“Bizi pandemiden daha çok dolu ve don vurdu diye konuşan Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Başkanı Naci Erdemli, “Özellikle Haziran ayındaki don olayı çiftçiyi çok etkiledi, üreticinin geliri yüzde 30-40 azaldı. Artık halimizi anlatacak halimiz kalmadı” dedi. Şu an için salgının etkilerini çok hissedilmese de vatandaş pazardaki ürünlerin iki üç kat pahalı olduğunu gördüğünde salgının etkisinin gerçekten hissedilmeye başlanacağını anlatan Erdemli, “Verim düşüklüğü yalnızca bizi değil asıl vatandaşı da etkileyecek, pazarda 5 liranın altında bir ürün kalmadı Eskişehir’de. Don olayının etkilerini pazarda görüyoruz, üretici para kazanamazken, vatandaş da pahalıya yiyecek” ifadelerini kullandı.

FİYATLAR YÜKSELECEK

Market ve pazarlarda ürünler daha da pahalı olacağını öngördüklerini ifade eden Başkan Naci Erdemli, şöyle konuştu: “Yardım ve desteklerden söz ediliyor ancak üreticiye yansıyan somut bir yardım yok, en önemlisi taban fiyatları çok aşağıda kaldı, örneğin buğdaya 1600 lira taban fiyat verildi piyasada 1900 liraya alındı, üretici zarar etti. Dolar ve Euro’daki artış da bizi çok olumsuz etkiledi, ilaçlar yurt dışından alınıyor, maliyetlerimiz artarken, verim de düşük olunca üretici çok zarar verdi. Taban fiyatları daha yüksek tutulsaydı veya taban fiyatları daha önceden belirlenip, açıklasaydı çiftçi de ne üreteceğini bilirdi ve bu kadar zarar etmezdi.”

TON FİYATI EN AZ 400 LİRA OLMALI

Şimdi pancar fiyatlarının belirleneceğini ve bunun üretici için çok önemli olduğunu belirten Erdemli, “En azından hükümetten bunun için iyi bir taban fiyat vermesini bekliyoruz. 2020 yılı için şeker pancarı taban fiyatı bir an önce açıklanmalı, ton fiyatı en az 400 lira olmalı” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim