Bisiklet binmek ayrı bir yetenek meziyet değildir. 7'den 77'ye herkes binebilir. Bisiklet turlarına katılan 80 yaşını aşmış abiler var, gıptayla izliyorum. 3-4 yaşında çocuklarda biniyor. Tolstoy bisiklet binmeye 66 yaşında başlamış.

Bisiklet biniyorum diye hava atan başkalarını rahatsız edenler ya çocuklar yâda zihinsel gelişimini tamamlayamamış sorunlulardır.

Bisiklet kullanmak, otomobil kullanmaktan daha zor değildir. Bisiklet kullanmayı öğrenen herkes, gücü kuvveti yerinde ise en dik yokuşları çıkar, idmanlıysa daha hızlı çıkar. Bisikletle yokuş çıkmak, yürüyerek çıkmaktan kolaydır. Çünkü yürüyerek yokuş çıkmak teknik gerektirir, en kolay diz kilitleme yöntemiyle çıkabilirsiniz. Bisikletle yokuş çıkmak için ise güç gerekir, pedal çevirecek gücünüz varsa, hangi tekniği uygularsanız uygulayın aynı eforu göstereceksiniz. Bisikletle yokuş çıkmanın tehlikesi de yoktur, inişler tehlikelidir. Özellikle sert inişler için teknik bilgiye ihtiyacınız olacaktır.

Bisiklet kullanmaya alıştığınızda, yoğun trafikte bile bisiklet kullanmanın otomobil kullanmaktan daha kolay ve keyifli olduğunu anlarsınız. Tabi emniyet tedbirlerini almak şartıyla, kask eldiven reflektör ve aydınlatma şart. Zaten ülkemizde emniyet tedbiri almadan sokağa çıkıp yürümek bile riskli…!

Salgın nedeniyle bisiklet kullanımı hızla artıyor. Bu şartlarda bisiklet kullanmak çok doğru bir karar. Bisiklet zorunlu sosyal mesafe oluşturur, sizi salgından korur. Bisiklete başlangıçta ufak tefek kazalar olabilir, düşe kalka öğrenecek tecrübe kazanacak böylece kendinize güveninizde artacak, vazgeçtiğiniz an yenildiğiniz andır. Bisikletten düştüğü için ölen olmamıştır, yeter ki bir arabanın önüne düşmeyin.

Bisiklet binerken denge önemlidir. Yavaş sürerseniz dengenizi kaybedebilirsiniz. Hızlı sürerseniz önünüze birisi kedi köpek çıkabilir, bu nedenle aniden duramaz düşersiniz. Yol durumuna göre ortalama bir hız tutturmalısınız. Yolun daima sağını kullanırsanız kaza yapma olasılığınız minimuma iner.

Bisiklet binmeye başladığınızda bisikletin bölümlerini ve ufak tefek sorunları kendiniz gidermeyi öğrenmelisiniz. Lastik şişirmeyi, zincir attığında yerine takmayı, bisiklet temizliğini, bakımı, sele ayarı, fren ayarı, patlak tamiri vb gibi, internetten bile öğrenebilirsiniz

Ve unutmayın, bütün bisikletliler kardeştir, tanışmıyor da olsa selamlaşmak bisikletlilerin adabındandır.

Tekerinize taş değmesin, hayırlı sürüşler

Sağlıklı günler dileğiyle

Ergün Çetin