119’uncu Uluslarası Kazanlık Gül Festivali’ne katılan ilk Türk Folklor ekibi olan ERBALDER, yaptığı kurumsal ziyaretlerle Eskişehir’i ve Türkiye’yi uluslararası platformda temsil etti. ERBALDER halk oyunları topluluğu, aynı zamanda sergilediği performansla ortak kültürel değerlerinin yaşatılmasında, dansın ve müziğin birleştirici etkisini kullanarak bu değerlerin hatırlatılmasında ve kültürel bağların güçlendirilmesine de katkı sundu. 
KURUMSAL ZİYARETLER DE YAPILDI
Festival programına ilişkin bilgi veren ERBALDER Şube Başkanı Neziha Bilen, festivalin yanı sıra kurumsal ziyaretler de gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları söyledi: “İki ülke arasında kültürel bağların geliştirilmesi, göçün etkileri, karşılıklı insani ve hukuksal haklar üzerinde değerlendirmelerle beraber somut ve sürekliliği olan bir girişim stratejisi üzerinde görüşmeler yapıldı; ortak çalışmalar ve projeler için zemin oluşturuldu. 2 Haziran’da Kocaali Belediye Başkanı Hasan Aziz makamında ziyaret edildi. Ziyaret sırasında Belediye Başkanı Kırcali Belediyesi’nin çalışmalarını tanıtırken orada yaşayan Türklerin sosyal ve ekonomik durumları üzerine de konuşma fırsatımız oldu.” 
Dernek Başkanı Neziha Bilen, “Bu etkinlikle ülkemizi ve şehrimizi en iyi şekilde temsil ederek,  kültürler arası diyaloğun sağlanmasına katkıda bulunduk. Böylelikle Balkan kültürünün yaşatılması, atalarımızdan kalan kültür mirasının yaygınlaştırılması ülkemiz ve Balkan ülkelerinin geçmişten gelen kültürel bağların güçlendirilmesine katkı sağladık.”  şeklinde konuştu.
KARDEŞ DERNEK PROTOKOLÜ İMZALANDI 
3-5 Haziran arası festival devam ederken ERBALDER yönetim kurulunun ziyaretlerini sürdürdüğünü ifade eden Bilen, derneğin çalışmaları ve misyonu hakkında bilgi verdikleri görüşmeler sonunda Stara Zagora (Hak ve Özgürlükler Hareketi) HÖH Milletvekili Halil Letifov, Pavel Banya Belediye Başkan Yardımcısı Şendoğan Halit’e ERBALDER olarak plaket takdim edildiğini söyledi. Kardeş dernek protokolü imzalandıklarını söyleyen Bilen, 6 Haziran Sofya gezisi sırasında HÖH Genel Başkanı ve son Bulgaristan Parlamento seçimlerinde Türk Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Karadayı’nın da ziyaret edildiğini ve derneğin faaliyetleri hakkında bilgi verildiğini anlattı.
“ATATÜRK’ÜN SOFYA GÜNLERİ” 
Büyükelçi Aylin Sekizkök, Devlet Arşivleri Başkanlığı Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal ve Bulgaristan Devlet Arşivleri Ajansı Başkanı Prof. Mihail Gruev tarafından “Mustafa Kemal Atatürk’ün Sofya Günleri” konulu arşiv belgeleri sergisi açılış törenine ERBALDER de katılım gösterdi. Bulgaristan Cumhurbaşkanı Yardımcısı İliana Yotova’nın da iştirak ettiği sergide Atatürk’ün Sofya’daki Askeri Ataşelik görevi sırasında hazırladığı 100’ün üzerinde rapor ve bu döneme ait resmi yazışmalar kalıcı olarak sergileniyor.

Editör: Mustafa YILDIRIM