Haber ESGAZETE 

Eskişehirspor Başkanı Mehmet Şimşek Radyospor canlı yayınında üçleme programına konuk oldu. Programda Volkan Yılmaz'ın sorularını yanıtlayan Şimşek, Eskişehirspor ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

Kimse Takıma Başkan Olmak İstemedi

Başkan Şimşek, kimsenin Eskişehirspor'a başkan olmak istemediğini bu nedenle ekibiyle beraber kongrede kendisinin başkanlığa aday olduğunu belirterek konuşmasına başladı. Eskişehirspor arması yere düşmesin ve kulüp kapanmasın diye var güçleriyle çalıştıklarını ifade eden Başkan Şimşek, 

Soruları şu şekilde yanıtladı:

Ligde kalma durumunuz umutlarınız nelerdir? 

Bizim hala ligde kalma durumumuz var çünkü evimizde oynadığımız maçlara güveniyor, sahamızdaki maçlardan iyi sonuç alıyoruz. Taraftarımızın hala maçlara ilgisi ve merakı var. Biz de ligde kalmak için elimizden geleni yapıyoruz. TFF taraftar yasağı getirmeseydi biz bugün daha iyi yerlerdeydik. 

Doğum gününüzde kulüpte futbolcular ve yönetimle bir videonuz yayınlandı. İzlemeyenler için tekrar o videodaki görüntüleri aktarır mısınız? 

Biz direnen bir futbol kulübü durumuna geldik. Neredeyse gece gündüz futbolcularımız, yönetimimiz, çalışanlarımızla kulüpteyiz. Artık abi kardeş gibi olduk. Onlar da doğum günüm dolayısıyla bir pasta kesmek istemişler ben de bu gibi kutlamalara pek alışık olmadığım için baya kızardım heyecanlandım. Onlara bana hiçbir şey vermeyin bu hafta yenin dedim. Arkadaşlar da onun videosunu yayınlamışlar. 

ŞEHİRDEKİ SİYASİLER BİZE YARDIM ETMİYOR

Videoda Eskişehirspor'u kapatmaya çalışıyorlar diye bir sözünüz var. Bunu biraz açar mısınız? 

Bizden önceki yönetimler de bunun farkındaydı ancak dillendiremiyordu biz bunu dillendiriyoruz. O kadar çok şey var ki, geçmişin intikamını alanlar var, federasyonu var, şehirdeki büyükler var, şehirdeki siyasiler var. Başka şehirlerde siyasiler o şehrin futbol takımına yardım ederken bize hiç kimse yardım etmiyor. Aman bu şehirde bir futbol takımı olmasın da bizim başımız ağrımasın. Koskoca futbol federasyonu var, sanki sadece bizim borcumuz varmış gibi bize eksi üç puan cezası uygulanıyor. Bugün 15 maça çıkmışız ama daha bir tane bile penaltı kazanamamışız. Bizim 3-4 maçımıza Karadeniz'den hakem gönderdiler olaylar çıktı. Türkiye'de futbol, menajerlerin iş adamlarının aldıkları takımların oluşturduğu bir lige dönüşüyor. Böyle bir ligde bizim bir şehir takımı olarak yayın gelirlerimizin de bir değeri gücü kalmıyor. Eskişehirspor şuan yalnız bırakılıyor ve kaderine terk ediliyor. 5 senedir bizim kulübümüze bir kuruş para girmiyor. Biz sadece deplasmana götürdüğümüz sponsorlarla, topladığımız bağışlarla ve reklam anlaşmalarıyla 5 yıldır ayakta durmaya çalışıyoruz. Alt yapıda transfer ve lisans yasağı bile yaşadık. Bu ne demek kapatın kulübü gidin demek. Alt yapı transfer tahtasını açtırmak 6 milyon TL paramıza mal oldu. 

Eskişehirspor'un şuan ne kadar borcu var? 

Biz açık ve şeffaf bir yönetimiz. Bizim futbol camiasına olan borcumuzu 110 milyona indirdik, bu kağıt üstünde olan borcumuz. Eskişehirspor aslında bu borcunu samimi söylüyorum 45-50 milyona kapatabilir. Transfer tahtasını açmak için ise 15-20 milyona açılır. Özellikle de yabancı eski futbolcularımız dosya kapatma konusunda çok düşük rakamlara imza atarak destek verdiler bize. Bu borç futbol camiası içinde çok büyük bir borç değil ancak biz ne yardım alabiliyoruz ne sponsor alabiliyoruz. 

Eskişehirspor Galatasaray'dan Bir Kuruş Bile Almadı 

Sekidika transferinde Eskişehirspor bir ücret aldı mı? Galatasaray bu futbolcunun menejerine 1.6 milyon euro ödeme yapıldığını söyledi. 

Ben ona Jesse diyorum. Jesse'yi benden önceki yönetim takıma transfer etti. Fuat Çapa getirdi hatta ilk getirirken peşinatını bile cebinden verdi. Sonra bizde oynamaya başladı bir süre sonra alacakları birikti ve 57 bin euro borcumuzdan dolayı boşa çıktı. O zaman biz yönetimde değildik bir duyduk ki Galatasaray'a gitmiş. Çok iyi futbolcuydu. Dürüst olarak şunu söyleyeyim, Eskişehirspor kulübü Jesse için Galatasaray'dan bir kuruş para almamıştır. Jesse Galatasaray'a gittiği için kulübümüzden alacağı 57 bin euro parayı istemediğini bize bildirdi. Keşke Galatasaray bize bir kıyak yapıp 500-600 bin Euro verseydi. Biz ligi bitirirdik bu bizim bir senelik lig giderimiz. Ama kuruş para kasamıza girmedi. 

Ola ki Eskişehirspor ligden düşer bir alt lige düşerse, görevi bırakır mısınız? 

Bu benim tek başıma alabileceğim bir karar değil. Yönetim kurulumuzla ortak alınacak bir karar. Ancak bizim için bu takımın ligden düşmesi çekilmemizi gerektirmez. Bizler Eskişehirsporlu olduğumuz için bu kulübe başkanlık ya da yöneticilik yapıyoruz. Bizim sevdamız olduğu için yöneticilik yapıyoruz. Ha düşerse bakarız, bu takım direnenlerin takımıdır ve yöneticileri de direnenlerdir. Öyle benim param var diyip de bu camianın bu kentin içinden olmayan birini de bu kulüp ve kent bu takımın başına zaten kabul etmez. Biz armayı yaşatacağız. Elbet bugünler de geçecek. 

Net olarak söyleyelim biz bu takımı ligden düşerse bırakmayız. Zaten bugün bu noktada takımın başına kimse gelmek istemez ama bu takıp playoff oynuyor olsaydı talibi çok olurdu o koltukta gözü olanlar çok olurdu bizi bile kapıdan içeri koymazlardı. Zamanında hava atmak isteyenler yüzünden zaten bugün bu durumlara geldi bu takım. Bizim gayemiz arma düşmesin kulüp kapanmasın. 

Eskişehirspor ile ilgili FK olması hiç düşünüldü mü? 

Eskişehir bir futbol kentidir. Futbolla yatar futbolla kalkar. Eskişehir'in Eskişehirspor'u meşhurdur. Bir oylama yapılsa taraftarın yüzde 80'i buna karşı çıkar yıllardır da karşı çıkıyor. Biz bunun bilinciyle büyüdük, bunun bilinciyle tribünlerde olduk. Biz şehrin bize destek vererek eski halimize gelmek ya da çok iyi çocuklar yetiştirip bunları transfer ederek kulübü canlandırmak istiyoruz. Benim bugün takımımda iki üç futbolcum var süper ligde oynayabilecek yapıda olan. Bugün bakın pek çok büyük kulüpte Eskişehirspor alt yapısından yetişen oyuncular var. Geçmişte bugün bile göremeyeceğiniz devasal uçuk rakamlara Eskişehir'den oyuncular satıldı. Şimdi nerede o paralar? Yok. Dernekler masasıyla yönetiliyor bizim gibi kulüpler. Elini kaldırdın mı iş bitti. Onun için de işte meclisten yasa çıkmasını bekliyoruz.

Editör: Mustafa YILDIRIM