Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 93. yıl dönümü tüm yurtta olduğu gibi Eskişehir’de de coşkuyla kutlandı. 
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Atatürk Bulvarı’nda düzenlenen törene, Eskişehir Valisi Azmi Çelik ve eşi Emel Çelik, Muharip Hava Kuvveti Komutanı Hava Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Anadolu Üniversitesi Rektörü Naci Gündoğan, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Hasan Gönen, protokol üyeleri, vali yardımcıları, askeri erkan ve çok sayıda vatandaş katıldı. Tören, Vali Çelik ve Orgeneral Küçükakyüz’ün açık tören aracı ile vatandaşların bayramını kutlamasıyla başlayıp, saygı duruşunda bulunulması İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.

“Türk milleti dünyanın tüm mağdur halklarına umut ışığı olmuştur”
Törende konuşan Vali Azmi Çelik, Vali Azmi Çelik, Cumhuriyet’in kuruluşunun 93’üncü yıl dönümünün coşkusunu ve heyecanını 79 milyon olarak hep birlikte yaşadıklarını bildirdi. Çelik, “Türk milleti aziz milletimiz için olduğu kadar, dünyanın mazlum ve mağdur halkları için de bir umut ışığı olarak doğmuştur. 93 yılın ardından geldiğimiz noktada etrafında adeta ateş çemberi olmasına rağmen ekonomisiyle göz kamaştıran, içimizdeki hainler tarafından kastedilse de her şeye rağmen demokrasisi her geçen gün ileri standartlara kavuşan, tüm bölücü faaliyetlere ve saldırılara rağmen milli birlik ve kardeşliğini en güçlü şekilde yücelten bir cumhuriyetimiz var. Dahası kurulduğu ilk gün olduğu gibi bugün de dünyanın her yerindeki mazlumlar, mağdurlar ve muhtaçlar için yegane umut olma özelliğini en güçlü şekilde koruyan bir cumhuriyetimiz var” dedi.

“Cumhuriyet’in 100’üncü yılında dünyanın en büyük 10 devletinden biri olacağız”
Türkiye Cumhuriyeti’nin Türk milletinin ortak eseri olduğunu vurgulayan Vali Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Cumhuriyetle istisnasız, 79 milyon vatandaşımızın Cumhuriyetidir. 79 milyonun her bir ferdi, bilaistisna bu cumhuriyetin öz evladıdır, bu cumhuriyetin eşit derecede sahibidir. Rabbimize sonsuz şükürler olsun ki, bugün ulaştığımız seviyede cumhuriyet, tüm etnik kökenlere, inançlara, dillere, kültürlere eşit mesafede duran bir yapıya kavuşmuş yani kendi özüyle, ruhuyla gerçek manasıyla yeniden buluşmuştur. Devlet ile millet bugün daha bir muhabbetle kucaklaşmış, eski acılar kırgınlıklar, dargınlıklar tedavi ve telafi yoluna girmiştir. İşte bu dayanışma ve kardeşlik ruhuyla geleceği inşa etmeyi sürdüreceğiz. İnşallah 7 yıl sonra cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yıldönümünde, ekonomisiyle, demokrasisiyle, insan haklarının seviyesi ve diğer tüm parametreleriyle dünyanın en büyük 10 devletinden birisi olacağız. Özellikle Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere cumhuriyetimizin sağlam temellerini atan herkese, ikinci defa gazilik ünvanına kavuşmuş Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, demokrasisine kasteden oldu mu tankın paletlerinde ezilmeyi şeref sayanlar ile Kurtuluş Savaşı’nda şehit olanlar başta olmak üzere tüm aziz şehitlerimiz ve gazilerimize milletçe bir kez daha minnettarlığımızı ifade ediyoruz. Cumhuriyetimizi daha da büyüteceğimize, yücelteceğimize, onu insanlığın bir umut kaynağı olarak muhafaza edeceğimize dair tüm şehitlerimize buradan bir kez daha söz veriyoruz.”
Konuşmanın ardından Gazi Yakup Satar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Hatice Nur Toprak tarafından ‘Bayrak isimli şiiri okudu. Şiir sonrasında bir gösteri yapan Cumhuriyet Anadolu Lisesinin Halk oyunları ekibi, tören alanını dolduran vatandaşlardan alkış aldı. Düzenlenen program, resmi tören geçişi ile sona erdi.
Editör: TE Bilişim