Tarih: 28.04.2017
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından Sazova2ya yapılan Hayvanat Bahçesi’nin açılışı gerçekleşti. Açılışa CHP Milletvekileri Prof Dr. Gaye Usluer, Utku Çakırözer, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, CHP İl Başkanı Sinan Özkar, CHP Odunpzarı İlçe Başkanı Akın Sallarel ve çok sayıda davetli katıldı.  Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Hayvanat Bahçenisinin yapımına 2 yıl önce başlandığını söyleyerek, “ Hayvanların doğal yaşamlarına uygun benzer fiziki yapıyı oluştururken bir yandan da uzun ve detaylı araştırmalar yaparak bu hayvanları temin ettik. Hayvanat Bahçemiz hayvan yaşam alanı olarak 58 bin metrekaredir. Aynı alanda yer alan 27 bin metrekarelik Japon Bahçesini de eklersek Hayvanat Bahçesinin alanı toplam 85 bin metrekareyi buluyor. Bu büyüklüğe, aynı arazide vahşi ve yırtıcı hayvanlar için önümüzdeki 2 yıllık icraat planında yer alan özel tesisler amacıyla ayrılan alanla birlikte zooloji parkımız 145 bin metrekareye ulaşıyor.Hayvanat Bahçemizde 120’den fazla hayvan türü vardır. Su altı dünyasında ise 123 su canlısı vardır. Toplam 243 farklı türde hayvan türü bulunmaktadır. Önümüzdeki yıllarda bu sayıyı artarak yeni türler eklenecektir” diye konuştu.  
Hayvanat Bahçesinde vahşi hayvanlar için henüz bir yaşam alanı düzenlemediğini belirten Büyükerşen, “Yatırım planımızda bu önümüzdeki 2 yılı kapsıyor” dedi.
 “HAYVANAT BAHÇELERİ DE CEHENNEM DEĞİLDİR”
Hayvanat Bahçesi ile ilgili eleştirilere de yanıt veren Büyükerşen, şunları söyledi: “Hayvanat Bahçemizi inşa ederken burada bulunan hayvanların yaşam alanlarının sağlıklı ve doğal ortamlarına en yakın şeklide olmasına çalıştık. Dışarıdaki doğal hayat hayvanlar için tamamen bir cennet değildir. Hayvanat bahçeleri de cehennem değildir. Evlerinde hayvan besleyen kişiler bilirler ki gerekli dengeyi kurduğunuzda bu hayvanlar evde güven içinde yaşamaktan son derece mutludurlar. Zira yemek bulmak için birbirleri ile kavga etmelerine gerek yoktur. Hasta olduklarında anında müdahale edilebilir. Soğuk kış günlerinde, sıcak yaz günlerinde son derece son derece mutlu yaşadıklarını ifade etmeliyim. Bu nedenle hayvanat bahçelerindeki hayvanları şanslı olarak görmek mümkündür.  Buradaki hayvanlar, uzun zaman doğal ortamda yaşayıp sonradan buraya kapatılmıyorlar. Tamamı bu ortamda doğup yetiştirilmiş hayvanlardır.”
“Bırakın çocuklarımızı, bizler de doğal ortamında göremeyeceğimiz birçok hayvanı burada görebileceğiz” diyen Büyükerşen, “Çocuklarımız televizyonda gördükleri hayvanları burada canlı olarak görebilecekler. Bu onların hem doğa ve hayvan sevgisini geliştirecek hem de bilinçlenmelerini sağlayacaktır. Çünkü insan gördüğünü bilir, bildiğini sever, sevdiğini de korur. Sazova Bilim Kültür Parkında yer alan Bilim ve Deney Merkezi, Uzay Evi, Sualtı Dünyası ve Masal Şatosu yanına açılışını yaptığımız Hayvanat Bahçesi çocuklarımızın hem eğitimine hem hayal dünyalarına hem de doğayı iyi tanıyıp öğrenmelerine katkı sağlayacak” dedi.
Hayvanat Bahçelerinin dünyanın birçok ülkesinde olduğunu ifade eden Büyükerşen, “İsviçre, ABD, Avusturya, Almanya, Japonya, Çin, İsveç, Rusya, Hollanda, İspanya gibi dünyanın ve Avrupa’nın en gelişmiş ülkelerinde ve şehirlerinde hayvanat bahçeleri vardır. Buralar o şehirlerin en çok ziyaretçi ve araştırmacı çeken yerleridir Bu önemli yatırım halkımıza, eğitici ve araştırmacılara en çok da çocuklarımıza hayırlı olsun” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Hayvanat Bahçesi katılımcıların kurdeleyi kesmesi sonucu açıldı.

 

Editör: TE Bilişim