Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle  mesaj yayımladı.

ÇGD Eskişehir Şubesi yönetim kurulu tarafından yayınlanan mesaj da, 10 Ocak gazeteciler gününün 58 yıllık bir mirası taşıdığı belirtilerek,

”Ancak ÇGD 30 yıldır 10 Ocak’ı kutlamıyor. 30 yıllık süreçte, gelip geçen bütün iktidarlar, gazetecileri kazanımlarını, haklarını bir bir ellerinden aldı. Bunun için 10 Ocak’ı kutlamanın bir anlamı yok. 1961 yılında gazetecilere verilen hakların bugün hiçbiri yok” denildi. 

Çağdaş Gazeteciler Derneği Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu şu görüşlere yerdi:” 10 Ocak 1961 tarihinde kabul edilen 212 sayılı yasanın gazetecilere önemli haklar sağladı. Aradan geçen 58 yılda ise Türkiye’de köprülerin altından çok sular geçti. Gazetecilerin çalışma koşulları giderek zorlaştı. İşsizlik ve işten çıkarmalar arttı. Basının holdingleşmesiyle basında sendikal hareket ortadan kalktı. Bir 10 Ocak Gazeteciler Günü’nü çalışandan daha fazla binlerce gazetecinin işsiz kalıp çalışamaz olmasının acısı ve kimi çalışan gazetecilerin de bazı çevrelerin sözcüsü olarak davranmalarının utancıyla karşılıyoruz. Artık ‘çalışamayan’larımızın sayısı çalışabilenlerimizi de geçmeye başladığından, 30 yıl önce kutlamaktan vazgeçtiğimiz 10 Ocak’ta, gazetecilerin kutlayabileceği bir gün kalmamıştır. Ancak, umudumuzu da kaybetmiş değiliz. Gazeteciler ülke çapında el ele vererek, 58 yıl önce kazandıkları haklarına yeniden ulaşacaklardır. ÇGD olarak buna inancımız tamdır. Ülkemizde yaşadığımız olumsuz tablo demokrasi, insan hakları, düşünce ve ifade özgürlüğünü savunan kişi ve kuruluşların, meslek örgütlerinin dayanışma içinde olmasını zorunlu kılmaktadır.”

Bugün gazetecilerin en temel sorunu kapanmayan başlayan gazeteler olduğuna da dikkat çeken ÇGD Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu şunları söyledi:” Ülkemizde kağıt üretilmemesini anlayamıyoruz. Gazeteler birbir kapanıyor. Son yıllarda Anadolu basınında 1000 gazetede yayına son verdi. Kağıt sorunu giderek büyürken, kapanan veya kadrolarını daraltan gazeteler nedeniyle, işsiz kalan gazeteci sayısı da artıyor. Basın iş kolunda işsizlik rakamlarının yüzde 40’lara vardığı tahmin ediliyor”.

Editör: TE Bilişim