Eskişehir Ticaret Odası (ETO) temmuz ayı meclis toplantısında konuşan Başkan Metin Güler, “Eskişehir Fuar ve Kongre Merkezi’nde ilk organizasyonumuz 2018 yılının ekim ayı içerisinde yapılacak” dedi.

Siyasi parti temsilcilerini Eskişehir lobiciliği yapmaya davet eden Güler, “Tüm siyaset parti milletvekillerini Ankara’da ziyaret ettik. Eskişehir lobiciliği bizler için her şeyden daha kıymetli.  Tüm vekillerimizin birlikte hareket etme noktasında Eskişehir ortak menfaatlerinin bir araya gelmesini sağlamamız gerekiyor. Aslında çok kolay da olmuyor. Geçtiğimiz dönem Eskişehir milletvekilleri bunu sağlayamadılar. Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici’yi de ziyaret ettik. Eskişehir'in önemli değerlerindendir. Siyaseten alacağınız kararlar o kenti her zaman bir adım öne çıkartır. Hızlı tren meselesi gündemde, milli hızlı tren meselesi çok önemli. Tank motoru Eskişehir için önemliydi. Başka kente gitti. Kentin aktörleri bir araya gelmeyi becerebilmeli. Beceremediğimiz sürece diğer kentlerin arkasından bakarız.  Eskişehir lobiciliği derken de tüm siyasi parti temsilcileri bir araya gelerek Eskişehir menfaatlerini korumalı” şeklinde konuştu.

2019 YILINDA 10 FUAR YAPACAĞIZ

Güler ekim ayında ilk fuarın yapılacağını belirterek, “Eskişehir Fuar ve Kongre Merkezi odamızın en büyük tarihi projelerinden bir tanesi.  Gün sayıyoruz. İlk organizasyonumuz 2018 yılının ekim ayı içerisinde. İkinci organizasyonumuz kasım ayında olacak. 2019 yılında ise en az 10 fuar. Bu organizasyonu yapan firmalarda ülkemiz ve dünya çapındaki en büyük fuar şirketlerinin yapacağı organizasyonlar. Olur mu olmaz mı?  Şunu yap bunu yap geç bunları. Yaptığınız işlerin farkında olmanız lazım. Mesele bu.  Hep beraber göreceksiniz ki eylül ayı itibariyle Eskişehir Fuar ve Kongre Merkezi hayata geçiyor.  Kongre tarafının yüzde 96’sı bitmiş durumdadır. Sadece önde peyzaj ve arkasında park alanı vardır. O yüzden bu iş arkadaşlar” diye konuştu.

ESKİŞEHİR ALGILAMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYOR

Güler “Kongre Eskişehir’in daha algılamakta güçlük çektiği bir yapı. Gerçekten kongre tarafı Eskişehir’de bilinmiyor. Eskişehir’de kongre turizmi diye bir şey yok. Oranın işletilmesiyle alakalı plan yapmaya başladık. Dünya kongrede 2020’yi konuşuyor. Biz incik boncuk hesaplarıyla uğraşıyoruz. Büyük düşünmek zorundayız. Eskişehir Ticaret Odası büyük düşünecek. Bu kentin vizyonuna vizyon katacak. Bunu katmak için önünüze hedef koymalısınız” ifadesinde bulundu.  

ULUSLARARASI SERTİFİKAYI ALAN TEK KURUM BİZİZ

Türkiye’ye örnek bir bina yaptıklarını ifade eden Güler, “Kongre merkezi şunun için çok özel. Leed sertifikası ile yapıldı bu bina. Leed sertifikası almış bir bina Türkiye’de yok. Sadece bizde var. Uluslararası bir sertifika bu. Doğa ve çevreye uyumlu bir bina. Türkiye’ye örnek bir binayı yapmanın gururunu yaşıyorum” dedi. .

Eskişehir Ticaret Odası (ETO) temmuz ayı meclis toplantısı yapıldı. Gündem maddeleri görüşüldükten sonra söz alan meclis üyesi Erdoğan Tekgöz haziran ayındaki meclis toplantısında görüşülen Eskişehir Fuar ve Kongre Merkezi için borçlanma konusunda konuştu. Tekgöz, borçlanma konusunda meclisin daha bilgili olması gerektiğini ifade ederek,  “Biz borçlanmayı kabul etik. Bu krediyi nerede kullanacağımızı, hangi oranda kullanacağımızı ne işte kullanacağımızı net olarak meclisteki birçok arkadaşımızın net olarak hâkim olduğunu düşünmüyorum. İstenilen kredinin fuar ve tefrişat için istendiği söylenmesine karşın ben geçen ayki konuşmamda bunun fuar ve tefrişat için olmadığını söylemiştim. Bunun için kredinin gerek olmadığını biliyoruz. Bunun hizmet binası için istendiğini düşünüyoruz. Meclisin bu konuda daha bilgili olmasını istiyorum. İndir kaldır emme basma tulumba gibi evet, hayır demek meclise uygun olmuyor” dedi.

Eskişehir Fuar ve Kongre Merkezi’nin ihale süresini aşmasından dolayı şehrin ekonomik olarak büyük bir kayıp içerisinde olduğunu aktaran Tekgöz, “İhalesinin yapıldığı tarih belli, bitmesi gereken bir tarih var. Bu tarih sözleşme ile zapt altına alınmıştır. Bizim binamız gecikti. Gecikmenin bir cezası var. Gecikmeden dolayı şehrimiz kaybetmiştir. 10 ay geciken bir binanın bu şehre 500 milyon TL bir bedeli varsa bunun sorumluları kimdir. Bunu cezai şartları neden uygulanmıyor. Bunlar çok önemli konular öyle 5 dakikada indir kaldır ile geçiştirilecek konular değil” diye konuştu.   

Tekgöz’ün eleştirilerine yanıt veren Güler şunları söyledi:

“Buranın kanunları, yasası ve mevzuatı bellidir. Şimdi borçlanma konusunda yetki aldık, doğru. Kullanma konusunda bir girişimimiz olmadı. Biz bu yetkiyi isterken Eskişehir Ticaret Odasına zeval getirmek için istemedik. Eskişehir Ticaret Odasının tek bir delikli lirasına zarar gelmez.  Şuana kadar da gelmedi. Buradaki her arkadaşımız birbirinden değerli, kendiişlerinde başarılı insanlarsınız. Ne zaman borçlanacağını, ne zaman borçlanmayacağını, hangi rakama borçlanacağını bilir. O yüzden demagoji yapmaya gerek yok. Hiçbir meclis üyesinin aklıyla da kimse alay etmesin.  Kürsüde konuşmak için konuşmayalım.  Herkes anladı da sen mi anlamadın. Fuarın Eskişehir’e ne kazandırdığını kamuoyu anlayacak. Boşuna zaman geçirmedik. Buralar babamızın çiftliği değil. Tüm meclis üyelerimiz birbirinden değerlidir. Niye uzamış. Ben müteahhidim ben bu işi bilirim. Sen bu işi biliyorsan  o zaman bu işin neden uzadığını bilirsin. Köprüyü ben mi yaptım. Altyapı ile çıkan sorunlar. Mevzuattan dolayı daha yanındaki yol açılmadı. İnşaattır, olur bunlar.Köprü projesini bugün bile Karayollarından alamıyorum.”

Editör: TE Bilişim