler, “Odamız tarihi boyunca bugüne kadar hiç kredi kullanmadı. İlk defa böyle bir süreçle karşı karşıyayız. Nedenleri bellidir. Eskişehir Ticaret Odası bir bankadan kredi alıp kullanacak diye düşünmeyin. Böyle bir şey olmaz. Sadece TOBB’un vakıflarından, Odalar Birliği’nin kendi bütçelerinden uzun vadeli, uygun faiz oranlarıyla ancak kredi kullanabiliriz.  Sonuç itibariyle odamız 125 yıllık tarihin en büyük projesini hayata geçiriyor. İhale miktarı 76 milyon liradır. Kendi bütçelerimizle bunu bitirme şansımız yoktu.  Sponsorluk noktasında bazı girişimlerimiz var. 3 firma ile görüşmeler oldu. Kongre merkezinin daha önce isim hakkını vermiştik. Fuar merkezinin ismini vermek üzere 3 firma ile kontak halindeyiz. Oradan gelecek finans yapısı, Odalar ve Borsalar Birliğinden hibe rakamı şuan belirlendi. Nefes kredisiyle bankaya yatırmış bir para vardı. Bunu bir buçuk yıl sonra çekiyoruz. Odamızın parasıdır. BEBKA’da iskanı aldığımız an hesabımıza yatacak paralar vardır. Bunların toplam miktarı 5-6 milyon civarındadır. Sizden istediğimiz yetki bu projeleri yürütme adınadır” diye konuştu.

SÜRESİ VE MİKTARI BELİRLENMELİ

Kredi alımına ilişkin söz isteyen meclis üyesi Erdoğan Tekgöz, “Bizim hizmet ve kongre binamızın yaşadığı sürece bakalım. 74 milyon liraya ihale edildi. Planlanan doğrultuda gidiyor. Ancak hizmet binamız için kredi söz konusu.  Kongre binamız için hizmetin ve diğer işlerin tamamlandığını düşünürsen hizmet binamız için kullanacağımız kredinin öncelikle miktarını ve oranınız bilmemiz gerekir. Alınacak yetkinin hem bu miktar ile hem de yapılmak istenen işin cinsi ile sınırlandırılması gerekir. Odalar ve Borsalar Birliğinden alınacak bu kredinin oranı karar alınmadan önce açıklanmalı. Süresinin ve miktarının belirlenmesi gerekir. Eğer oranlar çok sağlıklı değilse biz hizmet binamızın planlanmasını daha sonraki sürece de bırakmıştık. Öncelikle çok para getireceğine inandığımız ayda yaklaşık 50 milyon TL gelir elde edeceğimiz fuar ve kongre binamızın getirisi ile bu hizmet binamızın tefrişatını çok rahatlıkla yapabiliriz. Ancak bu faiz oranlarının yüksekliğinin, Odalar Borsalar Birliğinin bize vereceği faiz oranlarının ne olduğunun meclis tarafından değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum” ifadelerinde bulundu.

9 AYLIK GECİKME NEDEN?

Tekgöz kongre ve fuar merkezindeki gecikmenin nedenini sorarak, “Fuar ve kongre merkezimizin bitim tarihi tam olarak bilmiyorum ama dosyada incelediğimde 15 aydı.  2016 yılında ihaleye çıktı. 15 aylık bir süreç oldu. 6 ile 9 aylık gecikme oldu. Yaklaşık olarak 9 aylık gecikmenin nedenini de bilmek istiyorum. Ayda 50 milyon lira yılda 60 milyon liralık bir kaybın nerden kaynaklandığını, bu kayıp gerçekten var ise bunun nedenlerini bilelim” diye konuştu.

ŞUAN PARAYI NEREYE KULLANACAĞIZ MESELESİ DEĞİL

Erdoğan Tekgöz’e yanıt veren Başkan Güler, “Hepiniz işadamısınız. Bugünün faiz oranlarıyla, yarının faiz oranları arasında fark var. Biz görüşmeleri yürütme adına meclisimizden yetki istiyoruz. Parayı kullandıktan sonra zaten sonuç itibariyle meclisimiz adına hesaplarımızı inceleyen komisyonumuz var. Bu paraların nasıl alındığı, nasıl kullanıldığı, nasıl kullanılacağı sizler tarafından takip edilecek. Biz süreci başlattık. Süreci başlatırken meclisten yetki alalım ki onu yürütelim.  Şuan itibariyle nereye paraya istiyorsunuz meselesi değil.  Daha ortada para yok.  Siz değerli meclis üyelerinden yetki istiyoruz. Size sormadan parayı alacak değiliz tabiî ki” diye konuştu. Konuşmaların ardından oylama gidildi. İlgili madde oyçokluğuyla kabul edildi. İlgili maddeye Erdoğan Tekgöz adına muhalefet şerhi konuldu.

Editör: TE Bilişim