Haber Kaynağı: Manşet Gazetesi
Odunpazarı bölgesinin geleceğine ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Manşet Gazetesi’ne konuştu.
Dönem sonunda hangi projeler bitmiş olacak? Halk neyi görecek?
İddiamız şu. 400 bin nüfuslu bir Avrupa kentinde ne varsa, Odunpazarı’nda da bu olmalı. Hem alt yapı hem üst yapı olarak her şey yerli yerinme oturmalı. Şimdiye kadar biz ne yaptık? 2 buçuk yılda belediye olarak bir kreş yaptık. Belediyenin teknik anlamda alt yapısını yaptık. Elektronik sisteme geçtik. Kâğıt işi bitti. Türkiye’de 100 civarında belediye geçti buna. Kolay bir iş değil. Bu şeffaflığı sağlar. Müfettiş geldiği zaman bunu (elindeki flaş belleği gösteriyor) veriyoruz. Adam oturuyor bakıyor. Artık evrak getir-götür yok. Ben imzalarımı elektronik ortamda atıyorum. Başka belediyelerin 6 ayda verdiği inşaat ruhsatını biz 1 buçuk ayda veriyoruz. Belediyenin şu anda bodrumlarında arşivlerimizde aradığını bulmak mümkün değil. Arşiv ve depo binası yapıyoruz, bitmek üzere. Bunlar belediyenin gelecek 30 yılını kurtaracak. Hem zamandan hem paradan tasarruf ediyoruz. Belediyeyi tasarrufa sokacak işler yaptık.
NELER YAPILACAK
Parklar yaptık, kültür hizmetlerimiz oldu. Müzeler var, festivaller oldu. Bunlar önemli şeyler. Bu sene yılbaşına kadar 5 halk merkezimiz bitiyor. Böylelikle 11 tane halk merkezimiz olacak. Binanın mülkü de bizim. Güvercin köyü bitiyor. Solucan gübresi üretim tesisimiz bitmek üzere. 800 metrekarelik nikah ve sergi salonumuz bitmek üzere. Migros’un arkasında bowling salonunun olduğu yerde açılacak. Bunların hepsi Ekim ayında biter. Faaliyete başlarız.
ESKİŞEHİR’İN YENİ MERKEZİ
Bir fidan çiçek ve fidan üretim merkezi 250 dönüm arazide. Karapınar’da Şelale Park’ın bitişiğindeki piknik alanına bir proje yaptık orası süper bir park olacak. Seneye bunları yapıyoruz. Orası Eskişehir’in çok ciddi bir merkezi olacak. Daktilo müzesinin oradaki araziyi kamulaştırdık. Bir müzeler kompleksi haline getireceğiz. Oraya 2-3 müze daha yapacağız. Bir fotoğraf makinesi ve enstrüman müzesi, bir de kurtuluş savaşı müzesini oraya getirebiliriz. O bölgede sokak iyileştirmeleri zaten yapılıyor.
SPOR KOMPLEKSİ
Çankaya’da bir arsa istedik hazineden. Oraya bir spor kompleksi yapacağız. Standartlara uygun saha yok Eskişehir’de. Standartlara uygun bir futbol sahası yapacağız oraya, bütün kulüplere oda vereceğiz. Ortak bir çamaşırhane, ortak bir banyo tuvalet olacak. Yeni bir kreş yapıyoruz. Ya 71 Evler’de ya da Büyükdere’de yapacağız.
HAYVANLAR İÇİN GÖNÜLLÜYÜZ
En büyük sorun sokak hayvanları. Bizim barınaklar küçük geliyor. Yeni bir hayvan yerleşkesi yapmayı düşünüyoruz. Büyükşehir ile bir protokol yaptık. Bütün hayvanlardan biz sorumlu olduk şimdi. Bu işte gönüllüyüz de biz yapacağız.
YATILI YAŞLI BAKIM MERKEZİ
Akpınar Köyü’nün arka tarafında Arıköy projemiz var. Onun yollarını yaptık. Şimdi diğer kısımlarını yapacağız. Bir de şu anda bitmek üzere olan Zümrüt Park’ın içinde yaşlı bakım merkezimiz var. O gündüzlü bir bakım evi. Biz onun yatılısını yapacağız. Yatılı bir yaşlı bakım merkezi yapacağız.
Yenikent’teki macera parkı belki uzayabilir. Belki Osmangazi Pazaryeri’nin yapımı da uzayabilir. Diğer projeler 1 yılda bitebilir.
Çalışmalar için belediyenin geliri var mı, borçlar ne durumda?
Borçlanmalar tartışılıyor. Benim kaynak yaratma şansım sadece borçlanma. Parayı adam gibi bir projeye yatıracağız, oradan gelir gelirse gelecek. Biz şimdi Osmangazi Pazaryeri’ni yapacağız. Altını pazarcılara kiralayacağız. Üstünü düğüncülere kiralayacağız. Oradan üç kuruş para gelecek. Bunun da yolu ya yap- işlet- devret ya da borçlanma. Böylelikle kaynak yaratacağız. Hasan Polatkan Kültür Merkezi’nin olduğu yer zamanında alınmış, yapılmış. Bizim oradan ciddi gelirimiz var. Kira geliri var, onun üstünde tiyatro var, sergi salonu yapıyoruz. Orası işe yarıyor, bize para da getiriyor. Bunu borçlanmadan nasıl yapacağız?
Belediyenin şu an ne kadar borcu var?
Şu anda bizim borcumuz 90 milyon civarında. Biz belediyeye geldiğimizde 116 milyon resmi borcumuz vardı. Bir de mahkeme borçları, icra borçları vardı. Onlarla birlikte 140 milyona yakın borcumuz vardı. Ödedik, yapılandırdık. Vergi borcumuz, sigorta borcumuz, işçiye borcumuz kalmadı. Maaşları günü gününe ödüyoruz. Bizim piyasaya borcumuz var. Bu da günü gününe değişir. Bir gün gelir 27 milyon, üç gün sonra 22 milyon. Hak ediş geldikçe değişiyor. İl Bank ya da İç İşleri Bakanlığı bu borçlanmaya bakarken cari borçları saymıyor. Mahkeme borçlarını saymıyor. Bizim belediye olarak 105 milyon civarında borçlanma yetkimiz var.
1/25 BİNLİK PLANLAR
1/25 binlik planlarla ilgili ne söylemek isterseniz? Değişiklik önerilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Değişiklik önerilerini olumlu buluyorum. O yüzden destekledik. 2 tanesine karşı çıktık ama onlar da geçti. AKP önerisi diye gelen öneriler aslında komisyonun önerisiydi. Ortak önerilerdi. Biz onlara itiraz etmedik, destekledik. Odunpazarı’nın nüfusu Tepebaşı’ndan büyük olsun derdinde değiliz. Önemli olan kentleşmenin sağlıklı olması. Bizim bölgede zaten yapılaşmış bir sanayi bölgesi var. Organize sanayiye biz karışamıyoruz. Bizim kuzey ve güney genişlemesi var bu planda. Bundan sonra Tepebaşı bölgesi Muttalıp dağlarına doğru gelişecek. Odunpazarı da Vadişehir, Ihlamurkent, Mamuca, Kocakır bölgesine doğru gelişecek. Benim Odunpazarı’nda imar açısından esas gördüğüm eksiklik eski bir yerleşim yeri. Tüm Odunpazarı’nın dönüşüme ihtiyacı var. Bu kendiliğinden olursa 50 senede olur. Bizim birçok mahallemiz Arifiye, Deliklitaş, Kurtuluş, Gökmeydan, Kırmızıtoprak, Osmangazi hepsi eski binalar. Bu binaların bir şekilde dönüşmesi lazım. Bizim bu konuda çalışmamız lazım. Odunpazarı daha çabuk dönüşebilir.  Dönüşüme en uygun yerlerden biri de Yenikent. Hem eski, hem arazi olarak uygun hem de şehrin ortasında kalıyor. Burayı elden geçirmek lazım. Merkezde bazı binalar kendileri dönüşüyor. Dönüşürken ekstra para ödemek zorunda kaldıkları için zorlanıyorlar. Dönüşümle ilgili bir çalışma elzem.
Bizim Kızılyer ve 71 Evler’de açmış olduğumuz yeni imar alanları Odunpazarı’nın neredeyse10 yıllık ihtiyacını karşılar. Oralarda çok büyük araziler var. 71 Evler’de 3 milyon metrekare arazi var. Seneye orada müteahhitler 5- 10 bin metrekarelik siteler inşa etmeye başlarlar.
Gündoğdu’da bir çalışmamız olacak. Ankara yolunun sağı ve solunda bir imar çalışmamız olacak. Bizde imar işleri daha da hızlanabilir.
İMAR KANUNUNDA DEĞİŞİKLİKLER OLURSA ESKİŞEHİR RAHATLAR
25 binlik planda Odunpazarı Belediyesi’nin önerilerinin birçoğu kabul edildi zaten. Bizim bir itirazımız kalmadı. Herkesi tatmin etmeyebilir ama önümüzdeki süreçte imar kanununda bir değişiklik yapma çalışmaları olduğunu duyuyorum. O da tamamlanırsa Eskişehir rahatlar. Bu yetmez. İstediğiniz kadar iyi plan yapın ülke ekonomisi hareketlenmediği sürece bu böyle kalır. Eskişehir’e yatırım yapılabilmesi için bir gerekçe olması lazım. Eskişehir ekonomisinin düzelmesi artması lazım. Onda da merkezi hükümetin Eskişehir’e çok destek verilmesi için çalışan bir yaklaşımı olmadığını görüyoruz.
ESKİŞEHİR’İN ÇELİŞKİSİ
Eskişehir için şöyle bir çelişkiden söz edilebilir. İstanbul, Kocaeli, Bursa ve Eskişehir aynı statüde. 1. derecede sanayileşmiş bölgeler. Halbuki İstanbul, Bursa ve Kocaeli’nin biz 10’da biri değiliz. Bizde ileri teknoloji gerektiren ürünlere yönelim var. Nitelikli bir işgücü, nitelikli sanayi ve ticaret var. Bunun Eskişehir halkına yansıması eksik. Tuğla kiremit sektöründe teşvik kalkınca bu sektörün temsilcileri işyerlerini Afyon’a Kütahya’ya taşıdılar. Tarıma dayalı un sanayisinde de teşvik olmadığı için alıp başka yerlere götürülüyor. Burada sadece ileri teknoloji gerektiren ürünlere teşvik var. Onun da alıcısı belli. Ya çok büyük holdingler ya da devlet. Eskişehir halkı ben uçak üreteceğim diyemez ki. Öyle bir güç yok. Eskişehir kişi başına ödediği verginin 4’te 1’ini anca geri alıyor.
TURİZM SORUNU…
Turizm neden gelir getirecek alanlardan biri olamıyor?
Bu bizim turizm anlayışımızla ilgili olabilir. İnsanlar turizm denince deniz anlıyor. Eskişehir’de insanları 3 gün tutacak malzeme yok. Hiç kimse tatile diye gelmiyor. Gideyim Büyükşehir’in senfoni Orkestrası’nda konser izleyeyim, ertesi gün bir tiyatro izleyim, sonra Sazova Parkı’nda müzeyi gezeyim diye bir turizm anlayışı yok. Halbuki sadece Sazova Parkı 1 günde gezilmez. Bilim merkezi, akvaryum, hayvanat bahçesi, masal şatosu dediğin zaman akşam olur. Ama insanlar bir iki saat orayı geziyor. Karnını doyuruyor, suyun şırıltısını görüyor, “çok güzelmiş” deyip gidiyor. Turizm anlayışında bir sıkıntı var.
Teşvik sisteminin yanlışlığı ilçelerimizi baltalıyor. Seyitgazi 1. derece teşvik bölgesi. Niçin adam Seyitgazi’ye bir fabrika kursun? Hem teşvik alamayacak hem 50 kilometre uzak hem de işgücü bulamayacak. O yüzden gelmiyor. Seyitgazi de gün geçtikçe küçülüyor. Han aynı şekilde küçülüyor. Frig Vadisi’dir bizim dünyaya Avrupa’ya pazarlayacağımız yer. 
İKTİDAR PARTİSİNİN KENTE KATKISI OLMADI
Eskişehir’de şimdiye kadar iktidar partisinde politika yapmış insanlar, İbrahim Yaşar Dedelek dışında, Eskişehir’e bir katkı sunamadılar. Çok açık ve net. Kültür ve Turizm Bakanı AKP Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı, 5 senedir Bakan. Bunları yapmalı. Bunlar benim yapacağım işler değil. Kültür ve Turizm Bakanının yatırım bütçesi diyelim ki 100 bin. Ben bakan olsam bunun yüzde 20’sini şehrime getiririm. Hepsini ya da yarısını bu şehre yatır diyemem ama yüzde 20’sini Eskişehir’e aktarabilir, o imkân var. Türk Dünyası Vakfının yaptıklarını gördük, yarısı yanlıştı. Yandaş beslemekten başka bir şey düşünmediler. Ben iktidar partisinin milletvekili olsam birçok yatırımı buraya aktarırım. Türk Dünyası Ajansı’nın bizden satın aldığı binayı biz geri aldık. O binanın içinden neler bulduk. Kitapları Türk Dünyası Ajansı satın almış. Dolu dolu bu kitaplardan. Dağıtamadılar bu kitapları.  Kültür ve Turizm Bakanlığını da böyle kullanırlarsa benim hiç umudum yok.
Eskişehir’de keşke uzlaşılsa. Yeni Vali Azmi Çelik’ten umutluyum. Oturaklı, olgun biri. Peşin hükümlü değil. Yenikapı ruhu falan deniyor. AKP samimi olur mu bilmiyorum. Samimi olursa Eskişehir kazanır.
Zor soruyu sona sakladık, Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’na  aday olacak mısınız?
Ben aday olacağım şeklinde bir açıklama yapmadım, başından beri hep söylüyorum. Şu anda Büyükşehir Belediye Başkanımız var. Göreve devam ediyor. Ben adayım ya da değilim demediği sürece bunun tartışılması doğru değil. Seçim zamanı gelir, hoca adaysa kimse aday olmaz. 

 
 
Editör: TE Bilişim