Eskisehir Tümsiad Şube Başkanı Ali Engiz, Kütahya Tümsiad Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Köylü ile Fas Ankara Büyükelçiliği Elçi Müsteşar Said Ait Talebe Ali'yi Ankaradaki Büyükelçilikte ziyaret etti.

Görüşmede konuşan Elçi Müsteşar Ali, Fas ile Türkiye arasında tarihi  süreç içerisinde politik olarak herhangi bir sorun yaşanmadığını belirtti. Hem dini bağlar hem de tarihi bağlardan dolayı iki ülke arasında işbirliğini artırmaya yönelik çalışmak istediklerini ifade etti. 

Elçi Müsteşar Ali, “Türk firmalarının inşaat ve altyapı konusunda çok iyi olduğunu biliyoruz. Fas’taki işleri Türk firmalarının almasını isteriz. Ayrıca maden, finans gibi birçok sektörde Türk işadamları için fırsatlar bulunuyor.

Engiz, Fas’a yönelik projeler üzerinde çalıştıklarını vurguladı. “TÜMSİAD" olarak  Fas’ın birçok şehrine heyetlerle ziyaret düzenlemeyi hedeflediklerini belirtti. Türkiye-Fas Serbest Ticaret Anlaşması'nın EskIişehir'deki işadamlarına fayda sağlayacağını ve Eskişehir ile Fas'ın ikili görüşmeler ve ziyaretlerin gerçekleşmesinin ardından ticaret hacminin 50 milyon dolar seviyelerine ulaşması için çaba gösterceklerini söyledi 

Ükemiz ile Fas Krallığı arasında 7 Nisan 2004 tarihinde akdedilen Serbest Ticaret Anlaşması (STA), 1 Ocak 2006 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, anlaşmaya ekli protokol hükümlerine göre, uygulanan gümrük vergi oranlarının iki ülke arasında tedricen indirilmesinin 1 Ocak 2015’te tamamlanması kararlaştırılmıştır. Türkiye-Fas STA Ortak Komitesi’nin ilk toplantısı 11-12 Mayıs 2009 tarihlerinde Rabat’ta gerçekleştirilmiştir.

Ülke ithalatında sanayi ürünleri öncelikli sıradadır. En fazla ithal edilen ürünler ham petrol, petrol yağları, makine ve ulaşım araçları, tekstil ürünleri ve kimyasallardır. Avrupa Birliği, Fas’ın en önemli ticaret ortağı konumundadır. İthalatın yaklaşık yarısı ve ihracatın % 70’ten fazlası Avrupa Birliği ülkeleri ile yapılmaktadır. Fransa en önemli tedarikçi ülke konumunda olup İspanya ikinci en büyük tedarikçidir. Fransa aynı zamanda Fas’ın en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülkedir.

Fas dış ticareti kolaylaştırıcı tedbirleri uygulamaya koymaktadır. Örneğin gümrük prosedürleri 2009 yılı haziran ayından itibaren bilgisayarlı online sisteme geçmiş durumdadır.İthal edilen ürünler için gümrük vergileri dışında % 0,25 oranında ithalat vergisi ve % 20’ye kadar Katma Değer Vergisi uygulanmaktadır. Fas dış ticaret rejimini liberalleştirmeye devam etmektedir.

Editör: TE Bilişim