Tepebaşı Belediyesi Kadın Üretici Ürün Satış Noktası projesine katılan kırsal mahalle sakini kadınlar, ev ekonomilerine katkı sağlarken üretim alanlarını genişletmeye devam ediyor.

Tepebaşı Belediyesi’nin kırsal mahalle sakini kadınlarının üretimine destek olmak amacıyla hayata geçirdiği Kadın Üretici Ürün Satış Noktası projesi, Eskişehirlilerin ilgisi eşliğinde sürüyor.

Kendi bahçelerinde doğal üretim yapan kadınlar projeye, Kızılinler, Satılmışoğlu, Cumhuriyet, Sakintepe, Keskin, Aşağı Söğütönü, Sazova, Çalkara, Kozkayı, Takmak, Fevziçakmak, Alınca, Çuklurhisar, Sazova, Sarıcakaya (Düzköy, merkez), Mihalgazi (Alpagut), İnönü (Oklubal), Batıkent, Emirceoğlu, Uludere mahallelerinden katılarak ev ekonomilerine katkıda bulunuyor.

Kızılinler Mahallesi’nden projeye katılarak emeklerini kazanca dönüştüren Sevinç Serhan ve Emine Ünlüer de bahçelerinde yetiştirdikleri ürünleri, Eskişehirlilerin beğenisine sunmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade ediyor.

“Dedelerimizden kalan tohumlar ile üretim yapıyoruz”

Kızılinler sakini kadın üretici Sevinç Serhan ata tohumun ve doğal üretimin önemine dikkat çekerken, “Kızılinler’de bahçemde yetiştirdiğim tüm ürünlerim doğal. Atalık, dedelerimizden kalan tohumlar ile üretim yapıyoruz. Hibrit tohum da denedik, kendi atalık tohumumuz daha verimli. Kereviz, pırasa, biber çeşitleri, domates, altın çilek, havuç, turp, karnabahar, brokoli, patlıcan, mısır, lahana, fasulye gibi ürünler yetiştiriyorum. Bu ürünlerin hasadını yaptıktan sonra hayvan gübresi atıyorum, kimyevi gübre kullanmıyorum. Bu ürettiğim ürünleri Kadın Üretici Ürün Satış Noktası’nda satışa sunuyorum. Doğrudan tüketiciye ulaştırarak aile ekonomisine, çocuklarımın masraflarına büyük katkılar sağlıyorum. Önceden satış konusunda hiçbir imkanımız yoktu. Başkanımız Ahmet Bey’e bize bu imkanı sağladığı için çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Kazanç elde etmek nedir bilmiyorduk”

Bir diğer Kızılinlerli üretici Emine Ünlüer ise ürettikleri ürünleri kazanca çevirebildikleri için mutlu olduklarını belirterek, “Büyüklerimizden üretimi devraldık şimdi biz ekip büyütüyoruz. Ata tohum dediğimiz eski tohumlarımız ile üretim yapıyoruz. Domates, biber, patlıcan, kavun, karpuz, patates, mısır, nohut, mercimek, balkabağı, kereviz, pancar gibi birçok ürünün yetiştiriciliğini yapıyoruz. Hepsinde de çok lezzetli ürün veren ata tohumu kullanıyoruz. Mesela pandemi sürecinde hiç zorluk yaşamadık, üretime devam ettik. Elimizde tohumumuz olduğu için üretime devam ettik. Kadın üreticiler olarak Tepebaşı Belediyesi’nin destekleri ile pazara çıkıyoruz. Orada ürünlerimizi, ata tohumunu vatandaşlara tanıtıyoruz. Eskişehir’e açıldığımız için çok mutluyuz. Hibrit tohumdan bir üretici olarak lezzet alamıyorum. Ata tohumun domatesi ya da salatalığı çok başka, lezzetli ve doğal. Örneğin ürettiğimiz balkabağından birçok ürün ortaya çıkarıyoruz. Balkabağı muhallebisi, reçel, pancar pekmezi gibi… Bunlarında satışına vatandaşlarımız ilgi gösteriyor. Bunlar bizim ata tohumu dediğimiz çekirdekler. Yediğimiz ürünlerden çıkan hiçbir çekirdeği ziyan etmeyiz, değerlendiririz. Şimdi samanlığa kaldırdığımız kavunları, kış aylarında afiyetle yiyoruz, isteyenler ile paylaşıyoruz. Bundan çıkan çekirdekleri de kimse atmasın. Bir tek kavundan çıkan çekirdeklerden bir tarla dolusu kavun elde edebiliyoruz. Bunun değerini herkesin anlaması lazım, bir kavunun içinde bir tarla kavun yatıyor. Bu bilinçle hareket etmeyiz. Bahçemizde de çok çeşitli kavunlarımız var; kara kavun, kırçıllı kavun, uzun kavun, yaz kavunu, kışlık kavun, bağrı bütün kavun gibi… Bunların her biri bizim için birer hazine. Eskiden biz yine yetiştiriyorduk ama eşe dosta dağıtıyorduk. Satmak nedir, kazanç elde etmek nedir bilmiyorduk. Şimdi satış yaparken ata tohumu da tanıtmış oluyoruz. Herkes yetiştirici olsun ki dışa bağımlı olmayalım. Şimdi ise Kadın Üretici Ürün Satış Noktası ile ev ekonomisine katkı sunuyoruz. Başkanımız Ahmet Ataç’a ve bize destek olan vatandaşlara çok teşekkür ediyorum” sözlerini kullandı.

Üretici kadınlara verilen destekler ile üretim alanları genişlerken, sürdürülebilir kırsal kalkınmanın temeli de sağlamlaştırılmış oluyor. Projeye dahil olan kadınlar düzenlenen eğitim çalışmaları ile daha kaliteli bir üretim bilincine kavuşmuş oluyor. Öte yandan Kadın Üretici Ürün Satış Noktası ile yerel ürünlerin devamlılığı ve tanıtımı da sağlanmış oluyor. Koronavirüse karşı önlemlerin aksatılmadığı Kadın Üretici Ürün Satış Noktası, salı günleri Uluönder Mahallesi Fevzi Çakmak Caddesi No: 2/1 (Avlulu Çarşı arkası), perşembe günleri Özdilek Sanat Merkezi bahçesi ve cumartesi günleri de Batıkent Belde Evi bahçesinde kent halkı ile buluşuyor.

Editör: TE Bilişim