TMMOB Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi'nin bu haftaki konuğu Progim Yalın Dönüşüm ve Yazılım Genel Müdürü Engin Eroğlu oldu. Oda seminer salonunda gerçekleşen eğitimde Eroğlu iş dünyasında ‘Yalın Dönüşüm’ün önemine dikkat çekti.

Yalın dönüşümün 1950’li yıllarda ilk defa Japonya’da uygulanmaya başladığını ifade eden Eroğlu, “Yalın dönüşüm tamamen israflardan arınmak, iş süreçlerinin iyileştirilmesi üzerine kuruludur. Japonya kökenli bir sistemdir. 1950’lilerde kullanılmaya başladı. Tüm dünya bu sistemi kullanmakta” diye konuştu.

Yalın dönüşümün firmalarda kaliteli üretimi arttırdığını söyleyen Eroğlu, “Yalın dönüşüm;  firmaların daha verimli, daha kaliteli üretim yapması hem de müşterilere malı zamanında teslim etmesi için en iyi yapacakları iyileşmedir. Yalın dönüşümü kullanan firmalar zamanla daha verimli, daha kaliteli ve zamanında malı teslim eder firma haline gelecekler. Daha tertipli iş ortamı oluşmuş olacak” dedi.

Eroğlu, “Yalın üretimi gerçekleştirdik ama sürekliliği nasıl sağlayacağız. Bu daha zor. Kültürel bir değişim gerekiyor” dedi.  Eroğlu yalın dönüşümün bilindiğini ancak, Türkiye’deki KOBi’lere bakıldığı zaman yarısından çoğunun bu sistemi kullanmadığı için ciddi verimsizlik yaşadığını belirtti. Eroğlu ayrıca, yalın dönüşümün Eskişehir’deki sanayiciler tarafından da çok fazla kullanılmadığını aktardı.   

Editör: TE Bilişim