Eskişehir Makina Mühendisleri Odası Başkanı Hakan Ünal, Odanın  İş sağlığı ve güvenliği komisyon üyelerinin katıldığı basın toplantısında iş cinayetlerinin ülkede kanayan bir yara olduğunu belirterek yönetenlerin bu konuya gerekli özeni göstermeleri yönünde uyarmak ve katkı sağlamak amacıyla açıklama gereğini duyduklarını söyledi.

Ülkemizde iş kazalarının durmak bilmediğini vurgulayan MMO Şube Başkanı Hakan Ünal, “2013 yılı iş kazaları istatistikleri yine iç açıcı değil. 2012 yılına göre daha da fazla olduğu, 2012 yılında 745 ölümlü iş kazası meydana gelirken, 2013 yılında 1235 çalışanın yaşamını yitirdiği belirtilmektedir. Ölüm olaylarının detaylarına  baktığımızda, 103 kadın, 59 adet çocuğun, 22 adet göçmenin, 1132 adet erkek çalışanın 2013 yılında yitirdiğini görüyoruz” dedi.

İş kazaları sıralamasında Avrupa’da birinci, dünyada ise üçünü sırada yer aldığımızı vurgulayan Eskişehir Makina  Mühendisleri Odası Başkanı  Hakan Ünal, “İş kazalarını azaltmak için yasaları çıkarmak mutlaka gereklidir. Fakat burada önemli olan, bu yasaların uygulanmasıdır. Devlet denetim görevini yapmıyor ise bu yasaların bir anlamı olmayacak, sahada iş güvenliğine yönelik gerekli önlemler yine alınmayacak ve iş kazalarının gerçekleşmesi sürüp gidecektir. Meslek hastalıkları konusu ise tam muammadır” diye konuştu. 

Ünal, gerek meslek hastalıklarının önüne geçmek, gerek ise iş kazalarını azaltarak, sıfıra doğru yaklaştırmanın yolunu şöyle açıkladı:

“Devlet mutlaka çıkarılan yasalar çerçevesinde denetim görevini yerine getirilmelidir. İş yasası istisnasız tüm çalışanları(işçi, işveren, bağkur vs.) demeden iş yeri sigorta sicil numarası altında bulunan kim var ise kapsamalıdır. SGK’sız çalışma sıfırlanmalıdır. Bunun yolu denetimlerdir. Taşeronlaşmanın mutlaka önüne geçilmelidir. Daha hala çocuklarımızı ağır koşullarda çalıştırıyoruz ve iş kazalarıyla ölümlerine neden oluyoruz. Çocukların çalıştırılmalarının mutlaka önüne geçilmeli. İş kazaları ve meslek hastalıkları kayıt sistemi gözden geçirilmeli ve gerçek veriler ortaya çıkarılmalıdır. Çıkarılan yasalar ile işverenlerin sorumluluklarını, iş güvenliği uzmanlarının üzerine yıkılması mutlaka önlenmeli ve yasalarda gerekli düzenlemeler revize edilmelidir. Çalışma koşulları iyileştirilerek, sağlıklı ve güvenli çalışma koşulları yaratılmalıdır.”

Editör: TE Bilişim