Başkortostan Başbakan Yardımcısı İlşat Tacitdinov, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) düzenlenen çalışma yemeğine katıldı.

ETB Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Zeydan, yemeğin açılışında yaptığı konuşmada, Başkortostan Cumhuriyeti’nin 100. Yıldönümünü tebrik etti.

Son dönemde Türk-Rus ilişkilerindeki olumlu seyrin artarak devam ettiğine dikkat çeken Ömer Zeydan, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sayın Vladimir Putin sık sık bir araya gelmekte ve ilişkileri geliştirmektedirler. Bizim iş insanlarımız uzun süredir Rusya Federasyonunda aktiftir. Bunun sonucu olarak, Rusya ile ticaret hacmimiz 2018 yılında 26 milyar dolara ulaştı. Turizmde, 2018 yılında, Rusların en çok tercih ettiği ülke yine Türkiye oldu. Türkiye ile Rusya arasındaki işbirliğinin genişlemesi, Başkortostan Cumhuriyeti ile ilişkilerimizin gelişmesine de büyük katkı sağlayacaktır” dedi.

Başkortostan’ın Rusya Federasyonu’nun nüfus ve ekonomik potansiyeli bakımından en büyük cumhuriyetlerinden biri olduğunu belirten Zeydan, “Başkortostan aynı zamanda Rusya’daki en önemli maden kaynaklarına sahiptir. 3 binden fazla madenin çıktığı Başkortostan ham petrol rezervleri bakımından da çok zengindir. Arıcılığın ve tarımın da yine çok gelişmiş olduğunu biliyoruz. Rusya Federasyonundaki diğer Cumhuriyetler gibi, Türkiye ile Başkortostan Cumhuriyeti arasında ticari, ekonomik ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesini arzu ediyoruz” şeklinde konuştu. 

Başkortostan Hükümeti tarafından kabul edilen 2019-2024 Sanayi Kalkınma ve Rekabeti Geliştirme Programı uyarınca, 2025’de yıllık 10,5 milyar dolar yatırım seviyesine ulaşılmasının öngörüldüğünü anımsatan Ömer Zeydan şunları kaydetti: “Bu vizyoner programı destekliyor ve bu programda Türk şirketlerinin de yer almasını arzu ediyoruz. Başkortostan ile ikili ticaret hacmimiz 200 milyon doların üzerindedir. Ancak ihracatımız 5,5 milyon dolar gibi küçük bir rakama sahiptir. Hem karşılıklı ticaret hacmini artırmak, hem de Başkortostan’a ihracatımızı artırmak istiyoruz. Bu sayede, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sayın Vladimir Putin’in 100 milyar dolar olarak hedef koydukları ikili ticaret hacmine daha fazla katkıda bulunabiliriz”.

Zeydan, Başkortostan’da 45 Türk şirketinin muhtelif alanlarda faaliyet gösterdiğini, Türk sermayeli yatırımların tutarının 600 milyon dolar civarında olduğunu söyledi.

Türk inşaat şirketlerinin, geçmişte Başkortostan’da önemli projeler gerçekleştirdiğine vurgu yapan Zeydan, bundan sonra da benzer projelerde Türk şirketlerinin öncelikli olarak değerlendirilmesini ümit ettiklerini ifade etti.

İki ülke ticaretini artırmak için sanayi ve ticaret odaları arasında temasların tesis edilmesinin yararlı olacağını belirten Zeydan, “Özellikle, her yıl düzenlenen İzmir Enternasyonel Fuarı’na Başkortostan’dan ticari heyetlerin katılımından memnuniyet duyarız. Başkortostan ile sanayi, turizm, enerji ve demir-çelik, petro-kimya başta olmak üzere birçok alanda fırsatları olduğunu düşünüyorum. TOBB olarak ticaret ve sanayi odası ile de temas halinde, bu fırsatları iş insanlarımıza aktaracak etkinlikler düzenlemek isteriz” dedi.

-Başkortostan Başbakan Yardımcısı Tacitdinov                          

Başkortostan Başbakan Yardımcısı İlşat Tacitdinov da Türkiye ile Başkortostan arasındaki ilişkileri geliştirmek istediklerini belirterek, tarım ve enerji alanında işbirliğinin mevcut olduğunu söyledi.

TOBB’un gücünü bildiklerini vurgulayan Tacitdinov, TOBB ile Başkortostan Cumhuriyeti'nin yakın çalışma içerisinde olacağını belirtti.

İlşat Tacitdinov, TOBB tarafından düzenlenen 2020 Türkçe Konuşan Girişimciler programında Başkortostan odasından da temsilci yer almasını istediklerini vurguladı.

Konuşmaların ardından TOBB’un yapısı ve faaliyetleri hakkında sunum yapıldı.

Editör: TE Bilişim