TOBB ile Pasifik İttifakı (Pacific Alliance) Ülkelerinin Ankara Büyükelçilikleri işbirliğinde, Pasifik İttifakı’nda İş Fırsatları: Türkiye, Peru, Şili, Kolombiya, Meksika Toplantısı, TOBB’da gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan ETB Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Zeydan, Türk özel sektörü olarak, Latin Amerika ile ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem verdiklerini, pazar zenginliği ve çeşitliliği ile öne çıkan Latin Amerika’nın, Türkiye’nin ekonomik ilişkilerini geliştirmek istediği öncelikli bölgelerden birisi olduğunu söyledi.

Zeydan, Latin Amerika ülkeleri için de Türkiye’nin bölgeye açılan bir kapı konumunda olduğunu belirterek, “Bu ülkelerin, Türkiye’yi bir üs haline getirerek Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Asya pazarlarına erişmesi mümkündür. Ancak, ülkelerimiz arasındaki ticaret rakamları olması gerekenin altındadır. 2017 itibariyle dış ticaret hacmimiz Kolombiya ile 1,8 milyar dolar, Meksika ile 1,3 milyar dolar, Şili ile 520 milyon dolar, Peru ile 184 milyon dolar olmuştur. Ülkelerimiz arasında sadece Şili ile Serbest Ticaret Anlaşması var. Sadece Kolombiya ve Meksika ile Yatırımın Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması bulunmakta. Bu anlaşmaların bir an evvel imzalanması ülkelerimiz arasındaki ticaretin gelişmesine fayda sağlayacaktır” dedi.

TOBB olarak Türk firmaları tarafından henüz tam anlamıyla keşfedilmemiş olan Latin Amerika bölgesiyle ikili ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmeye büyük önem verdiklerini belirten Ömer Zeydan, bu sebeple İber-Amerika Ticaret Odaları Birliğinde (AICO) gözlemci ve onursal üye olduklarını, ayrıca AICO’nun stratejik ortağı ve Türkiye’deki tek resmi temsilcisi olduklarını ifade etti.

Toplantıda Pasifik İttifakı Dönem Başkanı Peru’nun Ankara Büyükelçisi Luis Campana da Pasifik İttifakı hakkında sunum yaparak, Türkiye ile İttifak’a üye ülkeler arasındaki mesafenin ticari ilişkilerin önünde bir engel olamayacağını belirtti.

Meksika’nın Ankara Büyükelçisi Bernardo Cordova Tello, Kolombiya’nın Ankara Büyükelçiliği’nden İkinci Maslahatgüzar Milena Gómez Kopp, Şili’nin Ankara Büyükelçiliği’nden Konsolos Rodrigo Reyes ve ilgili ülkelerin Ticaret Temsilcilerinin katıldığı toplantıya Türk şirketleri yoğun ilgi gösterdi.

Editör: TE Bilişim