Eskişehir valiliği ücretsiz ulaşımdan yararlanan 65 yaş ve üzeri vatandaşlara Halk Otobüsçüleri Odası ve bünyesindeki özel halk otobüsleri tarafından hizmet verilmemesi nedeniyle yaşanan tartışmalar ve gündemle ilgili bir açıklama yaptı.

Valilik 65 yaş üstü vatandaşların ücretsiz taşınma hakkını engelleyenler hakkında cezai işlem uygulanacağı belirtilen açıklamada vatandaşların yer, zaman, araç plakası vb. bilgileri içeren dilekçeleri ile birlikte başta Valilik (Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü) olmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanlığına, Güvenlik Birimlerine (Alo 155, 156) , Kaymakamlıklara başvurmaları gerektiğinin altı çizildi. Yapılan açıklama şöyle: "Açıklama şöyle: "Eskişehir de ücretsiz ulaşımdan yararlanan 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımıza Halk Otobüsçüleri Odası ve bünyesindeki özel halk otobüsleri tarafından hizmet verilmemesi nedeniyle bu hizmetten yararlanan vatandaşlarımız ile kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür.
                        İlimiz Büyükşehir Belediyesince yetki verilerek faaliyet gösteren özel halk otobüslerinden ücretsiz olarak yararlanma hakkı bulunan vatandaşlarımızın bu haktan yararlandırılmamaları durumunda uygulanacak müeyyideler;

                        “4 Mart 2014 tarih ve 28931 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği.”  ve  “Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Otobüsle Toplu Taşımacılık Esaslarına Dair Yönetmelik” ile belirlenmiştir.

                        Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği’nin 12. maddesinin 1. fıkrasında “İlgili kurumlar, belediyeler ile belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketler, ücretsiz ve indirimli seyahat hakkının kullanılması ile ilgili olarak gerekli tedbirleri alır.”
                        2. Fıkrasında ise“ Ücretsiz veya indirimli seyahat hakkının kullandırılmaması halinde bu haktan faydalanmayan her kişi için mülki idare amiri tarafından toplu taşıma aracının tarifesi üzerinden elli tam bilet tutarında idari para cezası uygulanır.” hükmü gereği yetkili mülki idare amirliklerince (Şikâyet üzerine ve Emniyet, Büyükşehir Belediyesi veya Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerince düzenlenecek tutanağa istinaden Kaymakamlıklarca)  ceza uygulanması gerekmektedir.
                        “Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Otobüsle Toplu Taşımacılık Esaslarına Dair Yönetmelik”’in
                        Denetim ve Cezalar Başlıklı 31. maddesinde “Özel otobüsler, Esulaş otobüsleri ve bu araçlarda görev yapan personel Ulaşım Daire Başkanlığı’nın yetki belgesi verdiği Belediye personelince her zaman denetlenecektir. İşleticilerin, hatalı ve kusurlu davranışları halinde, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Ulaşım Daire Başkanlığı, Otobüs Şube Müdürlüğü tarafından her zaman yazılı ve sözlü olarak uyarılabilir. Bu yönetmelik hükümlerine uymayan işleticilere para ve taşımacılıktan çıkarılma cezaları uygulanır. “,
 
                        Cezai Müeyyideler (Değişik 12.03.2014/81 sayılı Meclis Kararı ) başlıklı 36. maddesinde  “Bu yönetmelik kapsamındaki işletmeci ve şoförler aşağıda sayılan kurallara uymadıklarıtakdirde 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. Maddesine göre cezalandırılırlar. İşletici ve şoförler tutanaklara 3 (üç) gün içerisinde savunma vermek zorundadır. 3 (üç) gün içerisinde savunma verilmediği takdirde suçu kabul etmiş sayılırlar. Cezaların uygulanmasına Belediye Encümen’i karar verir.
                        Bu maddede belirtilen kuralların 19. maddesinde;Eskart uygulama yönetmeliğine uymamak.(Kanun, Yönetmelik ve Genelgeleruyarınca şehir içi toplu taşımacılığında ücretsiz seyahat hakkı bulunan Gaziler ileŞehit, Dul ve Yetimleri, Özürlüler, 65 yaş üzeri kişileri vb. KİMLİKLİ SERBESTESKART sahiplerinin ücretsiz seyahat hakkının engellenmesi, sözlü, fiili ya da olumsuz davranışlarda bulunulması)”,
 
                        İdari Yaptırımlar ( Değişik: 10.05.2012/ 190 Sayılı Meclis Kararı) başlıklı 37. maddesinde   “Bu yönetmelik kapsamındaki işletmecilere uymadıkları takdirde verilecek idari yaptırımlar şunlardır:
                        A. Özel halk otobüsünün 3 gün süre ile işletmecilikten çektirilmesini gerektiren haller bölümünün                                          6. maddesinde; Yolculara hakaret edilmesi, kötü muamele gösterilmesi, yolcunun ulaşımının engellenmesi. “ hükümleri bulunmaktadır.
 
                        Hak sahibi vatandaşlarımızın ücretsiz ulaşım hizmetlerinden yararlandırılmaları mevzuat uyarınca zorunlu olup, aksine hareket edenler hakkında cezai müeyyide uygulanabilmesi için vatandaşlarımızın yer, zaman, araç plakası vb. bilgileri içeren dilekçeleri ile birlikte başta Valiliğimiz (Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü) olmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanlığına, Güvenlik Birimlerimize (Alo 155, 156) , Kaymakamlıklarımıza başvurmaları gerekmektedir."
Editör: TE Bilişim