Eskişehir’de konuşan CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık: “1 Kasım 1922’de saltanat kaldırılmıştı. 1 Kasım 2015’te de yine CHP olarak Erdoğan’ın saltanatını yıkacağız” diyerek hedeflerinin tek başına 2 Kasım’da iktidar olduğunu açıkladı.

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Kayseri Milletvekili Çetin Arık ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Eskişehir’de düzenledikleri ortak basın toplantısında partililerine “Hükümet neden kurulamadı?” sorusuna CHP penceresinden anlattı.

“KOALİSYONU ERDOĞAN KURDURMADI!”

CHP İl binasında gerçekleştirilen toplantıya partinin il ve ilçe yöneticileri, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve partililer katıldı. Toplantıda ilk olarak söz alan Ankara Milletvekili Nihat Yeşil hazırladıkları ortak basın açıklamasını okuyarak, CHP’nin 7 Haziran seçimlerinden son ana kadar sürdürdüğü çalışmaları ve attığı adımları partililere anlattı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 7 Haziran seçimlerinin akşamından, görevi teslim ettiği güne kadar koalisyon kurmak yerine erken seçime nasıl gidilir üzerine hareket ettiğini belirten Yeşil, koalisyon görüşmelerine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın müdahalesinin hiç bitmediğini, Cumhurbaşkanının isteklerine göre AK Parti’nin adım attığını kaydetti. CHP’nin 14 ilkesinin CHP’nin çıkarları için değil halkın çıkarları için ortaya konulduğunun altının çizildiği açıklamada, “ Özellikle de Recep Tayyip Erdoğan’ın dışarıdan müdahalesi nedeniyle koalisyon görüşmeleri sonuçsuz kalmıştır. Ayrıca partimizin eğitim ve dış politika konularında ortaya koyduğu çözüm önerileri AK Parti tarafından kabul edilemez görülmüş, Erdoğan’ın başkanlık hevesinin son bulmadığı yeniden gün yüzüne çıkmıştır. Bu süreçte teamüller hiçe sayılarak, 12 Eylül darbe anayasasının anti demokratik yetkilerine sığınılmış, memleket bir dayatma seçimine mahkûm edilmiştir” denildi.

ANALARI AĞLATTILAR

Nihat Yeşil’in ardından söz alan Kayseri Milletvekili Çetin Arık ise en başından bu yana sorunum değil çözümün bir parçası olarak hareket ettiklerini dile getirerek “ AK Parti CHP’nin imam hatip okullarını kapatmak istediğini bu nedenle de koalisyon kurmadıklarını söyleyerek algı yaratmaya çalışıyor. Külliyen yalan. İmam Hatipleri kuran CHP’dir. Analar ağlamasın diyenlerin anaları nasıl ağlattığını, komşuyla sıfır sorun diyenlerin sorunsuz komşu nasıl bırakmadıklarını görüyoruz. Soruyorum bu savaş ortamı bu kan neden 7 Haziran’dan hemen sonra başladı? Birileri Erdoğan’ın iktidarı için düğmeye bastı. 1 Kasım 1922’de saltanat kaldırılmıştı. 1 Kasım 2015’te de Erdoğan’ın saltanatını yıkacağız” dedi.

“HEMEN BARIŞ İSTİYORUZ”

İzmir Milletvekili Zeynep Altıok ise CHP’nin demokrasiyi sonuna kadar savunacak tek parti olacağının altını çizerek şunları dile getirdi: “ Tektipleştirme ve kendi beğendiği insanları özgürleştirme, sadece kendi dizayn ettiği aklın, kendisine biat ettiği anlayışla bu ülkeyi yöneten ve insanları bu şekilde ayırt eden bir anlayışa karşı durduğumuz günlerdeyiz. Biz hemen acilen barış istiyoruz. Güven, anlayış, empati ve diyalogu içeren barış istiyoruz. Hemen şimdi acil barış, hemen şimdi acil ateşkes. İhtiyacımız olan şey bu. Biz düşmanlık istemiyoruz. Hiç kimsenin ölmesini istemiyoruz. Mutlu, aydınlık, huzurlu, gerçek demokrasinin ve özgür hukukun işlediği bir ülke istiyoruz. Mücadelemiz de budur.”

1 KASIM’DA CHP İKTİDARA GELECEK

Açıklamaların ardından bir gazetecinin; “ CHP’ye Hükümet kurma yetkisi verilmiş olunsaydı, CHP hükümeti kurabilecek miydi? Evet, ise bunu nasıl hangi yol ile yapacaktı?” ve “ 1 Kasım seçimlerinin sonucu 7 Haziran seçimlerinden farklı bir şekilde sonuçlanmaz ise Türkiye’yi nasıl bir siyasi tablo bekliyor? O zaman ne olacak?” sorularına ise vekiller sırası ile şu yanıtları verdiler:

Ankara Milletvekili Nihat Yeşil: 24 saat bile hükümetin kurulabilmesi için uzun bir süredir. Biz yasadışı yöntemlerle bu yetkiyi alma gibi bir düşüncemiz olmadı. Biz halkımızın bize verdiği yetki ile eğer Erdoğan görevi vermiş olsaydı Gelen Başkanımız Kılıçdaroğlu gidip o yetkiyi görevi alırdı. Sonrasında ise tüm partilerimizle görüşüp koalisyon görüşmelerini gerçekleştirip hükümetin kurulması için çaba harcardık.”

Kayseri Milletvekili Çetin Arık : “ Bizim çabalarımız sonrasında bir hükümet çıkabilirdi. 1 Kasım sonrasına gelirsek biz CHP olarak 1 Kasım seçimlerinde tek başımıza iktidar olacağız. O zaman Sayın cumhurbaşkanı da tıpış tıpış verecek bize o yetkiyi. Biz hakkımız olan şeyi istedik. Cumhurbaşkanının anti demokratik işlevlerinin ve tavırlarının cevabını inşallah halkımız 1 Kasım’da yanıtını sandıkta verecektir.”

İzmir Milletvekili Zeynep Altıok: “ Açık ve net bir şekilde hak gaspı ile karşı karşıyayız. Bu ülkede tarafsızlığını tamamen yitirmiş olan ve kendi kişisel emelleri için ülkeyi kaosa sürükleyen, koalisyonun kurulmasını iki dudağı arasına hapseden bir liderin elindeyiz. Görevi vermek ya da vermemek onun kişisel takdirinde değil. Hukuken ve bu ülkenin yönetim şekli demokrasi ise olması gereken sürecin işletilmesi gerekirdi. Eğer görev verilseydi de CHP istikrarlı tutarlı ve ilkelerini net bir şekilde belirlemiş bir parti olduğu için görev verilene kadar ne yaptıysa görevi aldıktan sonra da aynısını yapacaktı. Ve koalisyonun kurulması için çalışacaktı.”

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç da soruya, “ MHP tavrını değiştirirse Türkiye’de her şey değişir” yanıtı verdi. Toplantı daha sonra basına kapalı şekilde devam etti. 

Editör: TE Bilişim