HABER KAYNAĞI: MANŞET GAZETESİ

Eskişehir, eski otogar ve Özgüven Tesislerinin bulunduğu alanlarda yapılması planlanan projelerin hayata geçirilmesini uzun yıllardır bekliyor. 22 yıl önce boşaltılan eski otogar ile ilgili muamma ise tazeliğini koruyor.

Eski otogar ve Özgüven Tesislerinin bulunduğu alanlara ilişkin öne sürülen ‘projeler’ hayata geçirildiğinde, bölgedeki emlak değerlerinde yüzde yüz oranında artış yaşaması bekleniyor.  Uzun yıllardır atıl durumda bekleyen ve bir türlü akıbeti hakkında kesin bir adımın atılmadığı eski otogarın bulunduğu alan ve yine mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’nde olan, Afet Riskli Alan içerinde bulunan eski Özgüven Tesisleri arsası bugün kentin paha biçilemez iki mülkiyeti.

18 AY ÖNCE BAŞLAYACAKTI!

1994 yılında yeni otogarın hizmete girmesi ile eski otogar yaklaşık 22 yıldır atıl bir şekilde şehrin orta yerinde yıkılmayı bekliyor. 2005’te Sarar Şirketler Grubu tarafından 20 milyon 101 bin liraya alınan eski otogarın akıbeti ile ilgili olarak açıklamalarda söz konusu alan ile ilgili pek çok proje öne sürülmüş ve her seferinde heyecan ile kazma vurulması beklenmişti. Bu projelerden biri de 21 katlı termal otel ve içerisinde AVM’nin de yer alacağı bir konsepti. Konu ile ilgili en son 30 Eylül 2014 tarihinde bir açıklamada bulunan mülk sahibi Cemalettin Sarar, “Yıkım kararı alındı. Bayram sonu otogar yıkılıyor. Milletin kızdığı, yapmadı, etmedi dediği, sattı, borçlu yapamıyor denildi. Ama orayı yapıyoruz. Milletin gözü aydın planlar projeler çizildi. Otogarın bir köşesinden girip diğer köşesinden çıkacak. 21 katlı termal otel yapılacak. İstanbul’dan bir mimar ve 70-80 kişilik ekibi ile çalışılacak” ifadelerinde bulunmuştu. Ancak aradan geçen 18 aya rağmen söz konusu alanda herhangi bir adımın hala atılmamış olması ise bölgenin hak ettiği değeri de sönük bırakıyor.

AFET RİSKLİ ALAN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ

Diğer taraftan Büyükşehir Belediyesi tarafından riskli yapı olduğu gerekçesi ile yıktırılan ve otoparka dönüştürülen eski Özgüven Tesisleri’nin bulunduğu alan da Yunus Emre Caddesi’nin ve bölgenin en değerli gayrimenkullerinin başında geliyor. Afet Riskli Alan sınırları içerisinde yer aldığı gerekçesi ile şuan Büyükşehir Belediyesi tarafından herhangi bir yapılaşmanın yapılmadığı yerin de, Köprübaşı İş Bankası’ndan başlayarak Salhane Köprüsü’ne kadar olan Porsuk kıyısını kapsayan dönüşümde uygun bir proje ile değerlendirilmesi bekleniyor.

PROJE YAPILIRSA ESKİŞEHİR UÇAR

Söz konusu bölgeye ilişkin ön görüler projelerin hayata geçirilmesi ise sadece alanların kendi değerlerini değil, bölgede bulunan tüm gayrimenkul değerlerini de yüzde 100 arttıracak. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazı Çelik, bölgenin sıcak sularda zengin olduğunu anımsatarak, “Eskişehir’in termal turizm yatırımına duyduğu acil ihtiyacını da göz önünde bulundurursak o bölgeye yapılacak en uygun yatırım termal otel, sağlık ve fizik tedavi merkezidir” dedi. Günümüzde termal alandaki yatırımların, hem ekonomik hem de sağlık alanında en fazla kazanç sağlayan, kente ve bölgeye değer katan yatırımları olduğunu dile getiren Çelik, “ Eskişehir ne yazık ki termal turizmde potansiyeli olduğu halde en geri kalan il durumunda. Bugün Afyon aldı başını gitti biz oturup izliyoruz. Eğer şehrin göbeğine böyle bir yatırım yapılırsa emin olun ki Eskişehir’i uçurur” ifadesinde bulundu.

YÜZDE YÜZ DEĞER ARTAR

Termal otel ve fizik tedavi merkezi konseptinin yapılması ile sadece kente turist çekmekle kalınmayacağını, söz konusu bölgede bulunan emlak ve arsaların da şuan ki mevcut değerlerini yüzde yüz oranında arttıracağının altını çizen Çelik, “ Artık Eskişehir kaybetmemeli. Bu belirsizlik sona erdirilmeli. Söz konusu alanın bir kısmı da kentsel dönüşüme tabi. Dönüşüm de yapılırsa yeni yerleşim alanları da açılmış olur. Şehrin göbeğinde hem görünümü hem de kazandıracakları ile Eskişehir geleceğine de büyük katkı yapmış olur” diyerek sözlerini tamamladı.


 
Editör: TE Bilişim