Tepebaşı Belediyesi, temiz enerji çalışmaları uyguladığı merkezlerine bir yenisini daha ekliyor. Sakintepe Soğuk Hava Deposu, BEBKA’dan almaya hak kazandığı hibe ile kurulacak GES sistemi ile güneşten, elektrik enerjisi üretecek.

Tepebaşı Belediyesi, temiz enerji çalışmaları kapsamında ana hizmet binası da dahil olmak üzere merkezlerinde hayata geçirdiği güneş enerji santralleri (GES) ile temiz enerji üreterek tasarruf sağlamaya devam ediyor.

Bu kapsamda Sakintepe Mahallesi’nde bulunan Sakintepe Soğuk Hava Deposu’nun da çatısına güneş enerji santrali kurulması için çalışmalar başlamıştı. Tepebaşı Belediyesi’nin başvurusu sonrasında BEBKA yetkilileri, 2020 yılı Kırsalda Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında "Sürdürülebilir Tarımsal Üretimde Kaynak Verimli Soğuk Hava Deposu" projesi için kabul öncesi ön inceleme çalışması gerçekleştirmişti. Çalışmalar neticesinde Tepebaşı Belediyesi ve BEBKA yetkilileri, protokol metnine imza atarak projenin hayata geçirilmesi için düğmeye bastı.

Sistem kendisini amorti edecek

Belediye yetkilileri, Tepebaşı'ndaki küçük üreticilere ücretsiz olarak hizmet veren merkezin çatısına yerleştirilecek güneş panelleri ile elektrik üretileceğini, üretim fazlası elektriğin şebekeye verilmesinin planlandığını kaydetti.

Yapılacak dönüşüm ile Sakintepe Soğuk Hava Deposu’nun giderleri arasında başı çeken elektriğin, güneş enerjisinden üretilerek tasarruf edilmesi hedefleniyor ve enerji verimliliğinin yüzde 10 oranında artırılması amaçlanıyor. Kurulum maliyeti 500 bin TL olacak GES sistemi, merkezin yıllık elektrik ihtiyacı olan 96 bin 600 kWh elektriğin tamamını karşılayacak. Böylelikle 500 bin TL’lik kurulum maliyeti, temiz enerji ile 5-6 yıl içerisinde amorti edilmiş olacak.

Tepebaşı Belediyesi yetkilileri de çevre dostu ve temiz enerji konusunda çalışmaların devam edeceğini, Sakintepe Soğuk Hava Deposu’na da yakın gelecekte GES sisteminin kurularak faaliyete geçirileceğini belirtti.

Editör: TE Bilişim