Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Ekonomik İstikrar Kalkanı hakkında değerlendirmede bulundu. Koronavirüs salgının tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz ekonomisinde de çok ciddi olumsuz etkileri olacağını belirten Güler, hükümetin açıkladığı geniş kapsamlı paketin işleri bozulan tüccar ve sanayiciye destek olacağını ifade etti.

SGK ve kredi ertelemelerini son derece olumlu

100 milyar liralık ekonomi paketinin kapsamına ilişkin bilgi veren Güler, “Açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı paketinde salgın hastalık nedeniyle çok yoğun etkilenen AVM, Perakende, Sinema-Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Otomotiv, Demir-Çelik,  Lojistik-Ulaşım, Tekstil-Konfeksiyon ve Etkinlik-Organizayon sektörlerindeki üyelerimizin SGK primleri, muhtasar ve KDV tevkifatının Nisan, Mayıs ve Haziran ödemelerinin 6’şar ay ertelenmesini son derece olumlu buluyoruz. İşleri bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemelerinin asgari 3 ay ötelenmesini, ihracatçıya stok finansmanı desteği verilmesini de ekonomiye olumlu yansıyacağı kanaatindeyiz” diye konuştu.

Verilen destekler istihdamın devamlılığı için önemli

Ticaret ve sanayide likiditenin önemine dikkat çeken Güler, “ Kredi Garanti Fonu aracılığıyla likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalara ve KOBİ’lere öncelik verilmesini, daha önce 25 milyar lira olan kredi desteğinin 50 milyar liraya kadar çıkarılmasını çok yerinde bir karar olduğunu düşünüyoruz. Bu sayede virüs salgını sebebiyle işleri bozulan firmalarımız finansmana daha kolay ulaşabilecekler. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi siciline “mücbir sebep” notu düşülmesi de firmalara nefes aldıracaktır. Bu uygulamayı tüm bankalarımızın harfiyen yerine getireceğini, bu zor zamanda tüccar ve sanayicinin desteklenmesi için taşın altına elini koyacağını umut ediyorum. Asgari ücret desteğinin sürdürülmesini, kısa çalışma ödeneğinin devreye alınarak işverenin maliyetlerinin azaltılmasını, 2 aylık telafi çalışma süresinin 4 aya çıkarılmasını istihdamdaki sürekliliğin sağlanması açısından önemli buluyoruz. 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktarının yüzde 80’den yüzde 90’a çıkarılması ve sosyal amaçlı kredi paketleri devreye alınması da tüketiciyi bir nebze rahatlatacaktır” dedi.

Editör: TE Bilişim