3 Mart 1924 Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde üç devrim yasanının kabul edildiğini hatırlatan Eğitim İş Sendikası Şube Başkanı Hüseyin Yurtman, devrimci  cumhuriyetin hedeflerine ulaşmada önemli bir kilometre taşı olan dönüşümün tarihi olarak kayıtlara geçtiğini söyledi.

Ulusal birliğin mihenk taşı Tevhid-i Tedrisat ile ülkedeki eğitim kurumlarının elde toplandığını belirten Yurtman, "Şeriye ve Evkaf Vekaleti'nin kaldırılmasıyla modern hukukun önü açılmış ve Halifeliğin kaldırılmasıyla da laik devlet mekanizması için en gerekli adımlardan biri atılmıştır" dedi.

Ulusal egemenlik ve bağdaşmayan ve toplumsal gelişmenin önünde engel olan çağdışı kurumların kaldırıldığını vurgulayan Eğitim İş Şube Başkanı Hüseyin Yurtman şunları söyledi:

"Devletin ve toplumsal düzenin akla ve bilime dayalı ilkelerce düzenlenmesinin yolu açılmıştır. 95 yıl önce çıkarılan 3 devrim yasası ile İslam coğrafyasındaki ilk laik ülkeyi kurarak bulunduğu bölgelerde örnek olan ülkemiz, ne yazık ki bugün AKP iktidarının  laikliğe ve cumhuriyet devrimlerine karşı antidemokratik uygulamaları ile karşı karşıyadır.

Eğitim alanında çıkarılan bir çok gerici yasal düzenleme yanında, 4+4+4 olarak adlandırılan ucube yasa ile laik ve bilimsel eğitime darbe vurulmuştur. Siyasi iktidarın eğitim alanındaki uygulamaları, Cumhuriyet atılımlarını tasfiye etmeye, eğitimimizin temel niteliklerini değiştirmeye yöneliktir. Karma eğitime son verilmesi durumunda, Atatürk'ün liderliğinde kurulan cumhuriyetin en önemli kazanımlarından ve milli eğitimde birliği esas alan Tevhid-i Tedrisat ortadan kaldırılacak ve tekrar çok başlı eğitim sistemine dönülecektir.

Laik eğitimin ve laik toplumun çok daha önem kazandığı bu süreçte, Eğitim İş olarak öğretim birliğiine son vererek medrese-mektep ikilemini günümüze taşımak isteyen bu anlayışa karşı, Atatürk ilke ve devrimlerine, Cumhuriyetimizin kazanımlarına, ülke bütünlüğüne, laik, bilimsel, demokratik, eşitlikçi ve parasız eğitime sahip çıkmaya devam edeceğiz, bu kararlılıktan asla vazgeçmeyeceğiz."

                                                              

Editör: TE Bilişim