Eskişehir, Ankara, Sivas ve Yozgat illerinin Tarım İl Müdür yöneticileri ve çiftçilerinde katıldığı “Tarımda Kadın Girişimciliğin Güçlendirilmesi Programı, bölgesel proje pazarı ve sertifika töreninde konuşan AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay, başarılarını paylaşan ve sertifika almaya hak kazanın hanımlarla birlikte olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
“Biz burada bugün sertifika töreni yapmasak da bu kadınlarımız başarıyı yakalamış, gayreti ve emeği ile takdirlerin en büyüğüne layık olmuştur” diyen milletvekili Günay konuşmasında şunları söyledi:
“Tarım denince akla aslında kadın geliyor.
Neden geliyor biliyor musunuz?
Tarım denince toprak geliyor akla, yetiştirmek geliyor, büyütmek, emek geliyor, ektiğini biçmek geliyor.
Kadın denince ne geliyor: büyüten, yetiştiren, topluma kazandıran aldığını doğaya, dünyaya geri veren geliyor.
Toprak ile Kadın... Birbirine bu kadar benzer bu kavramlar bir araya gelince ise akla güç geliyor, güçlenmek geliyor.
Bugün burada hep birlikte ‘Tarımda Kadın Girişimciliğin Güçlendirilmesi’ konusu ile bir aradayız.
Bugün burada toprağa emek veren kadınların destekçisi olmak için bir aradayız.
Bugün burada yarına yön veren kadınların çoğalması için bir aradayız ve Her zaman yanınızdayız …
Kıymetli Hanımlar,
Hepimiz biliyoruzki kadınlar bugün hayatın her yerinde ve her alanında çalışıyor.
Tarım alanında hayatta kalmaya çalışan ve birçok sorunla karşılaşan kadınımızdan haberdarız.
Kadınların üretim sürecine ve kırsal kalkınmaya sağlayacağı katkı bakımından hak ettikleri yeri almaları ve bunun sürdürülebilirliğinin olması için bu tören hepimiz için büyük önemli.
26. Dönem Milletvekilliğim sırasında Mecliste Kadın ve Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunun alt komisyonu olan ‘Kırsalda kadının güçlendirilmesi ve kırsalda kadın girişimciliği desteklenmesi’ toplantılarına katıldım.
Komisyonda kırsal alanda kadınların yaşadıkları her sorunu tek tek ele aldık.
Kadın kalkınmanın nesnesi değil öznesi durumundadır. Kadınlarımızın kayıt dışı çalıştırılmaları, ücret eşitsizliği, pazarlama sürecinde karar verici olamamaları gibi yaşanan birçok soruna vakıf olarak bu sorunların üzerine gitmeliyiz.
Bu sorunların üzerine gitmenin formülü ise girişimcilik yöntemi ile olacaktır. Türkiye’de kırsal alanın temel uğraşı alanı olan tarımsal üretimde yoğun bir biçimde yer alan kadınlar pazarlama ve girişimcilik açısından zayıf durumdadır.
Kadınlar olarak sorunları atlatmak için yapabileceğimiz en iyi şey örgütlenmedir. Örgütlenme öncelikle girişimci kadınları birbirlerinden haberdar ederek iş yaşamında birbirlerini desteklemelerini sağlayacaktır.
Bugün bu toplantı o yüzden çok önemli.
Bugün burada Kıymetli Kadınlarımızın başarısını paylaşmaktan gurur duyuyorum ve mutluluk duyuyorum. Bu güzel organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyor, sertifikalarını ve ödüllerini alacak tüm kadınları canı gönülden tebrik ediyorum ve başarılarının devamını diliyorum.
Unutmayın! Kadınlar bir şeyi yapmak istedikten sonra gerisi teferruattır.
Güçlü kadın, güçlü aile, güçlü ekonomi ve güçlü toplum.”