Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleşen programda Günay özel yetenekli çocuklar ile henüz tespit ve tanısı yapılmamış üstün zekâ ve yeteneğe sahip çocuklarla “demokrasi” üzerine çok keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi. Türkiye’yi Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinde 8 yıldır temsil eden Günay’a daha çok Avrupa ve Türkiye arasındaki ilişkiler ve demokrasi tanımına  ilişkin sorular yönetildi.

DÜNYA DEMOKRASİ FORUMU’NDAKİ İZLENİMLERİNİ PAYLAŞTI

Günay öncelikle Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisindeki çalışmalarından, Türkiye’nin Konseydeki yerinin öneminden, konseyin alt komisyonlarındaki görevlerinden, konseyin genel işleyişinden ve en son geçtiğimiz haftalarda katılmış olduğu Dünya Demokrasi Forumundan bahsederek söyleşiyi açtı. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinin üç ilkeye çok önem verdiği ki bunların; insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü olduğunu vurgulayarak tüm konuların bu üç ilke çerçevesinde incelendiğini aktardı. İnteraktif bir şekilde gerçekleşen program, çocukların soruları ile devam etti.

UFUK AÇICI, ÜZERİNE DÜŞÜNÜLMESİ GEREKEN SORULAR

Çocukların sorularını oldukça ilginç bulan Prof. Dr. Günay, ‘’Çocuklardan gelen sorular arasında; Yapay zekâ demokraside kullanılabilir mi? Demokrasi yoluyla yürütülen hukuk sistemi mi yoksa hukuk sistemi ile yürütülen demokrasimi etkilidir? Kadın ve erkek de eşitlik davranış kargaşası mı başlatır yoksa kargaşayı sonlandırır mı? Demokrasinin en temel gereksinimi nedir? Online anonimin yasaklanması demokrasiye zarar getirmez mi? Her toplum demokratik bir şekilde yönetilmeyi hak eder mi? Gibi sorular yer alıyordu. Oldukça ufuk açan ve geleceğe yönelik düşünülmesi gereken sorular bunlar. Çok keyifli bir söyleşi oldu.’’ Şeklinde konuştu.

ZİHNİLATİF DERNEĞİ’NE TEŞEKKÜR ETTİ

Tüm sorulara cevap veren Günay, Eskişehir’e misafir oldukları için teşekkür etti. Zihnilatif Derneğinin Başkanı Uzman Psikolog Danışman Zeliha Kahraman’a teşekkür ederek “Beni bu kadar özel yetenekli çocuklarımız ile bir araya getirdiğiniz için teşekkür ediyorum. Bugünde bu söyleşiden benim kazanımım da bu özel yetenekli çocuklarımıza ilişkin bir farkındalık yaratmak ve onlarında eşitlik ve adalet kavramları içinde eğitim almasını sağlamak için çalışmalar yapmamız gerektiği oldu. Görüyorumki mevcut yasalar gereği bu çocuklarımız için özel bir eğitim imkanı pek yok. Bunun gerçekleşmesi için girişimlerde bulunacağım. Ben de Derneği’nizin gönüllü üyesiyim artık. Tüm emekleriniz için teşekkür ediyorum” dedi.

Söyleşi bitiminde Zihnilatif Derneği ile toplu fotoğraf çekimi yapıldı ve Eskişehir ziyaretlerinin devamı için Günay tavsiyelerde bulundu.

Editör: Mustafa YILDIRIM