Güncel

Başarılı kişi kendinden 'razı olunan' kişidir

Abone Ol

Eskişehir’de hem hukuk hem de siyaset alanında adını duyurmuş bir isim olan Pınar Turhanoğlu Gücüyener ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Gücüyener; hukuk, siyaset ve özel yaşamına ilişkin sorularımızı içtenlikle yanıtladı… Hem siyaset hem de hukuk alanında tanınan bir isimsiniz. Sizi biraz daha yakından tanıyabilir miyiz? 1982 Eskişehir doğumluyum. Hukukçu bir ailenin kızıyım. Tüm öğrenim hayatım Eskişehir’de geçti. Orta öğrenimimi Eskişehir Anadolu Lisesi’nde tamamladım. Anadolu Üniversitesi Hukuk ve İşletme lisans öğrenimi gördüm. Yüksek Lisansımı da 2007 yılında Anayasa Hukuku üzerine tamamladım. Üçüncü lisans öğrenimime Felsefe Bölümü’nde halen devam ediyorum. Hukukçu üyeleri bulunan “Hukuki Araştırmalar Derneği” Eskişehir Şube Başkanıyım. Manşet gazetesinde köşe yazıları yazıyorum. Bir erkek çocuk annesiyim.

Öncelikle siyasetle başlayalım istiyorum. Siyasete ne zaman ve nasıl başladınız? Ne gibi görevlerde bulundunuz? Siyasete 2005 yılında AK Parti ile başladım, gençlik kolları ve kadın kolları sandık yönetim kurulu üyeliği de dahil pek çok görevde bulundum. 24 yaşında AK Parti Eskişehir İl Yönetim Kurulu Üyesi seçildim. Alpu ilçemizden sorumlu il yönetim kurulu üyesi idim. 25 yaşında iken gerektiğinde il başkan vekili olarak görev yapan Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcılığı ile görevlendirildim. Seçim Koordinasyon Merkezi başkan yardımcılığı, il disiplin kurulu başkanlığı görevlerinde bulundum. Genel Merkezimiz tarafından düzenlenen 1. Dönem Siyaset Akademisi sonucunda yapılan sınavda Türkiye birincisi olarak Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan sertifikamı almak en değerli bulduğum anılarımdandır. 27 yaşında Odunpazarı ve Büyükşehir Belediye Meclis üyesi olarak seçildim. Hukuk Komisyonu Başkanlığı ve Plan Bütçe Komisyonu üyeliği görevlerinde bulundum. 2014 ve 2018 yılları arası Seçim İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı olarak görev yaptım. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanımızın İl Seçim Kurulu Temsilcisi olarak görev yaptım.

Size göre siyasette başarının sırrı nedir? Siyasette başarılı kişi hangi görevde olursa olsun kendisinden “razı olunan” kişidir. O gün karşınıza çıkan en iyi kişidir. Özverili, çalışkandır. Kararlarını verirken “bütünün hukukunu” korur. Başkalarının hakkına gireceğini düşündüğü noktada sizin istediğiniz çözümü sunmasa da, sizi dinler. Ulaşılabilirdir... Ulaşabilir, derdinizi anlatabilirsiniz. Vazifesinin ve sorumluluğunun bilincindedir. Vazifesini kişisel beklentilerinin, vesvese veren insani duygularının önünde tutar. Adil ve dürüst ve cesaretlidir. Baskılara rağmen ortaya irade koyabilir. Bilgili ve öngörülüdür. Empati kurabildiği gibi kolayca diyalog da kurabilir. Daha ekleyebiliriz fakat çıkartmamız mümkün olmuyor. Biri eksik olduğu zaman karşılığı tüm toplumda hissedilen sorunlar ortaya çıkıyor. Bu özelliklere sahip olmanın dolayısı ile başarının da tek bir sırrı yok.

ESKİŞEHİR YEPYENİ BİR ANLAYIŞLA YÖNETİLMEYE BAŞLAYACAK 24 Haziran'da ülke için önemli bir seçim sürecini geride bıraktık. Bu süreci ve sonuçları şehrimiz açısından değerlendirebilir misiniz? Ülkemiz 24 Haziran seçimleri sonrasında Cumhurbaşkanlığı sistemine adım attı. Olumlu yansımalarını görmeye başladığımız gibi çok daha güçlü ve süratli karar alan bir Türkiye göreceğiz. AK Parti 24 Haziran’da tüm ilçelerde birinci parti oldu. Cumhurbaşkanımız şehrimizde en çok oyu alan Cumhurbaşkanı adayı oldu. Bu sonuç AK Parti açısından da güven verici ve sevindirici bir sonuç.

24 Haziran'dan sonra gözler hemen yerel seçimlere çevrildi. Yerel seçimlere yönelik tahmin ve beklentileriniz nedir? Yerel seçimler şehrimiz için çok önemli. Yerel yönetim anlayışını Eskişehir’in her köşesinde görmek mümkün, doğrudan gündelik hayatımıza nüfus ediyor. Özellikle şehir merkezinde görüyoruz ki hak ettiğini alamama, uzun süredir yenilik ve gereken ilerlemeyi gösterememe hali mevcut. Şehir merkezinin özellikle bu anlamda yepyeni bir anlayışa ihtiyacı var. Yerinde saymayan, yenilikçi aynı zamanda istihdam politikaları ile şehrin kronikleşmiş sorunlarını çözme azminde olan bir anlayışa ihtiyacı var. Ben şehrim adına ümitliyim. Yerel seçimler sonrası özellikle Büyükşehir’de Eskişehir’in yepyeni bir anlayışla yönetilmeye başlayacağına ve hak ettiğini alacağına inanıyorum.

Pınar Turhanoğlu Gücüyener'in bir diğer önemli alanı da hukuk. Meslekte kaçıncı yılınız? Bize biraz mesleğiniz ve alanınızla ilgili bilgi verir misiniz? Fakülteyi 2003 yılında bitirdim. 15. yılımı çalışıyorum. Hukukçu olmayı seviyorum. Her ne kadar Hukuk Fakültesi mezunları sayısında son yıllarda artış olsa da hukuk fakültesini tavsiye ediyorum. Bakış açınızı geliştiren, çok farklı çalışma imkânları sunan bir fakülte çünkü. Hukuk eğitimi aldığınızda, Hakimlik-Savcılık sınavlarında başarılı olursanız hakim ya da savcı olarak atanabiliyorsunuz. Kaymakamlık sınavı da hukuk mezunu olarak başvurabileceğiniz sınavlardan. Hukuk Fakültesi mezunlarını uzman kadroları için sınavla alan pek çok kamu kuruluşu var. Fakülteyi bitirdiğiniz avukatlık stajı yaparsanız avukat olarak çalışabiliyorsunuz. Kendi ofisinizi açma şansınız olduğu gibi ticari bir kuruluşta ya da kamu kuruluşunda avukat olarak çalışmanız mümkün. Ticari bir kuruluşta yalnızca avukat olarak değil farklı bölümler de çalışmanız mümkün. Ben kendi ofisimde serbest avukat olarak çalışıyorum. Ayrıca bilirkişilik yapıyorum. Kendi ofisinizde çalışmanın da ayrı zorlukları gibi ayrı avantajları da var. Avukatlara sıklıkla sorulan sorudur. Suçluyu da savunuyor musunuz sorusu. Ben ceza davası almıyorum. Bununla beraber savunulan “adil yargılanma hakkı” bu çerçeveden bakmak gerek.

Hukukçu bir siyasetçi olmak nasıl diye sorsam, ne cevap verirsiniz? Hukukun kuramsal altyapısında adalet arayışı da olduğundan siyasete de katkısı olduğunu düşüyorum bu nedenle hukukçu siyasetçiler, siyaset için kazanım. Biraz da özel hayatınızdan söz edelim istiyorum. Aile hayatınız, hobileriniz ve geleceğe yönelik hayalleriniz hakkında neler söylemek istersiniz? Aile hayatım son iki yıldır oğlum İnanç ile birlikte daha renkli ve daha hareketli geçiyor. Siyasi çalışmalarım dönem dönem ona daha az vakit ayırabilmeme neden olsa da her şey o ve onun nesline daha güzel bir Türkiye bırakmak için. Eşim çalışmalarım konusunda en büyük destekçim, tek bir gün çalışmalarımı aksatmadıysam ve çocuğumun yüzü gülüyorsa en büyük pay kendisinindir. 16 aylık bir çocuğum var, serbest avukatlık yapıyorum ve AK Parti İl Seçim İşleri Başkanlığı görevinde son dört yılda beş seçim geçirdim. “Hobi” nin ne anlama geldiğini hatırlamak için sözlüğe bakmam gerekiyor. Sadece okumaya zaman ayırabiliyorum. Dijital çağında olsak dahi kitapları dokunarak okumayı, köşesi kırışmasın diye özen göstermeyi, okuyunca kütüphaneme kaldırmayı seviyorum. 3 binin üzerinde kitabım var…

Hayalim Eskişehirspor’un şampiyon olması… Hayallerim hepimizin ortak hayalleri aslında, hem şehrim hem ülkem için istediklerim hepimizin içinden geçenler. Bugün hayalini kurduklarımızın yarının gerçeği olması için gereken çalışmaları yapan bir siyasi hareketin içerisinde olduğuma inanıyor ve güveniyorum.