Büyükşehir Belediyesi’nin Bozan Tarımsal Kooperatifi’ne hibe ettiği gebe mandalar yavrulamaya başladı bile. Hibe edilen 50 manda sayısının Ağustos ayı itibariyle 96’ya çıkması hedefleniyor.

Büyükşehir Belediyesi kırsal alanda tarım ve hayvancılığı yeniden canlandırmak amacıyla Bozan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile Manda Yetiştiriciliği Projesi’ni hayata geçirdi. Kooperatif üyeleri ve vatandaşlar sürüye yeni katılan yavru mandalar nedeniyle çok memnun.

Proje kapsamında Bozan bölgesinde yok olamaya yüz tutmuş manda yetiştiriciliği projesi yeniden hayat bulurken, Ağustos ayı itibariyle Bozan mahallesinde manda sayısının 96 ya çıkması bekleniyor.

Bozan Tarımsal Kooperatifi Başkanı Güven Kırgı, “Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in kooperatifimize hibe ettiği 2 erkek ve 48 dişi mandaya gözümüz gibi bakıyoruz. Yıllardır kooperatifçilik yapıyoruz. Kimse elimizden tutup yol göstermedi. Anne ve babalarımızdan duyuyoruz. Bölgemiz Osmanlı İmparatorluğu zamanında manda yetiştiriciliği konusunda çok meşhur bir yermiş. Ama zamanla unutulmuş. Sayın Büyükerşen sayesinde manda yetiştiriciliğini yeniden canlandırıyoruz” dedi.

Başta Alpu olmak üzere farklı ilçelerden mandaları görmeye gelen, yetiştirmek amacıyla kooperatiften bilgi almak isteyen birçok insanın olduğunu belirten Güven, sözlerine şöyle devam etti. “Mahallemizde ömründe manda görmeyen birçok genç çiftçi, manda yetiştiriciliğine yönelmeye başladı. Manda sütü 13 TL’den satılıyor. Kaymağının kilosu 100 TL. Çok karlı bir iş. İnanıyorum ki birkaç yıla kadar Bozan Tarımsal Kooperatifi olarak şehrimizin, en büyük manda sürülerinden birisinin sahibi olacağız. Kooperatifimizi Eskişehir’den, özel sektörden birçok işletmeci ziyaret ediyor. Manda sütlerini toptan almak istiyorlar. Birkaç aya kadar inşallah manda sütü de satmaya başlayacağız” dedi.

Konu ile ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ise “1980’li yıllarda ülkemizde 1 milyondan fazla manda varken, şimdilerde ise sayısı 150 binin altına düştü.  Çiftçi mandalarını keserken, İtalyanlar başta olmak üzere bazı ülkeler bizim mandalarımızı alıp ülkelerine götürüyorlar. Hayvanları ıslah edip, sayılarını çoğaltıyorlar. Şimdi manda yetiştiriciliği denildiği zaman bizim adımız dahi geçmiyor. Bazı kaynaklarda Fatih Sultan Mehmet’in, İstanbul’un fethinde gemilerini karadan Haliç’e taşıttığı mandaları Bozan’dan getirttiği yazar.

Büyükşehir Belediyesi olarak,  bundan yaklaşık 600 yıl önce Fatih Sultan Mehmet ‘in mandalarına övgüler düzdüğü Bozan topraklarında yeniden manda yetiştiriciliğini canlandırıyor olmak da ayrı bir gurur” dedi.

Editör: TE Bilişim