Okulların tatil olmasıyla birlikte futbol okulları ve yaz spor okullarına ilgi her geçen gün artıyor. İlimizde kulüp olmayan, antrenör belgesi olmayan ve para kazanmak amaçlı yapılan yaz spor okulları ve Futbol okullarıyla ilgili açıklamalarda bulunan EASKF (Eskişehir Amatör Spor Kulüpleri) Federasyon Başkanı Sadri Atam;
“Kent nüfuslarının sürekli artması, artan nüfusla birlikte sürekli olarak azalan boş araziler, sokaklarda futbol oynamanın zorlaşması, velilerin artan güvenlik kaygıları gibi sebepler, çocukların futbola yönelmesi noktasında futbol okullarını birincil başlama noktası konumuna getirdi. Ülkemizin her yerinde ücretli veya ücretsiz birçok futbol okulu faaliyet gösteriyor. Bu okullardan bir kısmı sadece yaz döneminde tatildeki çocuklara hizmet verirken, bazıları da tüm sene faaliyetlerine devam ediyor.
Çocuğunuzu futbol okullarına gönderirken aşağıda belirtilen konularda dikkatli olmamız gerekiyor.
Göndereceğiniz futbol okulunun yada yaz spor okulunun kulüp bünyesinde olması, TFF tarafından belgeli antrenörlerle çalışıyor olması gerekir. Süper lig takımlarına sporcu seçiyoruz diye para kazanmak amaçlı futbol okullarını değil de, lisans çıkarma yetkisi olan Eskişehirspor ve ilimizde faaliyet gösteren diğer kulüplerimizi tercih edin.
Çocukların eğitim aldıkları spor tesislerinin; başta hijyen ve zeminin uygunluğu gibi belirli kriterleri karşılayacak nitelikte olması gerekir.
Eğitimlerde çocuklar, tekmelik ve mümkünse zemine uygun ayakkabı kullanmalıdır.
Kale direklerinin zemine sabitlenmesi gerekmektedir. Aksi hallerde çalışma başlatılmamalıdır.
Çocuklarınızı gönderdiğiniz futbol okulu yada yaz spor okulları mutlaka kulüp olmalıdır ve eğitimleri Türkiye Futbol Federasyonu'nun belirlediği yeterlilik belgesine sahip Antrenörler tarafından verilmelidir.
Futbolda karşılıklı saygı esastır. Antrenörlerin çocuklara sevgi, şefkat ve hoşgörüyle eğilerek eğitim vermeleri öncelikli görevleridir.
Futbol eğitim programları öğrencilerin cinsiyet ve yaş gruplarına uygun, gelişim özellikleri ve farklı ihtiyaçlar gözetilerek hazırlanmalıdır.
Futbol eğitimi ile okul eğitimi birbiri ile çelişen kavramlar değildir. Bir arada yürütülebilir.
Futbolda kazanmak her şey değildir. Kaybederken de çok şey kazanılabilir.
Küçük oyunların yarattığı eğlenceli ve dostane ortam, saha kenarındaki yetişkinlerin, antrenörlerin ve ailelerin baskısıyla olumsuz etkilenmemelidir.
Çocuklara karşı aşırı baskı, fiziksel ve duygusal şiddet içiren davranışlara kesinlikle izin verilemez. Bu tarz olumsuz davranışların önüne geçilmesi için sorumluluk yetişkinlerindir.
Sakın ama sakın sen Eskişehirspor, Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, gibi kulüplerde futbol oynayacaksın, büyük paralar kazanacaksın gibi hayallerle çocuğumuzun geleceğiyle oynamayın.
Çocuklarınızı öncelikle sağlık için spora yönlendirin” dedi.