Türk Tesisat Mühendisleri Derneği Eskişehir Temsilciği ve Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi tarafından düzenlenen eğitim Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi’nde gerçekleştirildi.

Turhan Karakaya tarafından verilen “İklimlendirme ve VRF Teknolojilerinde Yeni Eğilimler ve VRF Teknolojisi” konulu eğitim 19 Ekim Cumartesi günü verildi. Eğitimde iklimlendirme teknolojilerinde VRF Teknolojisini anlatan Karakaya, VRF’yi “Değişken Soğutucu Akışkan Debisi” şeklinde tanımladı. 

Karakaya, “Bu; tek bir dış üniteye, tek bir bakır boru hattı ile bağlanan çok sayıda farklı iç ünite modeli ile ısıtma ve/veya soğutma yaparak istenilen iklim koşullarını gelişmiş bireysel veya merkezi kontrol sistemleri ile yüksek verimde sağlayan sistemlerdir” şeklinde konuştu. 

VRF Sisteminin önceliğinin soğutmaya yönelik olması olduğunu belirten Karakaya, VRF Sistem tiplerini şöyle sıraladı: “Hava Soğutmalı Heat Pump, Hava Soğutmalı URF Heat Pump, Hava Soğutmalı Heat Recovery ve Su soğutmalı Heat Pump.” 

VRF sisteminin pek çok alanda kullanıldığını aktaran Turhan Karakaya, konutlarda, camilerde, endüstriyel konutlarda, okullarda, ofis binalarında, AVM’lerde, spor komplekslerinde otellerde ve daha pek yerde bu sistemin kullanıldığını ifade etti. 

Editör: TE Bilişim