Afet Riskli Alanların Dönüştürülmesi Projesine karşı açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından İTÜ’ye yaptırılan Mustafa Kemal Paşa, İhsaniye, Hacıalibey, Yeni Işıklar ve Mamure Mahalleri ile Deliklitaş ve Kurtuluş Mahallerini kapsayan Afet Riskli Alanların Dönüştürülmesi Projesi ile ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Vatandaşlar tarafından Afet Riskli Alanların Dönüştürülmesi Projesine karşı açılan davada  Danıştay 14. Dairesi yürütmeyi durdurma kararı aldı.  

Danıştay 14. Dairesi tarafından hazırlanan raporda şu ifadelere yer verildi:

“İşlemin dayanağı olan ve işleme konu alanın zemin yapısı ve üzerindeki yapılaşma sebebi ile can ve kaybına yol açma riski taşıdığına dair hazırlanan teknik rapora göre, alanın zemin yapısı açısından riskli alan olarak ilan edilmesinde kullanılan çalışmaların parsel bazında veri sunmadığı, alandaki alüviyolun özellikleri, jeolojik oluşum mekanizması dolayısıyla yatay ve düşey yönde değiştiğinden olası bir sıvılaşma durumunda yüzeydeki yapıları etkileyecek deformasyonların olup olmayacağı bilinemediği, ayrıca alanda bulunan yapıların dayanıklılığının ölçülmesinde kullanılan yöntemlerin, söz konusu binaların risk düzeyinin belirlenmesi konusunda yeterli olmadığı, yapısı stoğunun risk durumu ile ilgili rasyonel bir tespit yapılabilmesi için alandaki binaların özelliklerine göre sınıflara ayrılması, her bina sınıfından o sınıfı temsil edebilecek binaların seçilip bu binaların detaylı modellerinin hazırlanıp deprem analizleri yapılarak ve son olarak elde edilen verilerin tüm binaları temsil ettiği var sayılarak tüm stok için kullanılması gerektiğinden, işlemin dayanağı teknik raporun dava konusu alanın zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıdığını kanıtlayacak nitelikte olmadığı dava konusu alanın riskli alan ilan edilebilmesi için 6306 Sayılı Kanuni Uygulama Yönetmeliğinin öngördüğü koşulların detaylı bir teknik rapor ile oluşturulmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Uyuşmazlığa konu alanın riskli alan ilan edilmesine ilişkin 17 Nisan 2013 günlü 2013/4645 Sayılı Bakanlar Kurulu kararında hukuka aykırılık görülmemiştir. Açıklanan nedenlerle 6577 Sayılı İdare Yargılama Usulü Kanunun 27. Maddesinde öngörülen koşulların gerçekleştiği görüldüğünden Bakanlar Kurulu kararının yürütmesinin durdurulmasına, Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna itiraz yolunun kapalı olduğunun duyurulmasına 3 Ekim 2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Editör: TE Bilişim