banner639
banner1493

İhracattaki problemler

Eskişehir Sanayi Odası tarafından üye firmalarla gerçekleştirilen ve Eskişehir iş dünyasının ihracatta karşılaştığı güncel problemleri ortaya koyan İhracatta Güncel Problemler Araştırma Anketi sonuçlandı.

İhracattaki problemler

Eskişehir Sanayi Odası tarafından üye firmalarla gerçekleştirilen ve Eskişehir iş dünyasının ihracatta karşılaştığı güncel problemleri ortaya koyan İhracatta Güncel Problemler Araştırma Anketi sonuçlandı.

Anketle ilgili bilgi veren ESO Yönetim Kurulu Üyesi Emre Sarar, Eskişehirli ihracatçıların karşılaştığı temel sorunların tespit edildiğini ve anket sonucu ortaya çıkan raporun TOBB, Ticaret Bakanlığı ve ilgili İhracatçı Birliklerine iletileceğini söyledi.

Sarar, “Ankette ihracatın önündeki en büyük problem %36 ile ‘Yeni Müşterilere Ulaşamama’ ve %27 ile ‘Hammadde Fiyatlarından Aşırı Yükselme’ ve %13 ile ‘Sektörde Yaşanan Daralma’ olarak ortaya çıktı” dedi.

104 üye firmanın katılımı ile yapılan anket sonucuna göre problemler sırasıyla; yeni müşterilere ulaşamama, hammadde fiyatlarındaki aşırı yükselme, sektörde yaşanan daralma, lojistik-navlun maliyetindeki artışlar, boş konteyner/tır bulunamaması, rezervasyon problemleri, ihracat finansmanında yaşanan sıkıntılar ve bürokratik engeller olarak öne çıktı.

Hammadde yaşanan artışların önüne geçilmesi yönünde çözüm önerisinde bulunan üyelerin yüzde 62’si ‘Hammadde üreticilerinin iç piyasaya öncelik vermeleri gerektiğini’ ifade ederken yüzde 21’lik kısım ‘İthalatta alınan gümrük vergileri geçici süreyle kaldırılması’ önerisinde bulundu. Detayları ile anket sonuçları değerlendirmesi aşağıdaki gibidir.

ANKET SONUÇLARI DEĞERLENDİRMESİ

SORU  1: SİZCE İHRACATIN ÖNÜNDEKİ PROBLEMLER NELERDİR? LÜTFEN ÖNCELİK SIRASINA GÖRE SEÇENEKLERİ TAŞIYINIZ. (1 EN ÖNEMLİ, 7 EN AZ ÖNEMLİ OLACAK ŞEKİLDE)

CEVAP  1: Sırası ile aşağıdaki gibi cevap verilmiştir.

  • Yeni müşterilere ulaşamama (%36)
  • Hammadde fiyatlarındaki aşırı yükselme (%27)
  • Sektörde yaşanan daralma (%13)
  • Lojistik-navlun maliyetindeki artışlar (%10)
  • Boş konteyner/Tır bulunamaması, rezervasyon problemleri (%6)
  • İhracat finansmanında yaşanan sıkıntılar (%4)
  • Bürokratik engeller (%4)

SORU  2: HAMMADDE FİYATLARINDAKİ ARTIŞLAR FİRMANIZIN ÜRETİMİNİ ETKİLEDİ Mİ?

CEVAP 2:

  • Şu an için kapasitemizi düşürmedik ancak önümüzdeki dönem düşüreceğiz.  ( %44)
  • Hammadde fiyatlarındaki artış kapasitemizi etkilemedi. (%31)
  • Evet, kapasitemizi düşürmek zorunda kaldık. (%25)

SORU  3: HAMMADDE FİYATLARINDAKİ ARTIŞ FİRMANIZDA EK FİNANSMAN İHTİYACI DOĞURDU MU? MUHTEMEL FİNANSMAN İHTİYACINI NASIL KARŞILAMAYI PLANLIYORSUNUZ?

CEVAP 3:

  • Ek finansman ihtiyacını arttırdı, bunu öz kaynaklarımızdan karşılıyoruz/karşılayacağız. (%52)
  • Hammadde fiyatlarındaki artış firmamız için ek finansman ihtiyacı oluşturmadı. (%27)
  • Ek finansman ihtiyacını arttırdı, bunu dışarıdan (kredi alarak) karşılıyoruz/karşılayacağız. (%21)

SORU 4: SİZCE HAMMADDE FİYATLARINDA YAŞANAN ARTIŞLARI KONTROL EDEBİLMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

CEVAP 4:

  • Hammadde üreticilerinin iç piyasaya öncelik vermeleri sağlanabilir. (%62)
  • İthalatta alınan gümrük vergileri geçici süreyle kaldırılabilir. (%27)
  • Ortak hareket edilerek toplu satın alımlar yapılabilir. (%11)

SORU 5: TİM VERİLERİNE GÖRE ÜLKEMİZİN OCAK 2021 İHRACATI BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI AYINA GÖRE %2,5 ARTIŞ GÖSTERMİŞTİR. FİRMANIZ AÇISINDAN BU DÖNEM İHRACATINIZI DEĞERLENDİREBİLİR MİSİNİZ?

CEVAP 5:

  • İhracatımız 2020 Ocak ayına göre değişmedi. (%50)
  • İhracatımız 2020 Ocak ayına göre yükseldi. (%23)
  • İhracatımız 2020 Ocak ayına göre düşüş gösterdi. (%21)
  • İhracatım yok. (%6)

SORU 6: PANDEMİNİN AYNI DÜZEYDE DEVAM ETMESİ DURUMUNDA 2021 YILI İHRACATINIZ İÇİN ÖNGÖRÜNÜZ NEDİR?

CEVAP 6:

  • 2021 yılı ihracatımızın 2020 yılı ile aynı düzeyde olmasını bekliyoruz. (%42)
  • 2021 yılı ihracatımızın 2020 yılında yüksek olmasını bekliyoruz. (%37)
  • 2021 yılı ihracatımızın 2020 yılından düşük olmasını bekliyoruz. (%21)

SORU 7: SİZCE İHRACAT BİRİM FİYATIMIZI ARTTIRMAK İÇİN HANGİ ADIMLARI ATMALIYIZ?

CEVAP 7:

  • Katma değerli ürün üretimini teşvik etmek amacıyla yeni destekler oluşturulabilir. (%43)
  • Markalaşma ve yurtdışı tanıtım konusunda destekler arttırılabilir. (%26)
  • Firmaların özgün tasarım geliştirmeleri için destekler verilebilir. (%24)
  • Ürün ambalaj tasarımlarını geliştirmek için projeler gerçekleştirilebilir. (%7)

SORU 8: ESKİŞEHİR SANAYİ ODASI OLARAK SEKTÖRÜNÜZE VE FİRMANIZA YÖNELİK NE TÜR FAALİYETLERİN YAPILMASINI ÖNERİRSİNİZ?

CEVAP 8:

  • Vergilerde erteleme ve indirime gidilmesi
  • En az 6 ay ödemesiz, sıfır faizli kredi imkânı sağlanması
  • Gecikmiş sigorta primlerine %5 indirim sağlanması
  • Bankaların komisyon oranları ve pos kullanım ücretlerine düzenleme getirilmesi
  • Kısa çalışma ödeneği süresinin uzatılması
  • SGK, BAĞKUR, KDV, muhtasar, gelir vergisi gibi vergilerin en az 6 ay ötelenmesi
  • Hibe programlarına katılım ve hibelerden faydalanma konularında KOBİ’lere destek olunması
  • Dolar ve faiz belirsizliğinin ortadan kaldırılması
  • İthalat mallarının yaşanan fiyat artışının ve tedarik zorluklarının önüne geçilmesi
  • Nitelikli işgücü temini
  • Demiryolu taşımacılığı, kargo sisteminin geliştirilmesi
  • İhracatçı firmalara konteyner konusunda destek olunması
  • Yurt dışında üreticilerin ürünlerini satabilecekleri ortak satış alanlarının oluşturulması
  • Hammadde tedarikinde yaşanan sorunların giderilmesi
  • İhracatı destekleme ofisleri kurulması ve KOBİ’ler için danışmanlık verilmeli
  • Gıda marketlerinde sadece gıda satışına müsaade edilmesi
  • Pandemi sürecinde türeyen ve sadece ithal malların satıldığı ucuzluk çadırlarına düzenleme getirilmesi
  • Kamu kurumlarına iş yapan işletmelerin ödemelerde yaşadığı sorunların giderilmesi ve 2 yılı bulan ödeme sürelerinin kısaltılması
  • KOBİ’lerin yurt dışı pazarlara daha kolay ulaşması ve ticaretin kolaylaştırılması için çalışmalar yapılması
  • Eximbank çalışmalarının daha çok duyurulması, firmaların Eximbank ile daha yakın temas içinde olmasının sağlanması
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner877