Eskişehir’de artık marka ve patent alanında uzman bir şirket var; İpek Patent Şirketi Eylül ayından itibaren Eskişehir’de hizmet vermeye başladı.

Artık alın teri kadar akıl terinin de önem kazandığına dikkat çeken Barış Günaydın, yeni kurulan İpek Patent Şirketi’nde ne tür hizmetler verdiklerini anlattı. İpek Patent Şirketi hakkında bilgi veren Barış Günaydın, “Günümüzde teknolojik gelişmelerle birlikte fikir üreterek bunu ticarileştirip satma daha çok gündemde. Bunların tescillenmesi ve korunması sürecinde bir açık olduğunu fark ettik ve bunu değerlendirerek şirketimizi kurduk. Eşim Aslı Günaydın ile birlikte Eskişehir özelinde, insanları sınai mülkiyet, fikri mülkiyet konularındaki haklarını korumaya yönelik bilgilendirme misyonu ile bu şirketi kurduk” ifadelerini kullandı.

“MARKAYI YARATMAK KOLAY KORUMAK ZOR ”

Özellikle marka hakkı ihlallerinin gündeme geldiğini ve bu tür davaların arttığını gördüklerini dile getiren Günaydın, “Bu alanda bir açık olduğunu fark ettik, bu konudaki kanunumuz çok yeni, 2017’de yürürlüğe girdi. 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu; marka, tasarım, coğrafi işaret, patent gibi sınai mülkiyete dayalı hakları ve akıl terine dayalı işleri içeriyor” şeklinde konuştu. Konuyu bir örnekle açıklayan Av. Barış Günaydın, “Örneğin Apple’ın marka değeri, sahip olduğu diğer mal varlıklarından çok daha fazla maddi değer taşıyor. Çıkışımız Eskişehir, ama hedefimiz global” şeklinde konuştu.

MARKA VE PATENT FARKI

Marka ve patentin çoğu zaman aynı şeymiş gibi düşünüldüğüne dikkat çeken Günaydın, aradaki farkı şöyle açıkladı: “Her şey marka olabilir, patentte ise daha önce hiç yapılmamış bir şeyden söz ediyoruz; mevcut bir soruna bir çözüm üretiyorsunuz ve bu fikrin yeni olması gerekiyor daha önce yapılmamış olması, sanayiye uygulanabilir olması, üretilebilir ve çoğaltılabilir olması gerekiyor. Siz bunun patentini alarak bunu kullanmak isteyenlerin size bunun için ödeme yapmalarını sağlıyorsunuz. Marka ise ürününüzü diğerlerinden ayıran logo işaret, hareket, ses gibi şeylerdir.

MARKA VE PATENTİ KORUMA

Marka ve patenti koruma yöntemleri hakkında kişilere danışmanlık hizmeti verdiklerini belirten Barış Günaydın, “Marka ve patenti korumaya yönelik hizmetleri veriyoruz, bunun yanı sıra; marka oluşturma sürecinde bir marka ve logo yaratmadan, lisanslama gibi bir çok danışmanlık konularında hizmet veriyoruz. Bir fikri olan ve marka yaratmak isteyen kişilere de destek veriyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim