ESO Akademi, mesleki eğitimi bir fabrika ortamında uygulamalı olarak vererek, işsizlik ve eleman sorununa çözüm sunuyor!

22-35 yaş arasındaki gençler, eğitim durumu ne olursa olsun, ESO Akademi’ye gelerek burada 6 aylık uygulamalı mesleki eğitimler alacak, bu 6 ay süresince tüm kursiyerler asgari ücret alacak ve bu eğitimler sonunda elinize sadece bir sertifika verilmeyecek, bu eğitimler iş garantili olacak, yani eğitimlerinizi tamamlayıp, sınavlarınızı verdiğinizde işiniz zaten çoktan hazır olmuş olacak! Bugüne kadar hep dile getirilen ancak bir türlü çözüm için eyleme geçilemeyen bir alanda yaşam bulan ESO Akademi, işverenlerin branşlaşmış, alanında uzman eleman talebini karşılarken, çok sayıda işsiz için de koşulları “asgari”den çok daha iyi bir meslek edinme sağlayacak.

FABRİKA GİBİ İŞLEYECEK

Toplam yatırım bütçesi 15 Milyon TL’yi aşan Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından desteklenen; Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir Milli Eğitim Müdürlüğü, Eskişehir Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü’nün ortak olarak yer aldığı Eskişehir Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezi ESO-AKADEMİ bugün basın mensuplarına tanıtıldı. Üst düzey teknik ekipmanların, fabrikalarda kullanılan makinaların birebir aynılarının, son teknoloji ürünlerin yer aldığı bu merkez aynı zamanda bir fabrika gibi işleyecek, yani üretim de yapacak ve kent sanyisinin ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olacak…

KURS SÜRESİNCE ASGARİ ÜCRET ALACAKLAR

Öğrencilere bir fabrika ortamında mesleki eğitim alma imkânı sunan projeden bahseden Kesikbaş, “Burası yurtdışındaki örnekleri gibi oluşturuldu. Eğitim amaçlı, ancak bir fabrika ortamı oluşturuyor. Gerçek hayatta hangi makinalar varsa, burada da Eskişehir’in ihtiyacı olan bütün makinalar mevcut. Bunun haricinde laboratuvarlar, simülasyon merkezleriyle de destekli ve derslikler, yazılımları, altyapısıyla da komple hazır. Buraya gelen bir arkadaşımız 4 ila 6 ay alacağı eğitimle aynı zamanda hayata iki sıfır önde başlamış olacak. Bu projenin temel amaçlarından bir tanesi istihdam garantisidir. Arkadaşlarımız burada kurs gördükleri sürece asgari ücret ve SGK’larıyla eğitimlerini alıyor olacaklar. Aynı zamanda iş garantili olması sebebiyle de eğitim sonrasında iş hayatına başlıyor olacaklar” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'NİN EN MODERN TESİSİ

Projeyi oluştururken Almanya’daki modelleri örnek aldıklarını belirten ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, ESO Akademi’nin sağladığı birçok imkânla Türkiye’nin en modern tesisi olduğunu ifade etti. Kesikbaş, konuyla ilgili şu sözleri dile getirdi:
“Genelde bizim gezdiğimiz, dolaştığımız ya da dünyadaki örneklerine baktığımız zaman mesleki eğitim merkezleri, eğitim merkezi şeklinde genelde simülasyonlarla yani gerçek makinaların dışında eğitim sağlıyordu. Bunların bütün altyapıları da buna göreydi. Bizim derdimiz, aranan bir eleman yetiştirdiğimizde fabrikalarda kabul görsün, bir daha fabrikada oryantasyon ve makina eğitimleriyle uğraşmasın. Bunun en güzel modelleri özellikle Almanya’da mevcut. Çünkü fabrikaların içerisindeki mesleki eğitim merkezleri, o fabrikanın birebir aynısı şeklinde donanımlanıyor. Bizim esin kaynağımız da o oldu, çünkü başarılı bir model. O başarılı modeli alarak Türkiye’nin standartlarına getirdik. Türkiye’nin en modern tesisi haline geldi. İnşallah burada bin tane arkadaşımız yıl sonunda mesleki eğitimlerine kavuşmuş, altın bileziklerini kollarına takmış olacaklar.”

EYLÜL AYINDA HAYATA GEÇECEK

ESO Akademi’yi gezdirerek, tüm birimleri basın mensuplarına tek tek anlatan Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Sanayiciler olarak nitelikli eleman sorunu yaşıyoruz, gençler de iş arıyorlar ancak bulamıyorlar. Sanayicimiz ve gençlerin yaşadığı bu sorunu ESO Akademi ile çözüme kavuşturacağız. Akademinin bütün makine ve alt yapı yatırımları tamamlamış durumda, Eylül ayı gibi de eğitime başlamış olacak.” dedi.
 

SANAYİNİN İHTİYAÇLARINA GÖRE DÜZENLENDİ


ESO Akademi’nin Turgut Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin içerisinde, yaklaşık 3 bin metrekare alanda hizmet vereceğinden bahseden Kesikbaş, “Eskişehir sanayimizin ihtiyaçları doğrultusunda; CNC Eğitim Bölümü, Mekanik Atölye Bölümü, Endüstriyel Otomasyon Bölümü, Elektrik-Elektronik Bölümü, Endüstri 4.0 Bölümü, STEM (Çocuklar için Fen ve Teknoloji) Bölümü, İş Makineleri, Forklift ve Kaynaklı İmalat Simülasyon Bölümü gençlerimizi bekliyor” diye konuştu.

SANAYİNİN YÜZDE 60’INA ULAŞACAK


ESO Akademi’nin sahip olduğu teknik altyapı ve donanım ile Eskişehir sanayimizin yüzde 60’lık kısmına doğrudan hitap edebilecek bir yapıda olduğunun bilgisini veren Kesikbaş, “Özellikle metal ve plastik işleme alanında barındırdığı CNC torna ve freze, plastik kalıp ve enjeksiyon, fiber lazer kesim, abkant pres, kaynaklı imalat, endüstriyel otomasyon, elektrik-elektronik, dijital dönüşüm, PLC, hidrolik ve pnömatik gibi makine-teçhizat ve eğitim atölyeleri ile çok ciddi bir ihtiyacı karşılayacak. Bununla birlikte birçok farklı sektörde çok geniş bir yelpazede, ihtiyaç duyulan her türlü alanı kapsayacak şekilde eğitimler ve mesleki yeterlilik belgelendirme hizmetleri Eskişehir’in hizmetine sunulacak” dedi.


MESLEK SAHİBİ YAPACAK


Projenin işe ihtiyacı olan gençlere duyurulmasının çok önemli olduğunu yaptığı konuşmada vurgulayan ESO Başkanı Kesikbaş, “ESO Akademi’nin Eskişehirli gençlerin, özellikle iş arayan ancak bir sebepten henüz meslek sahibi olamayan kentimiz çocuklarının buradan alacakları eğitim ile mesleksizlik sorunları ortadan kalkacak. Burada önemli olan projeyi bütün Eskişehir’e anlatalım, bütün gençlerin buraya gelmesi önemli, iş ve aş sahibi yapabilmemiz açısından bu gerekli” dedi.konuşmaları sonrası ESO Genel Sekreteri Volkan Günaydın tarafından ESO Akademi hakkında bilgilendirme sunumu yapıldı.

Editör: TE Bilişim