Ekmen, “Koza Altın işletmeleri A.Ş. tarafından Eskişehir İlimizin Sivrihisar İlçesine yapılacak olan Kaymaz Altın ve Gümüş Madeni 3.Kapasite artışı ile ilave Maden Atık depolama tesisi projesi, ÇED bilgilendirme toplantısı 29 Nisan 2022 tarihinde yapılmıştır. Ancak bu toplantıda gerginlik çıktığı gibi hiç tasvip etmediğimiz hadiselerin yaşanmış olması, bizleri ve Eskişehir halkını derinden üzmüştür.

 

Koza Altın işletmeleri A.Ş. ÇED bilgilendirme Toplantısına katılan CHP Millet Vekili Sayın Jale Nur SÜLLÜ, Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray AKÇASOY STK’larla bir araya gelerek, yapılması istenilen bu proje ile çevreye ve insanlara zararını anlatmak istemişlerdir. Ancak sayın vekile ağza alınmayacak şekilde hakaret edilmiş, Kent Konseyi Başkanının üzerine yürünmüştür. İYİ Parti İl Başkanlığı olarak bu hadiselerin yaşanması bizleri derinden üzmüştür.  

 

Yapılması planlanan bu proje ile ne yapılmak istenmektedir. Koza Altın işletmeleri A.Ş. 3. Kapasite artışı ile ilave maden atık depolama tesisini kurarak nerelere zarar verecek bunları görmek lazım. Bu proje ile kurulacak kirletici vasfı yüksek, tehlikeli atık depolama alanının, etkisi altına alacağı hava, su, toprak, görüntü, gürültü kirliliği, ve kümülatif etkileri ile birlikte çevre kirliliği oluşturduğu gibi toplum ve çevre sağlığını tehdit edecektir. Bu proje ile Kaymaz mahallesinde yaşayan Vatandaşlarımıza, içme ve kullanma su kaynaklarına, hayvancılık faaliyetlerine, sebze ve meyveleri, flora ve fauna üzerinde olumsuz etkileri ve mera alanlarını yok etme tehlikesine yol açacaktır. Bu şekilde ileride telafisi olmayan büyük çevre sorunları yaşayacağız, bizden sonra gelecek nesillere artık kirlenmiş yok edilmiş bir manzara bırakacağız. İşte tam da bunların yaşanmaması adına bir kez daha diyoruz ki bu proje yanlıştır, insanlara ve çevreye zarar verecektir. İYİ Parti Eskişehir İl Başkanlığı olarak bu projenin yanlış olduğunu derhal geri adım atılarak vaz geçilmesini. Sivrihisarlı hemşerilerimizin taleplerine kulak verilmesini, ileride telafisi mümkün olmayan sonuçların yaşanmaması adına, bu projeyi kim destekliyorsa uyarıyoruz. Çevremizi ve üzerinde yaşayan canlılarımız azıcık düşünüyorsanız bu projeden vaz geçersiniz. Tüm Kamuoyuna saygılarımla.

 

  
          

 

 

           

Editör: Mustafa YILDIRIM