ETO Başkanı Metin Güler, 1 Eylül 2022 itibariyle sanayide kullanılan doğalgaza, elektriğe ve ticarethanelerde kullanılan elektriğe gelen fahiş zam hakkında açıklamada bulundu. Güler açıklamasında, enerji maliyetlerindeki artışın tüm dünyada sorun haline geldiğini belirterek, ancak ülkemizin enerjide dışa bağımlı oluşu ve döviz kurunun yüksekliği sebebiyle doğalgaz ve elektrikteki zamları çok daha fazla hissettiğini kaydetti.

Enerji zamlarıyla maliyetler artıyor, enflasyon tetikleniyor

Sanayi üretiminde kullanılan doğalgaza %50,8, elektriğe %50, ticarethanelerde kullanılan elektriğe ise %30 zam gelmesinin hem sanayiciyi hem de tüccarı zor durumda bırakacağını belirten Güler, tüccar ve sanayicinin bu zamlarla ayakta durmasının ve dünya ile rekabet etmesinin daha da zorlaştığını söyledi. Zamların üretim maliyetlerini yükselttiğini, bununla beraber işletme giderlerinin de arttığını belirten Güler, böyle bir ortamda üretim, istihdam ve yatırım iştahının azalacağını dile getirdi. Enerjide yapılan her zammın enflasyonu da tetiklediğini kaydeden Güler, sanayinin çarklarının dönmesi, tüccarın dükkanını çevirebilmesi için doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki artışa son verilmesi gerektiğini ifade etti.

Tüccar ve sanayiciye daha çok destek olma zamanı

Ekonomide zor zamanlardan geçildiğini ancak buna rağmen tüccarın çalışmaya sanayicinin de üretmeye devam ettiğini belirten Güler, fahiş doğalgaz ve elektrik zamlarıyla tüccarın ve sanayicinin geleceğe dönük plan yapmasının mümkün olmadığını söyledi. Tüccarın satmak, sanayicinin de üretmek için daha çok desteğe ihtiyacı olduğunu belirten Güler, yapılan fahiş enerji zamlarıyla işletmelerin tüm finansal dengelerinin ve planlarının bozulduğunun altını çizdi.

Enerji zamları ekonomiye olumsuz yansıyor

Her işletmenin üretim, istihdam, katma değer anlamına geldiğini belirten Güler, işletmelerin ayakta kalamaması durumda katma değerin, üretimin ve istihdamın azalacağını söyledi. Güler enerjide uygulanan fiyat artışı kararlarının ekonomiye olan tüm olumsuz etkilerini göz önünde bulundurularak alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Editör: Mustafa YILDIRIM