Tarım Orman Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (TARIM ORKAM SEN) Eskişehir İl Temsilcisi Hamza Yaşar Akın, Coronovirus'lar hakkında bilgi vererek, Coronaviruslar'ın, ilk defa 1973 yılında virus olarak tanımlandığını belirtti.
Coronovirusların birçok alt suşları olduğunu belirten Veteriner Hekim,Tarım Orkam Sen İl temsilcisi Hamza Yaşar Akın, "İnsanlar, birçok evcil ve vahşi hayvan türünde solunum, sindirim ve merkezi sinir sistemi hastalıklarına neden olmaktadırlar. Bilindiği üzere enfeksiyon etkenlerinin doğada varlıklarını sürdürebilmesinde mutasyonlar katkı sağlamaktadır. Virusun yapısında önemli bir farklılaşmaya neden olmayacak değişimlerin oluşumu yanı sıra türler arası geçişe bile neden olabilecek bazı mutasyonların oluşması da mümkündür" dedi.
Hayvan hastalıklarının tarihte büyük felaketlere yol açtığını belirten Akın şunları söyledi.
"Dünyadaki en önemli felaketler, salgın hayvan hastalıkları ve zoonoz hastalıklar nedeniyle yaşanmıştır.
Zoonoz hastalık etkeni olarak Coronoviruslar,2003 yılında Çin’de yarasa orjinli Coronovirus SARS (Severe Acut Respiratory Syndrome) salgınına,2012 yılında Suudi Arabistanda Deve orjinli Coronovirus MERS (Severe Acute Respiratory Syndrome) salgınına ve 2019 yılında Çin yaban hayvan kaynaklı Coronovirus COVİD-19 salgınına sebep olmuştur. Dünya Sağlık Örgütü COVİD 19 u Pandemi (ülkeler arası yayılma) olarak açıklamıştır.
Ülkemizde evcil hayvanlarda ve ekonomik değere sahip hayvanlarda Coronovirus vakaları görülmekle birlikte Zoonoz hastalık etkeni olarak tespit edilmemiş ve bildirilmemiştir.
Yeni doğan buzağı, kuzu ve oğlaklarda görülen Sığır Coronavirusu (BCV) hayvanlarda Sindirim sistemi rahatsızlığı Enterite (ishale) neden olmaktadır.
Kedilerde hastalık etkeni olarak görülen kedi Coronavirüsleri (FCoV) Kedilerin Enfeksiyöz Peritonitisi (FIP) hastalığını ve Enterit (İshal) meydana getirmektedir.
Hayvanlar için etkinliği kanıtlanmış Corona virüs aşıları bulunmakla birlikte, insanlar için etkinliği kanıtlanmış bir aşı henüz yoktur.
Zoonotik hastalıkların insan, hayvan ve çevre sağlığı ile küresel ticaret ve ekonomi üzerine oluşturduğu etkilere bağlı olarak Hayvan sağlığı ve insan sağlığı birbirinden ayrı düşünülmeyip bir bütün halinde ele alınmalı ve sağlık politikaları oluşturulmalıdır. Sağlık kurumlarının COVİD-19 hastalığına karşı bireysel ve toplumsal önerilerine uyulmalıdır."