Nilüfer Kurumehmetoğlu

Ben çok sevemedim kalabalık ve trafik İstanbul’u andırıyordu…

Bangkok, birçok açıdan herhangi bir metropol bence, kafanızda öyle estetik ya da egzotik bir şehir kurduysanız, hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Tropik bir şehirde olduğunuza dair binaların dışlarına asılan klima kutuları dışında eser yok. Betonarme, karışık, kabalık bir şehir. Kendilerine özgü yemek kokularını ve sokaktaki Taylandlıları çıkardığınız zaman, uzaktan herhangi bir büyük şehre benzediğini bile söylemek mümkün, ben İstanbul’a benzettim biraz. Yine de Bangkok, Tayland’a gelenlerin olmazsa olmaz duraklarından. Bir yandan şehrin merkezindeki plazalar, gündüz kuzu, gece kurt olan sokaklar, kafanızda bir Bangkok imajı çizerken, bir yandan da merkezden uzaklaştığınızda karşılaşacağınız muazzam tapınaklar, suyun üzerine kurulan yüzen pazarlar, insana kendini kaybettiren alışveriş fırsatları, süper sosyal backpacker mahalleleri başka bir imaj çizecek.

1. GRAND PALACE (BÜYÜK SARAY )

Bangkok’ta görülecek yerler listesinin olmazsa olmazı, şehrin en ünlü simgelerinden biri olan büyüleyici Büyük Saray. 1782 tarihli bu ihtişamlı saray kompleksi, yaklaşık 150 yıl Tayland kraliyetine, kraliyet mahkemesine ve hükümetine ev sahipliği yapmış. Saray, halen daha içindeki savaş bakanlığı ve devlet daireleriyle Tayland Krallığı’nın sembolik kalbi olmaya devam ediyor. Büyük Saray’ın mimarisi ve özellikle de işçilikteki detay akıllara zarar. Gerçekten de Tayland halkının yaratıcılığı ve süsleme sanatındaki ustalığı görülmeye değer.

2. BANGKOK’UN YÜZEN PAZARLARI (FLOATİNG MARKETS)

Yüzen pazar, Bangkok’ta yapılacak şeylerin arasında liste başı için kesinlikle Grand Palace ile kapışacak kadar hoş bir deneyim. Yüzen pazarın özelliği, isminden de anlaşılacağı üzere buradaki her şeyin nehir üzerinde yüzmesi. Satıcılar minik kayıklarda tropikal meyve ve sebze, taze hindistan cevizi suyu ya da teknede pişen yerel yiyecekler satıyorlar. Siz de yine bir sandalda gezerek alışverişinizi yapıyorsunuz. Bugünlerde bu yüzen pazarların yerli halkın ev ihtiyacını karşılamaktan çok bir turist aktivitesine döndüğünü görüyoruz. Ama yine de minik sandalında gezerek market alışverişi yapmak yaşanması gereken bir deneyim. Yüzen pazarlar arasında en ünlüleri: Taling Chan Market, Bang Ku Wiang Market, Tha Kha ve Damnoen Saduak. Sadece merakınızı gidermek niyetindeyseniz, rehberli Damnoen Saduak pazarında tekne turunu yapabilirsiniz. Bu tabi deneyimi iyice turistik bir hale getiriyor ama fiyat pazarlığı yapma derdine girmeden harika kareler yakalamak isteyenler için bire bir.

3. ÇİN MAHALLESİ (CHİNA TOWN)

Bangkok’un Çin Mahallesi (China Town) hem popüler bir turistik nokta, hem de ağzının tadını bilenler için alternatif lezzetler cenneti.

Editör: TE Bilişim