Basın İlan Kurumu (BİK), Evrensel Gazetesi’nin resmi ilan ve reklam yayımlama hakkını tümüyle iptal etti. Eylül 2019’da alınan resmi ilan ve reklam durdurma kararı sebebiyle Evrensel’e 3 yıldır ilan verilmiyordu. Alınan son kararla, askıda tutulan bu hak tümüyle iptal edildi. Eskişehir’de İsmet İnönü Caddesi’nde bir araya gelen Evrensel Gazetesi Okurları, BİK’in kararını protesto ederek, Evrensel’in yanında olduklarını ifade etti. Evrensel okurlarına, CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Eskişehir Temsilcisi Şenay Bilik Yıldırım, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Eskişehir Şube Başkanı Can Hacıoğlu, Türkiye Yazarlar Sendikası Eskişehir Temsilcisi Ömer Asaf Tosun ve 2 aydır grevde olan Atışkan Yapı işçileri de destek verdi.

EVRENSEL GAZETESİ YALNIZ DEĞİL

Evrensel Gazetesi’nin yanında olduklarını söyleyen Atışkan Yapı İşçisi Ersin Karabulut, “Grevimizin ilk gününden bugüne kadar yanımızda olan Evrensel Gazetesi’ne çok teşekkür ederiz. Bugün onlarla dayanışmak için buradayız. Onların bu haklı davasında Basın İlan Kurumu’nun haksız tutumuna karşı yanlarındayız. Onlar yalnız değil. Özgür basın susturulamaz” dedi.

SUSTURMA ÇABALARI NAFİLE

İktidarın kendilerinden olmayanları susturmaya çalıştığını belirten Jale Nur Süllü, “Anayasaya, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına aykırı, basın kanuna aykırı ve Basın İlan Kurumu’nun kuruluş amacına aykırı bir kararı protesto etmek amacıyla toplandık. Artık Basın İlan Kurumu iktidarın sopası olarak kullanıyor. Basın İlan Kurumu’nun görevi resmi ilanların dağıtılmasında adaleti sağlamakken, tam tersi bir durumla karşı karşıyayız. İktidarın kendinden olmayanları susturma çabaları için ne yazık ki Basın ilan Kurumu’nu da bu konuda aracı olarak kullanıyor. Biz bu kararı asla kabul etmiyoruz. Öylesine çaresizler ki kendilerinden olmayanları susturmak ve ifade özgürlüğünü engellemek için hareket ediyorlar. Biz buna evet demeyeceğiz” diye konuştu.

BİZ BİRLİKTEYSEK GÜÇLÜYÜZ

“Birlikte mücadeleyi büyüteceğiz” diyen Şenay Bilik Yıldırım, “Bu haksız hukuksuz karara karşı olduğumuzu tekrar burada yüksek sesle haykırmak için Evrensel Gazetesi çalışanlarının yanındayız. Biliyoruz ki seçim yaklaşırken bu tür şeyleri daha sık görmeye başlayacağız. Bugün Evrensel Gazetesi’ne uygulanan bu yaptırımlar yarın diğer özgür, tarafsız basın kuruluşlarına da uygulanmaya çalışılacak. O yüzden biz birlikteysek güçlüyüz” şeklinde konuştu.

EVRENSEL’İN YANINDAYIZ

Evrensel Gazetesi’nin her zaman yanında olduklarını söyleyen Can Hacıoğlu, “27 yıldır çıkıyor Evrensel Gazetesi. Basın İlan Kurumu bu kararını kınıyoruz. İlanlar kesildi diye Evrensel Gazetesi’nin başına bir şey gelmez. Hep birlikte büyütürüz. Yeni aboneler buluruz, destek oluruz ve Evrensel yayınlarına devam edecektir. Bundan hiç şüphemiz yok. Kendilerinin her zaman yanındayız” dedi.

MİLYONERLERİN DEĞİL MİLYONLARIN GAZETESİ

Evrensel’in milyonerlerin değil milyonların gazetesi olduğunu vurgulayan Ömer Asaf Tosun, “Evrensel 27 yıldır nice iktidar, nice bürokrat gördü. Nice yanlışı yazdı. Nice saldırıyı göğüsledi. Haber peşindeyken gözaltına alınan ve gözaltında katledilen Metin Göktepe’nin gazetesi Evrensel; emeğin sesi, gerçeğin habercisi olmaktan tek bir an bile geri adım atmadı. Milyonerlerin değil, milyonların gazetesi olma iddiasından hiç vazgeçmedi. Gücünü de hep haklılığından, okurundan aldı. Evrensel susmadı, susmuyor, susmayacak. Tüm Eskişehir kamuoyunu, Emek ve Demokrasi Güçleri’ni, işçileri, emekçileri işçi sınıfının gazetesine sahip çıkmaya davet ediyoruz. Evrenseli okuyalım, okutalım, basılı gazeteyi alalım, e gazeteye abone olalım. Çünkü Basın İlan Kurumu’nun bu hukuksuz kararını boşa düşürecek olan bu dayanışma olacaktır. Yaşasın özgür basın, yaşasın sınıf dayanışması” ifadelerini kullandı.  

Editör: Mustafa YILDIRIM