Ahilik Haftası Etkinlikleri, Düzenlenen Törenle Başladı.

Valilik Meydanı’nda yapılan törene Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, Vali Yardımcısı Akın Ağca, Eskişehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, sanayici ve iş insanları katıldı.

Tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Eskişehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (EESOB) Başkanı Ekrem Birsen’in Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla devam etti.

Törenin ardından Vali Erol Ayyıldız, Esnaf ve Zanaatkârlar için büyük anlam ifade eden ve bu yıl 34’üncüsü kutlanan Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında; Eskişehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen’i ve beraberindeki kutlama komitesi üyelerini makamında kabul etti.

Ahiliğin Eskişehir için ayrı bir önemi olduğunu vurgulayan Vali Erol Ayyıldız, ziyaretten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek;

“Vicdanını kendi üzerine gözcü koyan, helalinden kazanan; kalbi Allah’a, kapısı yetmiş iki millete açık sanat erbapları yetiştiren Ahiliğin teşkilatlandığı ilk illerden biri de erenler şehri Eskişehir’dir. Şehrimizde kurulan Şehâbeddin Sühreverdî Zaviyesi, Selçuklular zamanından itibaren bölgede Ahilik teşkilatının tekâmülünde hizmetlerde bulunmuş bir müessesedir. Yine şehrimizin mayasında, nice Ahinin emeği ve alın teri mevcuttur. Şunu asla hatırımızdan düşürmemeliyiz ki Ahilik sadece mesleki bir kuruluş değil aynı zamanda iyi ahlak ve değerlerimizin kurumlaşmış hâlidir. Horasan erenlerinin ektiği fütüvvet tohumları Anadolu’da ahilik şeklinde boy vermiş; ‘elini, belini, dilini korumak’ şeklinde beliren ahlak ilkesi sosyal, ekonomik, siyasi boyutları ile geniş perspektifte bir ‘yaşama edebi’ni inşa etmiştir. Nitekim Ahiliğin eğitim vizyonunda sadece mesleki anlamda başarılı bireyler değil, aynı zamanda değerleriyle kuşanmış bir ruh güzelliğine sahip nesiller vardır. Bu bakımdan Ahilik kültürünü geleceğe aktarmamız; kültür ve medeniyetimizin bekası için hayati önem arz etmektedir. Bunun için Eskişehir Valiliği olarak madde ile manayı birleştiren ‘Elini açık tut, kapını açık tut, sofranı açık tut.’ öğüdüne sadık kalarak gönül kapımızı ayırıp kayırmadan herkese açık tutuyoruz.” dedi.

Eskişehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Birsen ziyaret sırasında yaptığı konuşmasında Anadolu’da bin yıl boyunca esnaf ve sanatkârın hakkını kollayıp gözeten, çalışma prensiplerini belirleyen, ekonomik ve toplumsal işleyişe bir düzen getiren Ahilik Teşkilatı’nı düzenlenen kapsamlı ve anlamlı etkinliklerle hafta boyunca Eskişehirlilere tanıtmayı amaçladıklarını söyledi.

Editör: TE Bilişim